VIBOR Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 (edytowane) Witam! Kolega prosił mnie o pomoc w dziwnym przypadku ( Ja też spotykam się po raz pierwszy z tym ). Kupił pamięci Goodram kit 4 GB ( 2X2 GB) GR800D264L5/4GDC w czwartek przed majówką i chciał je użytkować na płycie Gigabyte EG41MF-S2H. Płyta widzi całość jak również działa Dual Channel ale płyta zamiast deklarowanych ( i tak podaje etykieta pamięci) 5-5-5-18, 1.8V przy 800MHz narzuca 5-13-5-18 1.94V (miernik) dodatkowo Everest ,cpu-z nie widzi etykiet 2 szt tylko jednej sztuki, obojętnie do którego gniazda wsadzę zawsze podaje tylko dane jednej szt ( druga jak by jej nie posiadała ). Czy te pamięci są uszkodzone czy Goodram tak ma (przetestowane Gold Memory i jest ok) ? Dziwnych zachowań pracy komputera brak, aczkolwiek jak dla mnie bez kręcenia są ciepłe ( może to napięcie ? ), ręcznie można je ustawić na deklarowane parametry nawet zjechać na 5-5-5-15. Martwi mnie brak etykiety jednej pamięci i te dziwne narzucane dane. Jakieś rozwiązanie :) ? Pobrałem najnowszy dostępny Cpu-z (najnowszy Everest niestety nadal widzi jedną etykietę SPD) i pojawiły się dane na obu etykietach ale małe zaskoczenie - pamięci dual a każda ma inne timmingi :). Edytowane 3 Maja 2009 przez VIBOR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 (edytowane) Więc tak zacznijmy od początku. Na tym gigashicie się nie znam, więc proszę Cię byś używał do testów Foxconna Marsa. Płyty często z kosmosu narzucają dziwne wartości timingów przy bootowaniu, to jest akurat normalne zjawisko, ale trcd 13 jest czymś niespotykanym. Wiele płyt ma większe napięcie na starcie, więc to akurat nie jest żaden problem. Oznacza kości A i B. Włóż najpierw jedną kość, zabootuj itp., ustaw w biosie ręcznie 5-5-5-15 1.8v przeleć ją memtestem, ewentualnie pograj w coś. I później drugą kość. Jeśli któraś nie będzie działać albo będą błędy w memteście, bootować w pojedynkę, to może oznaczać, że jest dead albo, że ma uszkodzone SPD. EDIT właśnie spojrzałem na screeny. Nie podoba mi się SPD to z trcd 13, które widzę wgrane zgodnie z danymi z CPU-Z. Nie powinno takie być. Zgłoszę to komu trzeba. Kupiłeś fabryczny zestaw 2x2? Na pocieszenie dodam, że patrząc po cpuz widać SPD obu kości, widać, że jest DC włączony. Nie jest tak źle. Everest często może pokazywać nieprawdziwe odczyty. Edytowane 3 Maja 2009 przez Xtreme Addict Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 (edytowane) kupiony zestaw parowany przez Goodram jako Dual Channel kit 4 GB ( 2X2 GB) GR800D264L5/4GDC , więc wydaje mi się ,że to winna producenta a nie płyty. Czy powinny zostać zwrócone do wymiany gwarancyjnej? EDIT Właśnie jestem po konsultacji z pracownikiem Wilk Elektronik SA i mam zgodę na podmianę parametrów na prawidłowe do tego modułu ( wieczorem zrobiłem kopię wsadu EEPROM z modułów za pomocą SPDTool_062 ) - wrzucam wsad z poprawnymi wpisami SPD z kości która miała je prawidłowe tj. 5-5-5-18. Edytowane 4 Maja 2009 przez VIBOR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...