Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanko...podkrecilem sobie mojego C333@500 (66x5@100x5) napiecie podwyzszylem do 2.2...system chodzi przez 30 min ok...potem zwis..przy probie odpalenie Q3 zwis po 5 min...I teraz pytanie wlasciwe czy to tylko wina przegrzewania sie procka czy moze czegos innego...mam zamiar kupic ogniwo peltiera tylko nie wiem jakie maja byc wymiary (CELERON na SLOT1). CZy to ognio pomoze (nie chce stracic 60 zl.. + dodatki).... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanko...podkrecilem sobie mojego C333@500 (66x5@100x5) napiecie podwyzszylem do 2.2...system chodzi przez 30 min ok...potem zwis..przy probie odpalenie Q3 zwis po 5 min...I teraz pytanie wlasciwe czy to tylko wina przegrzewania sie procka czy moze czegos innego...mam zamiar kupic ogniwo peltiera tylko nie wiem jakie maja byc wymiary (CELERON na SLOT1). CZy to ognio pomoze (nie chce stracic 60 zl.. + dodatki).... :lol:

Mi to własnie wygląda na przegrzewanie. Goście w "Chipie" robili kiedyś taki test z peltierem i tam rozkręcili Celka 366 do 550 ale nie podnosili napięcia (mieli tego peltiera na chłodzeniu powierzem więc pewnie dlatego).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze ci sie przegrzewac (sprobuj zalatwic sobie wiekszy radiator+2 wiatraki, chyba 4x4? :wink: ). sprawdz tez temperature proca jakims programem monitorujacym.

moze tez byc to wina grafiki.

peltierek ma sens tylko na chlodzeniu woda, pod wiatrak sie zbytnio nie nadaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:o Na jakim chłodzeniu w tej chfili ciągniesz :o

Mi na takich ustawieniach ledwo co winda sie załadowała!!!

Aha, bankowo proc sie przegrzewa!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem dobre powietrzne chłodzenie powinno starczyć. Mi cel 366@534 i 2.1 V chodził zaj... na szlifowanym coolerku za 30 zł. max co wyciskał to 550 ale do temp ok 55 st. później miał problemy ze stabilnością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mowiac to na C333 Peltier to sie mija z celem przaktycznie samo ogniwo jest drozsze o proca a do te najlepiej przydal by sie WC a to dodatkowo ze 300zl wiec lepiej wywalic proca a kupic cos mocniejszego sam mialem zamiar mojego ogniwem chlodzic ale to byl by troche bezzsens :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może być karta graficzna, bo jeżeli nie zalutowałeś jednej z nóżek na celku, to karta chodzi ci na magistrali 100MHz (AGP), a tyle, to mało która wyciąga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote="Varrol

To może być karta graficzna, bo jeżeli nie zalutowałeś jednej z nóżek na celku, to karta chodzi ci na magistrali 100MHz (AGP), a tyle, to mało która wyciąga.

Zalutowalem B21 --rozpoznanie

A119 A121 B119 --zapiecie 2.2V...

A karta to RivaTNT2 Pro 170/170

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm...to moze powiesz czy oplaca sie zainwestowac w solidny Coller (Slot-1) zamiast Peltka...

Polecam ci C533A spox leci na 8x100=800MHz i do tego cooler Titana T5B czy cos takiego 40zl i jest bardzo wydajny a ty bedziesz mial fsb=100. Celek533A =130zl, cooler=35zl co daje ci razem jakies 165zl i za tyle masz i nowy cooler i procek 800MHz czego za chiny z 333 nie wyciagniesz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam ci C533A spox leci na 8x100=800MHz i do tego cooler Titana T5B czy cos takiego 40zl i jest bardzo wydajny a ty bedziesz mial fsb=100. Celek533A =130zl, cooler=35zl co daje ci razem jakies 165zl i za tyle masz i nowy cooler i procek 800MHz czego za chiny z 333 nie wyciagniesz...

I teraz dolicz przejsciowke Slot-1 (bo chyba nie jest na SLOT) i ewntualnosc ze nie pojdzie na mojej egzotycznej plycie Vtech...(niby po aktualizacji BIOSU mam mnozniki do 8x a magistrale do 150 ale przed aktualizacja bylo 66/100 i 3,5 4 4,5 5 i dlatego nie jestem pewien)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podkreconego Celerona333@500 napecie 2.2V (temp 41'C max) na plycie ABIT BX6 rev.2.0 i nie mam z nim problemu odkiedy kupilem taki orbowaty cooler (jakis noname za 60zl ale chodzi very good :))

mysle ze twoj proc sie przegrzewa albo moze masz pamieci PC66 i 100MHz to za duza poprzeczka dla nich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I teraz dolicz przejsciowke Slot-1 (bo chyba nie jest na SLOT) i ewntualnosc ze nie pojdzie na mojej egzotycznej plycie Vtech...(niby po aktualizacji BIOSU mam mnozniki do 8x a magistrale do 150 ale przed aktualizacja bylo 66/100 i 3,5 4 4,5 5 i dlatego nie jestem pewien)

przejsciowke w komisie bez problemu dostaniesz za 10-20zl..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przejsciowke w komisie bez problemu dostaniesz za 10-20zl..a jesli chodzi o to czy ci pojdzie to no to juz nie wiem sproboj sie dogadac z komisem albo przynies do nich sprzet i sprawdz zaden problem przeciez chyba...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko teraz to juz sam nie wiem bo od godziny siedzie sobie na kompie procek jest na 500 / 2.2V wentylator do d***y radiator do d****y i nic sie nie wiesza a wlasnie obejzalem sobie poraz setny Wladce Pierscieni..

Wczoraj zaweisil mi sie po 30min...moze proc jest ok tylko grafika albo cos takiego (ram chyba nie bo mam 3x64 1x100 2x133 7.2ns 7ns i 9 ns)...Grafika to RTNT2Pro...moze cos teraz poradzicie (Q3 sie nie odpala wisi).....????????????????? :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawsze mnie to zastanawiało

załóżmy mam teraz celka na FSB 66

wszystko chodzi cacy

ustawiam magistralę na 100 komp startuje, temp jest niska tylko że jak twierdzicie grafa wiesza kompa bo ma za wysoką magistralę

to powiezcie mi w takim razie co się stanie jak włożę starego pentiuma na fsb100

co też się będize wieszało

to mnie trochę dziwi

a co do problemu pytającego, to jeśli radiator jest zimny to może źle dolega do proca

spróbuj załatwić sobie jakiś programik który wygrzewa tylko proca, nie uzywa wogule grafy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xp to badziew

ale nie będę cię przekonywął do w2k

ja np zawsze po jakiejkolwiek zmianie częstotliwości reinstaluje winde, bo się sypie

a grafa to trochę gorąca jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre pytanie...sam nie wiem...Predkosc wacha sie pomiedzy 500/501 a radiator jest prawie zimny...Ale to jest mniej wazne...kto mi poradzi co z grafika zrboic zeby sie nie wieszala..? :twisted:

Cos zle Ci pokazuje temperture. 15st C osiaga sie na WC a nie powietrzem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...