Skocz do zawartości
Dawid afg

Jaki Program Do Przyśpieszenia Dysku, Oraz Przekopiowania Danych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam 2 problemy i nie wiem jakie programy mogłby by mi pomóc je rozwiązać.

Mam jeden dysk twardy który umiera. Próbuję przekopiować na zdrowy dysk dane jednak pewne pliki/foldery nie odczytuje, wywala błąd i przerywa całe kopiowanie. Czy jest jakiś program który mógłby mi pomóc przekopiować wszystkie pliki z dysku i pominąć te nie sprawne?

Druga sprawa. Mam stary dysk który ma bardzo powolny odczyt w niektórych sektorach ( transfer spada do 1-5MB/s. Jakim programem mogę oznaczyć te powolne sektory jako nieurzyteczne?

HDDregenerator nie zdał egzaminu.

Edytowane przez Dawid afg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. np total commander

2. po co chcesz je oznaczać skoro to stary dysk. Nie da się ich oznaczyć jako bezużyteczne. Dysk ma bady a czasy dostępu i wolny odczyt wynikają z tego że zostały zastąpione sektorami z puli zapasowej, czasami znajdującej się w innej części talerza. Można poprawić sytuacje programem mhdd. Na google znajdzieś sporo o tym programie. HDDregeneratorem można co najwyżej pogorszyć sytuacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oznaczyć ręcznie wybrane sektory jako "bad" się jak najbardziej da. Można to robić edytorem dysku takim jak "Disk Edit" (dos) lub "WinHex" (Windows). Jednak nie polecam tego typu operacji, bo z własnego doświadczenia wiem, że "głupi" Windows (nie wiem jak inne systemy) prędzej czy później zweryfikuje stan tych sektorów i z powrotem ustawi ich stan jako "dobre".

p.s.

Z edytorami dysku radzę obchodzić się ostrożnie bo naprawde można sobie narobić problemów!

p.s.2

Co do "wolnego kopiowania" danych z tego dysku - to możesz również skopiować za pomocą w/w edytorów zawartość sektorów i wkleić je na inny sprawny dysk (oczywiście trzeba wiedzieć które sektory itp.itd., więc na początek szybciej (tzn. mniej roboty) by było skopiować całą partycje i wkleić ją na inny dysk). Opcje kopiowania całej partycji można również uzyskać dzięki programom typu "Ghost" lub "Acronis".)

Edytowane przez tmp7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jeśli dysku chcesz potem poużywać a bady są na nim w miarę w grupie - oznacz je np testdiskiem a potem załóż partycje tak aby pominąć kilka giga i złapać w partycjach przestrzeń która jest okej - zawsze działa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi