malolaoks Opublikowano 19 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2009 otóż mam laptopa hp g5000 i nie moge go wlaczyc : wyskakuje mi opcje "uruchomic awaryjnie, normalnie lub ostatnio dzialajaco" zadna opcja nie dziala gdy wybieram awaryjnie na początku system sie laduje a pozniej wyskakuje nacisnij esc bo nie może znalesc pliku spdt.sys a gdy chce naprawic system wkladajac plyte xp pisze mi ze nie mam zadnego dysku i zebym sprawdzil czy sa one podlaczone :C A zeby tego bylo malo to mam tam wazne dokumenty uczelniane i musze je koniecznie odzyskac a sprawa pilna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 19 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2009 To że instalator XP nie widzi dysku to zapewne wina tego że masz dysk SATA . Zobacz czy w biosie jest opcja emulacji ATA . Jak nie to XP z SP3 , w SP3 zawarte są sterowniki SATA , albo integracja sterów SATA z obecną wersją XP . Ostatecznie można spróbować wyciągnąć dysk z lapka i podpiąć go do stacjonarnego kompa i wtedy odzyskać dane . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 19 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2009 Ostatecznie można spróbować wyciągnąć dysk z lapka i podpiąć go do stacjonarnego kompa i wtedy odzyskać dane .Albo odpalić lapa z LiveCD i skopiować dane na pendraka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malolaoks Opublikowano 19 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2009 xp ma sp2 ;/ gdzie mam szukać tej emulacji ATA i co to takiego ;/ proszę o odpowiedź w troche prostszym jezyku bo nie mam na codzien do czynienia z naprawa komputera Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiak Opublikowano 19 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2009 Najprawdopodobniej wina napędu. U mojego kolegi było podobnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...