Skocz do zawartości
PANTHER X

SWITCHE ?? PYTANIA :|

Rekomendowane odpowiedzi

radiowka niewchozi w gre :|

....

czemu ?

przelicz sobie jak cenowo wyjdzie skretka a jak radiowka.... :roll:

radiowka to 22mbit do 50m, 11mbit do 140m, 2mbit do 270 oczywiscie na standardowej dolaczonej antence, mozesz zalozyc zewnetrzna dookolna i zwiekszyc zasieg

transfer powinnien byc wystarczajacy do surfowania i grania, gorzej z filmami itepe :? i tu nasuwa sie pytanie: jakie sa potrzeby uzytkownikow ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poki co mam koncentryczny kabel antenowy 50ohm czyli zwykly BNC i transfer 10mbit/s zupelnie mnie niesatysfakcjonuje pozatym dalej najpradopodobniej siec bedzie rozbudowywana na kolejne ulice - konkretnie jedna wyzej . Nastepnym argumentem jest koszt ,po przeliczeniu radiowka wychodzi ponad 2 razy drozej !!! - ja mam administrowac sie wiec i ja zajmuje sie kupnem urzadzen -zwykla sieciowka kosztuje 25 zl a najtansza radiowa 250 , 250x14 uzytkownikow to 3,5 tys zlotych do tego router - czyli ponad 3 tys a z kablami switchami itp zamkne sie w 1700 zl i bede mial przesyl 100mbit/s - dodatkowo niemoge sobie tutaj pozwolic ze cos bedzie wolno dzialac bo bede mial 30 telefonow dziennie ...

Radiowka wykluczona prosze o pomoc z kablami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.....pozatym dalej najpradopodobniej siec bedzie rozbudowywana na kolejne ulice - konkretnie jedna wyzej ....

dorysuj

co do predkosci, to przemysl sobie co bedzie jak uzytkownki z switch`a A bedzie chcial cos skopiowac od uzytkownika z gornego prawego rogu, zakladajac ze pozostali (stojacy na "drodze") wykorzystaja po ~15% przepustowosci lacza (lan)....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie niewiem czy jezeli kilka switchy zamienilbym na huba czy cos by to zmienilo ale pewnie nie - bedziemy kombinowac - jeden bedzie juz mniej bo ktos mi doradzil przed chwila zeby a polaczyc chyba z G :) - teraz niewiedze rysunku :) tak ze juz jeden mniej :) , watpie zeby zdazylo sie tak ze w jednym momencie wszyscy beda ciagnac cos na lanie i akurat jachu bedzie ciagnol cos od bolka ktorego nawet niezna ;) :D . zreszta kazdy z userow bedzie mial chyba kolo 200-500 mega dla siebie na serwie wiec w razie czego moze tam rzucic , a jezeli chodzi o rozbudowe to od switcha a biegnie zolta linia do tego u gory i od tego u gory biegl by kolejny kabel do kolejnego switcha i od niego wzdloz ulicy jeszcze jeden albo dwa :) - ale mozlwe ze pociagne juz kable bez switch bezposrednio od tych ktore juz sa bo odleglosci niebeda przekraczac 100 m :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://federacja.polhost.pl/html/artykuly/...gia/t_utp_1.php

Dość dobrze wyjaśnione. Wstawiając router (zamiast switch'a 'D') do połączeń między budynkami wyeliminujemy połączenia kaskadowe 7 switchy. Ew. potem po rozbudowie można dodać jeszcze jeden router.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najpierw przytocze text:

Dołączona grafika

imho orginalna topologia jest do ....

mniejsza iloscia switchy i wiekszym nakladem kabli mozna uzyskac lepszy rezultat (patrz moj rys)

mysle tez ze router w miejsce switcha D niewiele pomoze, niedosyc ze jest to mala siec to ja jeszcze podzieli, a transfer miedzy uzytkownikami pozostanie ten sam

cala sprawa wyglada inaczej jak dojdzie 2 ulica :roll: , sprzydalby sie schemat ktorego niema....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od switcah chyba G :) - poszly by jeszcze dwa albo trzy w gore :) - popatrz na rysunek i wyobraz sobie jeszcze 3 podlaczone do G z gory :) - i powiedz mi gdzie wtedy i po co router ? :) - co on mi da i czy niebedzie tak duzych opoznien jak w przypadku kiedy by go niebylo ? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi