Skocz do zawartości
Pietia(lania)

Ktory Kontroler Sata

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie potrzebuje tani wydajny niezawodny kontroler sata na PCI

co polecicie ?

moje propozycje :

http://allegro.pl/item601961771_84_kontrol..._testowany.html ---> z tego co czytalem na necie sa z nim problemy ...

http://allegro.pl/item621036202_kontroler_...promise_fv.html --> ciezko powiedziec cos o nim

http://allegro.pl/item616092450_kontroler_..._wawa_fakt.html -> najblizszy mojej opcji

ale zaznaczam ze kompletnie sie na tym nie znam :/

jak ktos ma cos lepszego so zaproponowania to z mila checia poznam propozycje

bedzie to dzialalo na

Linuxie ARCH

p3 866

plyta VIA 133

256 ramu

2 dyski WD 500 AAKS SERIA ATA II

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze nie wiem do konca w jakim ale albo RAID 0 lub 1 ( raczej 0 )

system bedzie postawiony na osobnym dysku IDE

aha zalezy mi na jak najmniejszym obciazeniu systemu , komp bedzie robil za sertwer FTP nie bedzie podlaczany po lanie ( czyli transfery nie beda wieksze niz 4-5 mega/sec ) max userow przewiduje zaleznie od obciazenia 5-8 ,

aha zeby bylo ciekawiej to dyski w raidzie beda szyfrowane w true crypt

to tyle info , system raczej nei bedzie mial firewalla poniewaz bedzie sprzetowy ( ale to jeszcze zobacze w testach )

@tomazzi R0 da mi 1Tb powierzchni natomiast r1 bezpieczenstwo to jeszcze pomysle co i jak

Edytowane przez Pietia(lania)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

@tomazzi R0 da mi 1Tb powierzchni natomiast r1 bezpieczenstwo to jeszcze pomysle co i jak

JBOD też da Ci 1TB powierchni, a na takim sprzęcie i do takiego zastosowania będzie szybszy (a także bezpieczniejszy)

Jeśli ma to być serwer, to rozsądna konfiguracja powinna wyglądać tak:

- dwie partycje /boot ( po jednej na każdym dysku: 30-50MB )

- przy pomocy MD stworzyć partycję raid1 na system (pewnie jekieś 5-8GB wystarczy)

- następne raid1 na swap: 500MB -1G - aż za dużo dla FTP, ale masz możliwości rozwoju na przyszłość. I tak, RAID1 na swap, nie pomyliłem się.

reszta JBOD, ewentualnie oddzielne partycje np. dla /home itp.

przy kontrolerach w które celujesz software udające raid to syf, nie posiadający nawet 1% możliwości które daje MD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JBOD też da Ci 1TB powierchni, a na takim sprzęcie i do takiego zastosowania będzie szybszy (a także bezpieczniejszy)

Jeśli ma to być serwer, to rozsądna konfiguracja powinna wyglądać tak:

- dwie partycje /boot ( po jednej na każdym dysku: 30-50MB )

- przy pomocy MD stworzyć partycję raid1 na system (pewnie jekieś 5-8GB wystarczy)

- następne raid1 na swap: 500MB -1G - aż za dużo dla FTP, ale masz możliwości rozwoju na przyszłość. I tak, RAID1 na swap, nie pomyliłem się.

reszta JBOD, ewentualnie oddzielne partycje np. dla /home itp.

przy kontrolerach w które celujesz software udające raid to syf, nie posiadający nawet 1% możliwości które daje MD

ooo dziekuje slicznie za info

cholera zapomnialem napisac ze na system bedzie osobny dysk 30GB , wiec mysle ze na tych dwoch 500 stworze tylko JBOD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

cholera zapomnialem napisac ze na system bedzie osobny dysk 30GB , wiec mysle ze na tych dwoch 500 stworze tylko JBOD

IMO to zły pomysł - żadnej redundancji, w dodatku chcesz użyć paroletniego dysku, który może paść w każdej chwili?

W ten sposób będziesz miał tylko peceta na którym odpalono oprogramowanie serwera, a nie serwer ;)

Poza tym, zapomniałem o jeszcze jednej sprawie: jeśli interesuje Cię maxymalne wykorzystanie potencjału nowych dysków, to nie kupuj kontrolera, tylko 2 międzymordzia ATA<->SATA. PCI pozwoli na max ~117

MB/s, natomiast 2xUDMA5 daje max 200MB/s (na osobnych kanałach IDE)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

No np. coś takiego ;) Z tym że jedna uwaga: z powodu sposobu instalacji tegoż wynalazku (czyli bez taśmy) będzie problem z CD/DVD. Są proste sposoby rozwiązania tego problemu:

- najprostszy: podpiąć "pożyczony" kontroler na PCI do podłączenia CD/DVD

- mniej prosty: zainstalować system na jednym dysku, tworząc początkowo tylko "połówki" RAID1 a po skończonej operacji już na działającym systemie podpiąć 2-gi dysk, stworzyć brakujące partycje i wykonać synchronizację macierzy.

- jeszcze inna opcja: podłączyć SATA splitter na czas instalacji (nie ze wszystkimi "przelotkami" zadziała)

...

i bawic sie MD pod linuxa ?

masz moze jakis tutorial bo nie mam o tym zielonego pojecia :>

... zabawkowy to jest właśnie soft zawarty w biosie takich kontrolerów/sterownikach. To nie są kontrolery raid - to programowa symulacja, zresztą linux zobaczy je jak zwykłe kontrolery SATA. Różnica jest taka, że MD szczególnie w połączeniu z Ext3 ma możliwości praktycznie takie same jak kontrolery za parę tauzenów (praktycznie oprócz migracji między poziomami macierzy można prawie wszystko zrobić z dyskami)

manual do MDadm jest w zasadzie wszystkomówiący, niemniej jednak zawsze można wpisać w google "mdadm howto" - znajdziesz dosłownie tony informacji ;) Nie będę więc tego przepisywał - za to parę szczegółów do których ciężko się dokopać:

- jeden z dysków MD w raid1 powinien mieć ustawioną flagę --write-mostly, przy czym jeśli na jednym z dysków fizycznych znajdują się 2 macierze raid1, to flaga ta powinna być ustawiona "na przmian", czyli powiedzmy dla pary sda2+sdb2 będzie to sda2, natomiast dla sda3+sdb3 będzie sdb3

--write-behind=xxx powinno się ustawiać dla danych non-critical, czyli w Twoim przypadku spokojnie dla swapa, gdzie xxx pozostawiłbym na def (mało ramu masz)

--chunk= best of the best setting: 4x4KB, jednocześnie w Ext3 ustawiasz block size 4K i StripeSize 16k (można też spróbować chunk=8K/ssize=8K - ale imo jest gorzej)

- jeśli przewidujesz sporą ilość zapisów na serwerku, to Ext3 koniecznie w trybie journal_data

... patentów jest więcej ale to by skończyło się na napisaniu encyklopedii

edit: aaa, zapołniałbym: dir_hashing dla Ext3 = same ++++ przy FTP

:)

Edytowane przez tomazzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziekuje Ci tomazzi z calego serca :]

bardzo mi pomogles, no i troche utrudniles zabawe ale przynajmniej bede mial motywacje do zabawy

co do instalacji to zrobie sobie penboota i tyle

co do ramu to plyta nie chce wiecej lyknac :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam nadzieje jak nie to kupie jakis najtanszy kontroler

jedyne co mnie martwi to czy ta plyta nie ma okrojonego udma do 66 ... nie pamietam czy to byla wina windy 2k ( ktora odgornie blokuje transfer ) czy tez samej plyty , jak wroce w koncu do domu to posprawdzam dokladnie ,

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

jedyne co mnie martwi to czy ta plyta nie ma okrojonego udma do 66 ...

słuszne uwaga - jednak, jest też inna "pułapka": jeśli kontroler nie dogada się z PCI to nie będzie 117MB/s, tylko połowa tego ;) Szanse są 50/50, bo mobo jest wiekowe... Sprawdź jaką masz wersję PCI na mobo.

Nawet jeśli masz UDMA66, to i tak będzie to chodzić lepiej niż PCI - bo obydwa dyski będą mogły jednocześnie wykorzystać burst - na PCI nie (choć oczywiście będzie to już znacznie mniej odczuwalne).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi