jawor121 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Siema, załatwiłem niestety matryce w moim lapku,matrycę już wyjąłem z niego i na dniach kupię nową.Problemem jest to że chciał bym go mimowszystko używać ale na zewnętrznym monitorze.Kiedy jeszcze matryca była zbita ale była zamontowana to udało mi się zalogować do Windy i przełączyć na zewnętrzny wyświetlacz.Zresetowałem go i włączyłem jeszcze raz.Windows mi się sypał od jakiegoś czasu i niestety sektor rozruchowy się zepsuł i Winda się nie uruchamia.To ujrzałem na kawałku sprawnej matrycy.Niestety zbyt małym żeby zrobić cokolwiek.Później wyłączyłem kompa,wyjąłem matrycę i włączyłem go jeszcze raz.Niestety nie pojawia się obraz na monitorze podłączonym pod wyjście Vga.Czy jest jednak jakiś sposób na zmuszenie użycia monitora zewnętrznego.Jakaś kompinacja klawiszy?Fn+f4 nie działa niestety. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Nie miałem wprawdzie wiele do czynienia z laptopami, ale może jest jakaś opcja w BIOSie, coś jak "primary display device" w stacjonarkach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 No wiesz,może i jest ale ja niestety biosu nie mogę zbytnio zobaczyć.Niestety ale teraz to już matryca padła kompletnie i się nie uruchamia.Mam nadzieje tylko że to sama matryca,a nie jeszcze taśma albo inwerter. No ale dzięki za jakiś odzew. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 No wiesz,może i jest ale ja niestety biosu nie mogę zbytnio zobaczyć.Czasem jestem wyjątkowo tępy :> Próbowałem kiedyś, gdy padał mi 15" CRT, grzebać w BIOSie metodą dla prawdziwych desperatów - u kolegi z identyczną płytą spisywałem sobie, jakie klawisze i ile razy trzeba nacisnąć, żeby uaktywnić to czy owo. Działało, choć nie ustrzegłem się paru pomyłek. Na to, by pożyczyć monitor, nie wpadłem wtedy. Mówię, tępy jestem czasami. O co chodzi - może poszukać po znajomych sprzętu o identycznej konfiguracji i użyć opisanej wyżej desperackiej sztuczki dla uzyskania żądanego efektu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 (edytowane) Nikt nie ma takiego na 100%.Dziwi mnie to że jak podpinam matrycę to obraz na tym sprawnym kawałku,kwadracie 2x2cm jest bardzo ciemny ale go widać.Objawy jak przy inwerterze,czy mógł on sam z siebie paść poprostu podczas wyciągania matrycy? Edyta:Czytałem że to może być świetlówka w matrycy i że jak matryca padła to świetlówka też mogła,szczerze to mam taką nadzieje.Matrycę zamówię jak najszybciej,a jak się okaże że to jednak inwerter zawszę można dokupić później. Edit 2:Czy jeśli podłącze dysk z lapka do stacjonarki,uruchomie naprawianie systemu i wpiszę "fixmbr" i "fixboot" i znów podłącze do lapka to zadziała?Nie chciał bym stracić danych na dysku dlatego nie chcę próbować dopóki nie będę miał pewności. Edytowane 18 Kwietnia 2009 przez jawor121 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Podłączyłęm inny monitor i działa wszystko dobrze,nie wiem co z tym pierwszym jest nie tak.Problem rozwiązany,teraz pozostaje matryce wymienić. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...