Skocz do zawartości
Mozol

Maty Wyciszające

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć^^

zamierzam się do zakupu mat wyciszających , jako że nie uśmiecha mi się wydawać na maty specjalnie przeznaczone do komputer więc znalazłem coś takiego:

http://www.allegro.pl/item622246567_wyglus...ndard_boll.html

co sądzicie ?

zda egzamin komputerze ?

czy rzeczywiście maty dają znikomy efekt ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mata bitumiczna może śmierdzieć smołą.

Tylko przez pierwszy tydzień :lol2: Do dziś pamiętam ten zapach wydobywający się z obudowy...w całym pokoju śmierdziało. :lol: I to chyba nawet nie smoła miała taki zapach, a klej zastosowany w tychże matach. Edytowane przez rafwlkp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zda egzamin komputerze ?

czy rzeczywiście maty dają znikomy efekt ?

Jeżeli masz dobrze wyciszony komputer, to zdadzą egzamin. Na pewno nie wyciszą wiertarek kręcących się z prędkością 5000rpm.

Lepsza jest gąbka akustyczna - ona naprawdę wycisza. Mata bitumiczna może śmierdzieć smołą.

Najlepsze jest połączenie jednego z drugim.

Tylko przez pierwszy tydzień :lol2: Do dziś pamiętam ten zapach wydobywający się z obudowy...w całym pokoju śmierdziało. :lol: I to chyba nawet nie smoła miała taki zapach, a klej zastosowany w tychże matach.

Ja kupiłem app i nic nie śmierdziało :blink: Z tym, że nie ściągałem folii...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko przez pierwszy tydzień :lol2: Do dziś pamiętam ten zapach wydobywający się z obudowy...w całym pokoju śmierdziało. :lol: I to chyba nawet nie smoła miała taki zapach, a klej zastosowany w tychże matach.

a co do gąbek akustycznych to większą skuteczność uzyskam stosując gąbkę z wypustkami czy płaską ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up

Taką, jak w studiach, bo ma większą powierzchnię tłumienia.

Co do smrodu - kurczę, jednym śmierdzi, innym nie. Kupiłbym ją do usztywnienia ścian, ale te skrajne opinie nieco mnie martwią ;) Nie zostawię przecież kompa na balkonie, by wywietrzał ;>

szybki link:

Gdzieś w połowie jest pokazana skuteczność tłumienia. Edytowane przez zzizzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co do gąbek akustycznych to większą skuteczność uzyskam stosując gąbkę z wypustkami czy płaską ?

Z jak największymi wypustkami.

szybki link:

Gdzieś w połowie jest pokazana skuteczność tłumienia.
Tu nie jest pokazana skuteczność tłumienia. Wiesz czemu? Bo nie pokazano jak ona wygląda bez zainstalowanych mat. Równie dobrze mogę nagrać taki filmik z codegenem i też pokazać jaka to cicha buda :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu się częściowo nie zgodzę. Podam na moim przykładzie: kiedy włączę wentylator 140mm na H (mam Antka 300), wtedy przy otwartym boku jest znośnie, aczkolwiek po ZAMKNIĘCIU boku robi się głośniej przez rezonans, który jest słyszalny z dość znacznej odległości.

Ale prawda, można było zobaczyć bez mat, chociaż Rodney nie zrywałby mat fabrycznie naklejonych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu się częściowo nie zgodzę. Podam na moim przykładzie: kiedy włączę wentylator 140mm na H (mam Antka 300), wtedy przy otwartym boku jest znośnie, aczkolwiek po ZAMKNIĘCIU boku robi się głośniej przez rezonans, który jest słyszalny z dość znacznej odległości.

No to teraz mamy pojęcie jakie masz preferencje bo 1500rpm tricool tworzy straszny hałas Edytowane przez Arni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z matą akustyczną jest problem bo taka z wypustkami nie tylko pomniejszy jemność budy ale i przede wszystkim zakłóci skutecznie przepływ powietrza. Optymalnie i do takie wniosku doszedłem po kilku latach skutecznego wyciszania komputera jest zacząć od bebechów. Załatwić miękki montaż dla wentylacji i dysku- tak żeby nawet jesli są - wibracje nie były przenoszone na budę. Wcześniej -dobrać odpowiednie graty - jesli kupisz coś głośnego będziesz to musiał modyfikować (tip. w praktyce i tak zmodyfikujesz wszystko, seryjnie cichy musi być dysk). Jeśli już masz wszytko ciche i odpowiednio pomontowane a wentyle kręcą się chociaż idlu wolno (u mnie 400rpm @ 12cm..) kupujesz wtedy cienką gąbkę i oklejasz budę, nie tylko boki. Złapie wszystkie szmery i nie ograniczy ruchu powietrza. Dźwięk ucieka wszstkimi otworami więc wszystko poza przodem i tyłem musi być zatkane. Przód - przydałoby się coś w rodzaju soundtrapa, powietrze przejdzie przez schodek - dźwięk już niekoniecznie. Jeśli w budzie masz komin - otwór na górze - podobnie jak z przodem bo zatykać szkoda - nawt pasywny ale wyciąg na górze robi dużą różnicę w temp.

Jaki model cziefa masz dokładnie ? napisz co tam siedzi. Odpal kompa przy poodłączanych pojedynczych wentylach i odłączonym dysku tak żebyś zidentyfikował co robi najwięcj hałasu. Określ budżet i podziałamy... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z matą akustyczną jest problem bo taka z wypustkami nie tylko pomniejszy jemność budy ale i przede wszystkim zakłóci skutecznie przepływ powietrza. Optymalnie i do takie wniosku doszedłem po kilku latach skutecznego wyciszania komputera jest zacząć od bebechów. Załatwić miękki montaż dla wentylacji i dysku- tak żeby nawet jesli są - wibracje nie były przenoszone na budę. Wcześniej -dobrać odpowiednie graty - jesli kupisz coś głośnego będziesz to musiał modyfikować (tip. w praktyce i tak zmodyfikujesz wszystko, seryjnie cichy musi być dysk). Jeśli już masz wszytko ciche i odpowiednio pomontowane a wentyle kręcą się chociaż idlu wolno (u mnie 400rpm @ 12cm..) kupujesz wtedy cienką gąbkę i oklejasz budę, nie tylko boki. Złapie wszystkie szmery i nie ograniczy ruchu powietrza. Dźwięk ucieka wszstkimi otworami więc wszystko poza przodem i tyłem musi być zatkane. Przód - przydałoby się coś w rodzaju soundtrapa, powietrze przejdzie przez schodek - dźwięk już niekoniecznie. Jeśli w budzie masz komin - otwór na górze - podobnie jak z przodem bo zatykać szkoda - nawt pasywny ale wyciąg na górze robi dużą różnicę w temp.

Jaki model cziefa masz dokładnie ? napisz co tam siedzi. Odpal kompa przy poodłączanych pojedynczych wentylach i odłączonym dysku tak żebyś zidentyfikował co robi najwięcj hałasu. Określ budżet i podziałamy... ;)

więc co do obudowy to nie jestem przekonany do jej modelu ^^

Dołączona grafika

a co do sprzętu

asus p5n-3 sli

e5200

schyte ninja rev b + abb 12mm

4850 gigabyte z chłodzeniem zalmana

cheftec gps-450aa-101a

dysk seagate barracuda

3x80mm noname wiejące z boku na dysk

i z tyłu 12mm schyte .

największy szum robi gigabyte + 3x80mm(po obniżeniu do 50% w speed fanie jest ok )

po za tym komputer wydobywa swój szum ^^

miałem trochę maty to starczyło na górę ale jakiś większych rezultatów nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aby były jakieś dobre efekty, musiałbyś CAŁĄ dokładnie od środka obkleić matami.

o tym wiem ^^

maty akustyczne zamówiłem więc lada dzień będą ^^, zdam sprawozdanie co i jak .

a co do chłodzenia na gpu da się jakoś go wyciszyć programowo czy coś ? bo w catalyst center karta nie ma żadnej reakcji na suwak regulacji rpm :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

własnie otrzymałem maty ^^

wszystko zamontowałem i powiem że różnica jest widoczna komputer zrobił się cichszy .

nie jest może jeszcze perfekt ale myślę że po zakupie kilku coolerów + chłodzenia na gpu będzie idealna cisza :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli grafika ma sensowne temperatury to pomyśl o podpięciu do tego radiatora innego wentyla. Jakieś 92mm z regulacją np fandery, doregulujesz tak żeby karta nie zdychała i będzie cicho.

wywal wentyle dla dysku - prawdopodobnie są zupełnie zbędne, o ile dyski nie mają powiedzmy 65+ *c nie ma sensu dmuchanie na nie. Zaklej otwory wentylacyjne przy dyskach. Powinno być dużo lepiej.

Chiefy takim koszykiem na dyski hałasują od wibracji. Pomyśl nad miękkim montażem dysków ew. przesiadką na jeden duży. W opisie podajesz jden dysk - jeśli używasz jednego to spróbuj dorobić mu nóżki (cokolwiek żeby na tym równo stał zamiast leżeć) i postaw go na gąbce na dole płyty,optymalnie dołóż jjeszcze coś pomiędzy - tak żeby nie przenosił wibracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi