Skocz do zawartości
ZielonyTBG

Problem Z Ramem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam problem a dokładnej to kumpel.Najpierw sprzęt:

Proc- Athlon X2 4400 AM2

Mobo- Foxconn 6100-M2MA-2.0 MOBO

Ram- Patriot 2x2Gb CL4 800mhz RAM

Grafa- 8800GTS 512MB

Zasiłka- Chieftec 560W 12S

Problem polega na tym że przedtem proc śmigał w okolicach 3ghz z 4 kościami goodram 677mhz w singlu.Jedna para kości nie współpracowała z sobą i po jej włożeniu tryb zmieniał się na SINGLE.Po założeniu nowego ramu komp działa tylko na defaulcie.Po lekkim podkręceniu wali BSOD-ami,zwiechami i restartami.Napięcie na ramie podniesione na maxa w biosie czyli +0.35V.Dzieje się tak w dualu i też przy dualu CPU-Z pokazuje CR1.Po przełączeniu na CR2 komp piszczy i tyle.Ale po przełożeniu kości w single proc idzie na 3ghz.Kości sprawdzane pojedyńczo Memtestem z bootowalnej płytki i nie pokazało żadnych błędów.

Czy możecie mi powiedzieć co jest nie tak i co zrobić żeby był DUAL?

Z góry dziękuje. :razz:

Edytowane przez ZielonyTBG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podnieść napięcie na cpu, to tam jest kontroler pamięci. Jednak nie wiadomo czy to pomoże.

Napięcie na procka tez oczywiście było podnoszone.Mnie zastanawia CR1 gdy włoży się kości w dual.Dlaczego tak się dzieje i dlaczego przestawienie na 2 uniemożliwia start kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymuś w biosie CR2 na ramach i spróbuj .... co do napięcia, przevoltowałeś chyba, zacznij od 2V CL4 i spróbuj powoli FSB w górę. LLK mają profil na 1000MHz przy CL5 i chyba 2,1V, 95% działa na tych ustawieniach.

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też pytałem go o bios i mówił że jest najnowszy.Powiem mu żeby załadował jakiś starszy.

BuNeL po przestawieniu na 2,monitor jest czarny i bios piszczy.A jeśli chodzi o napięcie to na kościach pisze 2.1V a w biosie jest +0.35 czyli 1.8+0.35=2.15V więc powinno być dobrze.Aha po włożeniu ramu i z biosem na default kostki mają 770 mhz i każdy program pokazuje co innego :huh: na przykład memtest:

post-121473-1240649010_thumb.jpg :shock:

Edytowane przez ZielonyTBG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi