Maryś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 (edytowane) Witam, Mam stary komputer (patrz stopka) dokupiłem kontroler RAID na PCI Storage Controller Silicon Image SiI 3512 SATARaid Controller. Dokupiłem jeden dysk Samsunga 160GB i teraz chcę ustawić RAID 1 na dwóch dyskach : Dysk fizyczny SAMSUNG HD161HJ SCSI Disk Device (160 GB, 7200 RPM, SATA-II) Dysk fizyczny SAMSUNG SP1614C SCSI Disk Device (160 GB, 7200 RPM, SATA) Jak mam skonfigurować w menu : 1. With Duplication czy 2. Without Duplication Jaka jest różnica ? ... no to już doczytałem. Można zrobić RAID 1 bez utraty danych z dysku. Poniżej przedstawiam wydajność pojedynczych dysków i konfiguracji RAID. Czyli na starej płycie z kontrolerem na PCI powinno chodzić przyzwoicie. Ustawiam na RAID 1. Edytowane 30 Kwietnia 2009 przez Maryś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 (edytowane) Manuala wcieło? :rolleyes: edit: widać nie... ;) with duplication - zaraz po utworzeniu macierzy będzie wykonana synchronizacja danch, without - nie będzie. Pocoto - jeśli właśnie tworzysz macierz dla danych z 2 nowych dysków to synchronizacja jest zbyteczna. Sterownik raid "nie rozumie" że dysk jest pusty - operacja trwałaby tak samo długo jak przy pełnym dysku. Edytowane 30 Kwietnia 2009 przez tomazzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 (edytowane) tomazzi Dzięki. Jak sam już zauważyłeś, też to zrozumiałem. OK. Staram się zawsze dochodzić doświadczalnie do interesujących mnie kwestii. Tak. Masz rację. Synchronizacja jest zbyteczna. Utworzyłem macierz RAID 1 z tych dwóch Samsungów i myślę, że będę spokojniejszy o moje dane. Edytowane 30 Kwietnia 2009 przez Maryś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...