Skocz do zawartości
trymek

Czy Monitor Jest Dobrze Ustawiony(diamondtron U2)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wymieniłem swojego zużytego crt lg 775FT na iiyama VM pro 454(kinol to diamondtron U2).

Kolorki są 10x lepsze, ostrzejsze itp, ale nie daje mi spokoju pewne kwestia.

Otóż niektóry sceny czy raczej fragmenty obrazu różnią się kolorem w porównaniu do starego monitora, a chodzi o kolor zielony.

Zapodaje zdjęcia (H-L 2-wybrałem grę, bo tutaj to można dość wyraźnie zobrazować):

Dołączona grafika

I teraz kwestia jak Wy widzicie to zdjęcie i poniższe.

Ja widzę po lewej stronie ścianę o odcieniu zielonkawym natomiast po prawej o brązowawym

drugie zdjęcie

Dołączona grafika

Tutaj wszystko zielone prócz półek(błękitne) oraz oczywiście lampy(żółta)

Po zapaleniu latarki ściany w obydwu przypadkach robią się białawe.

trzecie:

Dołączona grafika

zielenina

po zapaleniu latarki drabinka jak i ściana za nią robi się normalne białe

czwartego nie będzie, ale zapytam jaki macie kolor ścian w CSS na mapie Dust2, na respie CT?

Nie wiem czy to co widzę to kolory prawidłowe czy może powinienem coś wyregulować?

Na poprzednim monitorze te ściany były białawe(jednak z naleciałością czerwonego) i na "nowym" mogę uzyskać podobny odcień, ale muszę Red oraz Blue dać na ~240, co powoduje przekłamanie chociażby białych napisów, które robią się różowawe bądź błękitne.

W menu standardowym nie ma niestety oddzielnej regulacji kanałów RGB, dopiero po wejściu do menu serwisowego pojawia się regulacja czerwonego i niebieskiego. Zielonego o dziwo brakuje :blink:

Jest jakaś opcja OPQ, która znacznie zwiększa jasność i niweluje po części zieleń, ale i tak mam wrażenie, że w niektórych scenach czy konkretniej fragmentach sceny zielonkawy jest widoczny.

Możliwe, że wszystko to kwestia przyzwyczajenie i każdy kineskop ma inna charakterystykę, ale pomimo tego wole Was zapytać czy to normalne i mam oczy spaczone przez poprzedni czy może jednak kinol daje minimalnie za dużo zielonego.

ps. oczywiście nie opieram się na jednej grze, bo zauważyłem taka tendencje również w filmach(mimo ZNACZNIE lepszych kolorów), w testach typu NOKIA TEST kolory sa niby prawidłowe tzn. białe tło jest białe bez żadnych "naleciałości"

Edytowane przez trymek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyświetl sobie gradient szarości, jeżeli nie trzyma odcienia to znaczy że faktycznie coś jest nie tak.

Miałem styczność z monitorami CRT della trinitron które posiadały podobny efekt, tzn w jasnych odcieniach szare było szare a w ciemnych wpadało albo w fiolet albo w czerwień

trzeba było ustawiać kontrast oddzielnie dla poszczególnych barw

na trzecim screenie z drabiną wszystko jest zielonkawe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyświetl sobie gradient szarości, jeżeli nie trzyma odcienia to znaczy że faktycznie coś jest nie tak.

Ciemny szary wpada jakby w zieleń, ale jest to taka jakby zieleń ziemista, bardzo, bardzo delikatna.

Hmm, możesz napisać jaki masz odcień szarości na wp.tv?

Tam to dość dobrze widać, bo tło filmików jest właśnie ciemno-szarawe.

W sumie to CHYBA wyeliminowałem ten problem programem gamma panel, ale co z tego jak w grach nijak nie trzyma ustawień.

Próbowałem również w CCC wybierając "obraz 3D", ale kurcze po odpaleniu gry kolory sie nie zmieniają.

Nie działa mi to, choć pewnie coś źle robię, bo w ogóle pierwszy raz sie takimi ciach!łkami bawię :wink:

na trzecim screenie z drabiną wszystko jest zielonkawe

Zieleń trawiasta czy seledynowa??

Powiedz mi czy to w ogóle normalne, że monitor nie ma regulacji kolory zielonego?

Jest czer. oraz nieb., ale po zielonym ani śladu.

Oczywiście mowa o menu serwisowym, bo standardowe nie ma w ogóle regulacji RGB...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na swoim monitorze na:

- pierwszym zdjeciu nie widze jakiejkolwiek zieleni - tylko rozne odcienie brazu.

- drugim zdjeciu jest jakis dziwny odcien niebiesko-zielony z przewaga zieleni - szczegolnie na podlodze.

- trzecim zdjeciu zielona drabina i szara sciana, miejscami o bardzo dalikatnym zielonym zabarwieniu.

Dodatkowo te odczucia kolorystyczne porownalem w paincie sprawdzajac skladnie kolorow i rzeczywiscie mniej-wiecej tak to powinno wygladac :)

Edytowane przez kamail86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi