PANTHER X Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 radiowka niewchozi w gre :| A DSL bedzie 512 albo 1 mega - 512 na 14 kompow to moze byc malo ale przy jeden mega to niewiem czemu sie tu dziwic do 20 powinno isc bez problemow :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Ale huby obowiazuja te same zasady co switche ? - zn do 8 w sieci i do 3 w szeregowym polaczeniu ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 radiowka niewchozi w gre :| .... czemu ? przelicz sobie jak cenowo wyjdzie skretka a jak radiowka.... :roll: radiowka to 22mbit do 50m, 11mbit do 140m, 2mbit do 270 oczywiscie na standardowej dolaczonej antence, mozesz zalozyc zewnetrzna dookolna i zwiekszyc zasieg transfer powinnien byc wystarczajacy do surfowania i grania, gorzej z filmami itepe :? i tu nasuwa sie pytanie: jakie sa potrzeby uzytkownikow ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 poki co mam koncentryczny kabel antenowy 50ohm czyli zwykly BNC i transfer 10mbit/s zupelnie mnie niesatysfakcjonuje pozatym dalej najpradopodobniej siec bedzie rozbudowywana na kolejne ulice - konkretnie jedna wyzej . Nastepnym argumentem jest koszt ,po przeliczeniu radiowka wychodzi ponad 2 razy drozej !!! - ja mam administrowac sie wiec i ja zajmuje sie kupnem urzadzen -zwykla sieciowka kosztuje 25 zl a najtansza radiowa 250 , 250x14 uzytkownikow to 3,5 tys zlotych do tego router - czyli ponad 3 tys a z kablami switchami itp zamkne sie w 1700 zl i bede mial przesyl 100mbit/s - dodatkowo niemoge sobie tutaj pozwolic ze cos bedzie wolno dzialac bo bede mial 30 telefonow dziennie ... Radiowka wykluczona prosze o pomoc z kablami :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 .....pozatym dalej najpradopodobniej siec bedzie rozbudowywana na kolejne ulice - konkretnie jedna wyzej .... dorysuj co do predkosci, to przemysl sobie co bedzie jak uzytkownki z switch`a A bedzie chcial cos skopiowac od uzytkownika z gornego prawego rogu, zakladajac ze pozostali (stojacy na "drodze") wykorzystaja po ~15% przepustowosci lacza (lan).... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 wlasnie niewiem czy jezeli kilka switchy zamienilbym na huba czy cos by to zmienilo ale pewnie nie - bedziemy kombinowac - jeden bedzie juz mniej bo ktos mi doradzil przed chwila zeby a polaczyc chyba z G :) - teraz niewiedze rysunku :) tak ze juz jeden mniej :) , watpie zeby zdazylo sie tak ze w jednym momencie wszyscy beda ciagnac cos na lanie i akurat jachu bedzie ciagnol cos od bolka ktorego nawet niezna ;) :D . zreszta kazdy z userow bedzie mial chyba kolo 200-500 mega dla siebie na serwie wiec w razie czego moze tam rzucic , a jezeli chodzi o rozbudowe to od switcha a biegnie zolta linia do tego u gory i od tego u gory biegl by kolejny kabel do kolejnego switcha i od niego wzdloz ulicy jeszcze jeden albo dwa :) - ale mozlwe ze pociagne juz kable bez switch bezposrednio od tych ktore juz sa bo odleglosci niebeda przekraczac 100 m :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 moze takie cos, niebieskie punkty to repeater - na gorze byc moze bedzie zbedny, ogolnie powinno troche pomoc... AAaaa niezauwazylem budynek D mozna polaczyc bezposrednio z C no i "zolty" kabelek podlaczylbym do H Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 no tam na gorze dobry pomysl z tymi 4 kompami do jednego tak chyba zrobie a z reszta jeszcze pomysle :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Ja bym proponował zrobić kilka podsieci (2, może 3) i połączyć je routerkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 ParanoiK moze rozwin swoja mysl, co chcialbys dokladnie przez router`y osiagnac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 http://federacja.polhost.pl/html/artykuly/...gia/t_utp_1.php Dość dobrze wyjaśnione. Wstawiając router (zamiast switch'a 'D') do połączeń między budynkami wyeliminujemy połączenia kaskadowe 7 switchy. Ew. potem po rozbudowie można dodać jeszcze jeden router. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 a nie mozna tak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 a co daje router ??? - bo u nas bedzie stal sotwareowy a sprzetowy przerywa kaskade i od niego mozna dalej podlaczac do 4 urzadzen switch/hub ? :) - niepowodujac opoznien :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 najpierw przytocze text: imho orginalna topologia jest do .... mniejsza iloscia switchy i wiekszym nakladem kabli mozna uzyskac lepszy rezultat (patrz moj rys) mysle tez ze router w miejsce switcha D niewiele pomoze, niedosyc ze jest to mala siec to ja jeszcze podzieli, a transfer miedzy uzytkownikami pozostanie ten sam cala sprawa wyglada inaczej jak dojdzie 2 ulica :roll: , sprzydalby sie schemat ktorego niema.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Dlatego proponuję wstawienie routera. Twój plan jest ogólnie ok. Tylko bym zrobił jedną rzecz trochę inaczej: 1 kabel do mieszkania/domu i jak ktoś chce to może sobie wstawić hub'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 tylko ja sie zastanawiam jak ludzie robia p siec na prawie 1000 osob ???? - bo tego niekumam :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 No właśnie tutaj z pomocą przychodzą m.in. routery ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 no to jeszcze powiedz mi paranoik mis3u :) - gdzie to mialbym wstawic i czy to mialby byc sprzetowy czy softwareowy ?: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zależy jak będziesz rozwijał dalej sieć i gdzie będzie ona podłączona. Ogólnie za niższą cenę będziesz miał software'owy z większą możliwością konfiguracji jak go na jakimś *nix'ie postawisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 28 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2003 od switcah chyba G :) - poszly by jeszcze dwa albo trzy w gore :) - popatrz na rysunek i wyobraz sobie jeszcze 3 podlaczone do G z gory :) - i powiedz mi gdzie wtedy i po co router ? :) - co on mi da i czy niebedzie tak duzych opoznien jak w przypadku kiedy by go niebylo ? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...