dastin Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 witam mam problem wczoraj było wszystko ok teraz chce włączyć komputer włącza sie ale tylko tyle wiatraki w nim chodzą ale nie nic poza tym na monitorze nic sie nie dzieje a windows nie startuje i nie wiem co z tym moge zrobic przed chwila sam się wyłączył.... mi się wydaje żę to może być zasilacz ale nie jestem pewien dlatego pisze pomocy:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Możesz podać chociaż model tego prawdopodobnego winowajcy? Posprawdzaj wszystkie styki może się coś obluzowało. Komputer nie był podkręcany? może reset ustawień BIOSu pomoże? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dastin Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 procesor adm athlon 1,8ghz chyba1800+ płyta główna asus k8n-e ram: elixir ddr 400mhz 512mb aa druga kostka też elixir 1gb grafika: radeon 9600pro 128mb dysk1; samsung 160gb ata dysk 2: samsung 640 gb ata zasilacz: feel 350atx cały komputer... nie był podkręcany wszstkie styki są tak jak powiny już sprawdzałem biosu nie restartowałem ale spróbuje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Jak najbardziej może to byc zasilacz. Jeżeli nie pał całkiem to możliwe, że po wyjęciu kostki ramu, odpięciu 1 dysku i napędu ruszy. Ale w ten sposób można też dojechać bebechy na amen - im dłużej chodzą na tym domniemanym winowajcy tym gorzej. Najlepiej załatwić inny i sprawdzić wtedy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dastin Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 czyli chcesz powieziec że jak bym teraz odpioł większość rzeczy które mam w korzmuterze to może ruszyć i przez to dojade go do końca jeśli to jego wina?? pomocy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 (edytowane) Koledze chyba chodziło o to że odpinając jeden dysk i napędu i np. kość RAMu zmniejszysz obciążenie zasilacza i być może komputer się uruchomi jednak dalej nie będzie to rozwiązaniem problemu,gdyż zasilacz jest poprostu za słaby i może uszkodzić pozostałe podzespoły. Więc najlepiej, jak masz możliwość podłącz do komputera mocniejszy zasilacz i gdy się uruchomi będziesz miał winowajce. Edytowane 6 Maja 2009 przez Ancient Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Tak ;) No w każdym razie istnieje takie ryzyko zakładając, że to zasilacz. Co z kolei jest prawdopodobne bo ten feel to shit. Chociaż zwykle odchodzą w samotności, więc bądź dobrej myśli. Tam zaraz mocniejszy. Takie coś pociągnie byle jaki fortron 150W - po prostu sprawny .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dastin Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 dobrej myśli to ja jestem cały czas i panowie powiem wam że zaryzykowałem i zrobiłem tak jak napisaliście i nic sie nie stalo jak komputer nie startował tak nie startuje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Zaryzykowałeś? Czyli odłączyłeś część podzespołów? Jak dalej nie działa to możliwe ,że twój zasilacz poprostu padł całkowicie. Spróbuj podłączyć sprawny o ile Feel niczego nie usmażył to powinno być ok. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dastin Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 chyba nic nie usmażył bo nic tak nie pachnie... ale tu mam problem bo nei mam z kąd wziąśc takiego zasilacza;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scb Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Jesteś pewien, że windows się nie uruchamia? Dysków nie słychać, żeby chodziły? Bo ja miałem podobny problem. Wydawało mi się, że komp się nie włączał, a okazało się, że tylko żadnego obrazu nie daje (usłyszałem tylko dźwięk powitalny windy). Niestety konieczna okazała się wymiana płyty głównej. Jak później trochę poczytałem, to dość popularna awaria w płytach opartych na nf3,nf4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Na pewno ? Jakikolwiek z wtyczką 4pin. Jak już dojdziesz czy to zasilacz to możesz nabyć to. Od biedy pociągnie mało rozbudowany zestaw (z integrą albo słabą grafą) na nowych bebechach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dastin Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 (edytowane) dyski chodzą słychać je ale nic poza tym zadnego dzwięku windowsa nie słychać... ani nic innego tylko wiatraki ;/ może mi kolega pożyczy... a gdzieś słyszałem że może to być karta graficzna co o tym sądzicie a i czy geForce 4 podeszła by pod asusa k8n-e?? Edytowane 6 Maja 2009 przez dastin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scb Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Jeśli tylko jest na AGP (a innych chyba nie było) to nie widzę przeszkód. Jak masz miernik to sprawdź jakie napięcia podaje zasilacz. Choć mi to coraz bardziej wygląda na problem z płytą gł. (choć karta graficzna też jest prawdopodobna) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Właściwie to może być wszystko, ale najbardziej podejrzany jest zasilacz, później płyta i karta. Możesz jeszcze kondensatory na płycie obejrzeć cz nie spuchły albo nie powylewały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dastin Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 sprawdzałem kondensatory i są ok .... no nic postaram się pożyczyć od jakiegoś kolegi zasilacz i karte i zobaczymy co z tego wyjdzie..:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 mam ten sam problem z tą płytą główną, kondensatory na płycie i w zasilaczu ok, grafa ok monitor też :] przekładałem ramy i nic nie dało i dalej szukam heh jak znajde to dam znać, ale podejrzanym jest płyta główna bo niedawno padł sterownik hdd i musiałem kupić osobny na pci :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scb Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Jak mówiłem, awaria dosyć popularna na nforcach:] Adikss, dastin, jakby któryś z was miał dostęp do jakiejś starej grafiki na PCI i sprawdziłby czy da obraz. Ja niestety nie miałem takiej możliwości, a strasznie jestem ciekawy czy zadziała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dastin Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 ja niestety takiej możliwości nie mam... a mam do was jeszcze takie pytanie czy jak mam karte graficzna taką jak na zdjęciu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/61eee364abe4655d.html to czy będzie działaś taka karta?? bo gdy wsadziłem to pasowała ale bałem się włączyć komputer aby czegoś nie popsuć... http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2c9ae5fde7d8fe6f.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 no moja grafa działa sprawdzałem na innym kompie, ale nie przełoże grafy z tamtego bo obawiam sie o zasilacz bo to 8800gt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scb Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 http://pl.wikipedia.org/wiki/AGP - patrz "Kompatybilność". Jest tylko jedna szansa na 12, że nie zadziała. Sorry, nie mogę Ci powiedzieć jednoznacznie, bo nawet sobie nie zdawałem sprawy z takiego rozrzutu w AGP. Myślę, że nic się nie popsuje, najwyżej nie zadziała. Adikss - chodziło mi o kartę PCI, nie PCI-E Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dastin Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 (edytowane) a może zamiast płyty to procesor padł ?? Edytowane 6 Maja 2009 przez dastin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Malo prawdopodobne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dastin Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 mhm trudno ja nie za bradzo mam jak sprawdzić na innych częściach go dla tego odam go jutro do serwisu ..;;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 To Cię złupią [; Taniej by chyba wyszło kupować domniemane padnięte części po kolei. Ale jak chcesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 eh dziś podpiąłem kompa do innego zasilacza i ciemność dalej.... :[ więc zostaje procek i płyta :/ chyba kaplica z tym w sumie zastanawiam sie czy zasilacz nie miał swojego udziału w uszkodzeniu mogło w sumie gdzieś pójść wyższe napięcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 witam troche odswieze temat poniewaz czytajac forum natrafilem na takie same objawy. Czyli: komputer wlacza wiatraki obudowy i procesora. Dysk chyba sie rozkreca. monitor nie drgnie, zadna dioda w obudowie nie wlacza sie, swieci sie tylko dioda plyty. Odlaczalem po kolei i na raz wszystkie elementy i nic to nie zmienilo. Konfig to asus P5K Pro, E8400, 8800GT, do tej pory wszystko chodzilo na zasilaczu chiefteca 450 GPS bez problemow. Po wymianie na BeQ 550 W komputer pracowal 1 dzien, po czym nastaly w/w objawy. Po podlaczeniu spowrotem Chiefteca komp wstal. Dzwonilem na infolinie BQ i pan poinformowal mnie ze mam uszkodzona plyte gl. a to jest tak dobry zasilacz ze ja zabezpieczyl. co mo poradzicie? jutro podlacze go do innnego kompa pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prze Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 witam troche odswieze temat poniewaz czytajac forum natrafilem na takie same objawy. Czyli: komputer wlacza wiatraki obudowy i procesora. Dysk chyba sie rozkreca. monitor nie drgnie, zadna dioda w obudowie nie wlacza sie, swieci sie tylko dioda plyty. Odlaczalem po kolei i na raz wszystkie elementy i nic to nie zmienilo. Konfig to asus P5K Pro, E8400, 8800GT, do tej pory wszystko chodzilo na zasilaczu chiefteca 450 GPS bez problemow. Po wymianie na BeQ 550 W komputer pracowal 1 dzien, po czym nastaly w/w objawy. Po podlaczeniu spowrotem Chiefteca komp wstal. Dzwonilem na infolinie BQ i pan poinformowal mnie ze mam uszkodzona plyte gl. a to jest tak dobry zasilacz ze ja zabezpieczyl. co mo poradzicie? jutro podlacze go do innnego kompa pozdrawiam No to wygląda na to, że pan z infolinii pieprzy pieprznym pieprzem. Jeśli na chieftecu chodzi, to po co go zmieniałeś? U mojego kumpla taki zasilacz ciągnie radeona 4890, proc też 8400. Jak możesz to zwróć tego BeQuieta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 witam przepraszam ze tak dlugo, ale testowalem na innym sprzecie. I to samo. tzn o dziwo na 2 kompach jeden na nowym pentiumie drugi na starym atlonie - taka sama historia. ale celeron z zintegrowana grafika na plycie asroka - ruszyl. Wiec z 550 w tylko powiedzmy 300 dochodzi i asrokowi wystarczylo? nie bede domniemywal bo na tym moje testy sie zakonczyly. Nie sprawdzalem napiec. I jak zaproponowales Prze :) zasilacz wraca do sprzedawcy. a kupilem go tylko ze zgledu na cisze. bo jednak BQ w prownaniu z CH sa duzo cichsze. A do tej pory uzywalem TYLKO CH i nie mialem z nimi problemow od 8 lat pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...