Itarilde Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Witam, złożyłam właśnie kompa z części i nie mogę uruchomić na nim żadnego systemu operacyjnego (na dysku jest Windows XP Pro). Wydaje mi się, że problem jest związany z dyskiem, choć pewności niestety nie mam, bo komunikatów o błędach jest jak na lekarstwo. Komp uruchamia się w porządku, BIOS widzi wszystkie napędy bez problemów. Windows zaczyna się uruchamiać, jednak po kilkunastu sekundach następuje samoistny restart kompa, jak po naciśnięciu resetu, tym razem Windows proponuje mi tryb awaryjny, który również nie działa. Próbowałam uruchomić Linuksa z CD (Mandriva 2008.1), wtedy na ekranie pojawia się mniej więcej coś takiego (możliwe, że pustych wierszy jest więcej): data prog-- ---- ---- --0: 0.0 --1: 0.0 --2: 0.0 0: ffffffff.53: 000000.1 1: 1d56.15err 8ip 1d0d: 10.7 W Google nie udało mi się znaleźć nic na temat tego błędu (może źle szukam), w każdym razie, wydaje mi się, że problem jest związany właśnie z HDD. Konfiguracja sprzętowa: ABIT NF7-S Sempron 2500+ Radeon x1650 Pro 1,25 GB DDR400 FDD 1.44 cala Samsung SP0411N jako primary master LiteOn SOHW-1653S jako secondary master Samsung SC-152A jako secondary slave pozdrawiam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Jesli system był postawiony na innej płycie niezgodnej sprzetowo ( inny chipset itd... ) Na bank O.S. sie wyłozy.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Itarilde Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Jesli system był postawiony na innej płycie niezgodnej sprzetowo ( inny chipset itd... ) Na bank O.S. sie wyłozy.... OK, dzięki za informację. Rzeczywiście, system był stawiany na płycie z chipsetem VIA, teraz jest nForce. Rozumiem, że skoro płyta z Linuksem odmawia współpracy, muszę sformatować partycję za pomocą dyskietki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Mozesz to zrobic z poziomu instalatora windows. Moza i z dyskietki startowej z np win98.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...