Skocz do zawartości
Abdel_k9

Czy taki komp starczy ?

Rekomendowane odpowiedzi

a wiec tak. na wakacje planuje sobie poskładać kompa w nastepujacej konfiguracji.

Procesor: Athlon XP 1700+ (AGOIA) - 520 zł

Mobo: Soltek sl-75drv5 - 470 zł

Pamiec- 256MB ddr 266 kingston - 240 zł

grafa- Gainward Geforce 3 ti 200 64mb GS - 615 zł

obudowa- Chieftec DA-01W- około 500 zł

Dysk- Seagate Barracuda 80 GB- 550 zł

A napedy i karta muzyczna (SB live 5.1) zostaja mi ze starego kompa.

i w tym momencie pytam was, czy składanie takiego kompa opłaca sie czy tez moze kupić GF4, innego proca albo inna mobo? pytam ponieważ ten komp bedzie musiał dobrze dzwigac nowe gierki przez około rok i nie chce sie wkopać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na obudowie raczej bym przyoszczędził (jeśli masz limity kasowe) lepiej kupić jakąś tandetę i osobno nowy zasilacz np 350W za ok 180-200zł. Zostanie Ci jeszcze zasilacz na zapas. RAM - może jednak warto dołożyć do PC2700 (jeśli chcesz kręcić). Czy się wkopiesz, to w pewnej mierze zależy na ile podkręcisz procka. Lepiej więc kupić płytę, która daje najlepsze możliwości OC. Inna sprawa, że lepiej pojedź gdzieś na wakacje i ten sam sprzet kupisz taniej po wakacjach ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Gr00bY Mazur"]Myślę, że warto dołożyć 200zł do GF4 np. od Gainwarda. Jak już modernizujesz sprzęt to dorzuć sobie nagrywarkę. Fajna sprawa.

Nagryware juz mam :) a co do tego GF4 to sie jeszcze zastanowie bo nie chce zostać z nowym kompem na dwa miechy w domu, wolałbym jeszcze gdzies sobie pojechac :)

Cytat

Na obudowie raczej bym przyoszczędził (jeśli masz limity kasowe) lepiej kupić jakąś tandetę i osobno nowy zasilacz np 350W za ok 180-200zł...

Na obudowie raczje nie przystopuje bo tandety mam juz serdecznie dosyć (mam aktualnie codegena :( ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

a wiec tak. na wakacje planuje sobie poskładać kompa w nastepujacej konfiguracji.

Gdzie kupujesz ta obudowe i czy jest z zasilaczem(jakim)?

Bede jej szukał po hurtowaniach bo wtedy nie płace vatu i wychodzi mi jakies 80 zł taniej, ale jak nie znajde to kupuje tutaj z zasilaczem 340 watt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec tak :

w sumie zgadzam sie ze wszystkimi odpowiedziami:

powinienes miec 512 MB ramu

dobrze by bylo gdybys jeszcze dolozyl do GF4

ale zastanow sie czy np. nie lepiej narazie kupic GF3 i 512 ramu i np. karte zmienic za jakis czas ,bo narazie RAM wydaje sie byc rozsadniejszym zakupem niz grafika , zwlaszcza ze GF3 z tym Athlonikem bedzie smigal super, chyba ze naprawde jestes kompletnym game maniakiem i grasz w 1600 x 1200 w co raczej watpie :-)

plyta glowna moze zostac ta co jest , ale gdyby byly pieniadze to Epox 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat
  Cytat

Gdzie kupujesz ta obudowe i czy jest z zasilaczem(jakim)?

Bede jej szukał po hurtowaniach bo wtedy nie płace vatu i wychodzi mi jakies 80 zł taniej, ale jak nie znajde to kupuje tutaj z zasilaczem 340 watt.

Dołączona grafika jezeli TO kupujesz, to powinno Ci WC tam wejsc spokojnie ?

(moze nie juz, ale w przyszlosci?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe ta obudowa wyglada kiepsko ! ale kolorowe to juz cos wszczegulnosci czarny dragon :) hehe tylko ze w polsce nie kupisz juz ! action niesprowadza , ale moga sie postarac i zamowic ale minimum 100 sztuk !! ja chce 3 sa jeszcze chetni ?? moze do 100 dobrniemy i sie uda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Nie lam sie oni zamawiaja te obudowy raz na rok wiec za jakies 8-9 miechow znowu beda do kupienia :D

Kurde stary sam sie lamisz :P action juz niejest dystrybutorem chiefteca brat dzwonil i wiem ! Na dzien dzisiejszy jest taka sytuacja jak mowie moze sie kiedys cos zmieni !! :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Kurde stary sam sie lamisz :P action juz niejest dystrybutorem  chiefteca brat dzwonil i wiem ! Na dzien dzisiejszy jest taka sytuacja  jak mowie moze sie kiedys cos zmieni !! :D :D :D

Ja tylko napisalem jak to wygladalo do tej pory jak bedzie dalej to sie okaze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

hehe ta obudowa wyglada kiepsko ! ale kolorowe to juz cos wszczegulnosci czarny dragon :) hehe tylko ze w polsce nie kupisz juz ! action niesprowadza  , ale moga sie postarac i zamowic ale minimum 100 sztuk !! ja chce 3 sa jeszcze chetni ?? moze do 100 dobrniemy i sie uda :)

Ja chce! :D

Tylko musze poczekać do połowy lipca na wypłate :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wracając do zestawu.

1. Najpierw płyta - Epoxik :)

2. RAM. :) Dobrze gadają ludzie że na 256 trudno jechać już. :(

3. Karte graf lepiej kupić na przełomie lipca i sierpnia, bo podobno ma być już obniżka znaczna. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nio ja bym też radził epoxa ramu 256 od biedy może być ale lepiej było by coś powyżej 384mb, dalej - procek wporządku (a tak wogóle to gość od P4 2.0 i 128MB RIMM jest niezły!!! -128MB!! -smiech czysty i jeszsze RIMM ), co do grafy to nie wiem ale ktoś kiedyś widział 2 kompy obok siebie jeden z GF4 4200 a drugi z radeonem 8500 ?? Ja wiedzialem no i pomimo że radeon miał mniej fps to obraz był płynniejszy (GF4 był gainwarda). Dziwne ?? Toteż powinienes zastanowic sie nad radeonem. Tak ja bym zrobił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...