DziubekR1 Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Jak w temacie. Mam lapa Samsung R510 z Core 2 Duo 2Ghz i karta Intel GMA X4500. Niestety, ale lap z takim procesorem nie daje rady z dwoma filmami jakie mam w FullHD (koncowka mkv, wiec to chyba ten x268). Uzycie procesora wynosi 100% i filmow nie da sie ogladac, bo skacza i przerywaja. Sprobowalem zainstalowac CoreAVC Prof, bo taka porade znalazlem na necie, ale nie pomoglo, problem jak byl, tak jest nadal. Czy to naprawde za slaby procesor, aby sobie poradzic z filmem w tym formacie ?? Bo karta z tego co sie orientuje wspomagania nie ma, ale bylem pewien, ze taki Core 2 Duo 2Ghz wystarczy w zupelnosci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 (edytowane) Ja robiłem Media Center na Viście, na Celeronie 430 (1,8GHz) i dawał radę z mkv po 12Gb. Prędzej grafika nie wyrabia, ja wspomagałem procesor co najmniej 8600GT i 2Gb RAM. Edytowane 22 Maja 2009 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Ale bez jaj, zeby grafa mi nie dawala rady z filmem. Rozumiem, ze nie ma wspomagania dla takich filmow, ale przeciez ten procesor z palcem w pupie powinien sam sobie poradzic z kazdym filmem. Czy moze sie myle ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Villentretenmerth Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Jak w temacie. Mam lapa Samsung R510 z Core 2 Duo 2Ghz i karta Intel GMA X4500. Niestety, ale lap z takim procesorem nie daje rady z dwoma filmami jakie mam w FullHD (koncowka mkv, wiec to chyba ten x268). Uzycie procesora wynosi 100% i filmow nie da sie ogladac, bo skacza i przerywaja. A nie czasami x264 w kontenerze .MKV ? Sprobowalem zainstalowac CoreAVC Prof, bo taka porade znalazlem na necie, ale nie pomoglo, problem jak byl, tak jest nadal. Czy to naprawde za slaby procesor, aby sobie poradzic z filmem w tym formacie ?? Bo karta z tego co sie orientuje wspomagania nie ma, ale bylem pewien, ze taki Core 2 Duo 2Ghz wystarczy w zupelnosci... Moim zdaniem powinien dać radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 (edytowane) Narazie znalazlem cos takiego http://forum.notebookreview.com/showthread.php?t=364197 - czyli jednak X4500 potrafi wspomoc odtwazanie takich filmow. Zaraz sprobuje. EDIT: Ja pier... chyba mnie zaraz cos strzeli. Pier... sie tyle czasu z tymi opcjami co sa podane dla tego Media Classic, a na koncu wyszlo, ze nie mam obrazu przy otwieraniu MKV tym programem, leci tylko dzwiek... EDIT2: Dobra, zaskoczylo pod WMP11. Smiga jak zloto, teraz procesora bierze 20% :) Edytowane 22 Maja 2009 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 Panowie, znowu jest problem... Wtedy ustawilem wszystko w Media Clasic tak jak bylo opisane w linku podanym tutaj http://forum.notebookreview.com/showthread.php?t=364197 i problem rozwiazalem. Jak bylo 100% obciazenia proca, to po ustawieniu wszystkiego wg instrukcji obciazenie spadlo do 20% i mozna bylo ogladac kazdy film. Problem w tym, ze ustawilem to wszystko, obejrzalem film, a gdy chcialem sobie teraz obejrzec inny to znowu jest 100% obciazenia proca i znowu widze ze wlacza sie ikonka FFD Video, ktora to wlasnie powinna sie wylaczyc po tych zabiegach podanych w instrukcji (bo to FFD Video blokuje mozliwosc wykorzystania GPU do wspomagania). Ale najgorsze jest to, ze od ostatniego razu nic w Media Clasic nie zmienialem, wszystkie ustawienia sa dokladnie tak samo jak byly wtedy kiedy film w koncu zaskoczyl, wszystko jest tak jak bylo podane w instrukcji, a jednak znowu wpier... mi sie FFD. Ma ktos jakas porade ? Moze jakis inny programik czy cos takiego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 Upewnij się, że ffdshow jest w blokowanych filtrach w MPC albo powyłączaj dekodowanie wszystkich formatów w ffdshow, lub usuń całkowicie ffdshow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 DziubekR1 CoreAVC Pro musi sobie poradzic z filmami HD na twoim sprzecie ! ! czasami przy filmach Full HD o wysokim bitrate powyzej 10Mbit ( pliki/filmy powyzej 12-15 GB ) moga byc zauwazalne lekkie szarpniecia jezeli uzywasz Windows 7 x64 to worek pieniedzy jak sobie poradzisz z uzyciem CoreAVC Pro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 (edytowane) Sprawdzilem tego CoreAVC Pro, ale tam nie widze kodeka do "mkv", sa same h2xx itp. Czy mkv tez sie do nich zalicza ?? W FFD wylaczylem kodek h.264 i juz mi sie nie wpier... przy filmach, ale nadal nie dziala wspomaganie odtwarzania... MediaClasic mi wspomaga, ale znowu jest tylko dzwiek, a nie ma obrazu (widze po uzyciu proca, ze wspomaga), a kazdy inny program (np. WMP11) nie wspomaga. Juz mnei ch... strzela, nie ma jakiegos innego programu niz MediaClasic ktory by mial juz wszystko ustawione jak trzeba ?? EDIT: Czy to moze w tym CoreAVC trzeba jeszcze cos poustawiac ? Bo ja go tylko wstawilem i tyle. Edytowane 28 Czerwca 2009 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 (edytowane) CoreAVC obsługuje kodeki h264/x264. Mkv to jest tylko kontener. Coś jak archiwum. Są w nim zawarte Video i strumienie Audio oraz ew. napisy. Wystarczy zainstalować CoreAVC by móc odtwarzać te pliki w każdym playerze korzystającym z zewnętrznych kodeków. Zainstaluj sobie najnowszy CoreAVC PRO 1.9.5 i Media Player Classic HomeCinema Co do ustawień to nie ma tam co zmieniać zbytnio. Możesz włączyć CUDA i dzięki tej opcji wszystko jest obliczane przez GPU. Procek w użyciu zaledwie 5%, ale twoja karta graficzna w tym laptopie tego nie obsługuje. Musisz poszukać jakiegoś alternatywnego kodeka/sterownika, który będzie włączał sprzętowe wspomaganie przez GPU. Tutaj masz linka do tematu, gdzie opisałem jak włączać zewnętrze kodeki w MPC HomeCinema ( w tym przypadku chodziło o CoreAVC 1.9.5 z CUDA). Dowiedz się jaki kodek jest potrzebny do tej twojej karty Intela X45000, który włączy jej wspomaganie w odtwarzaniu filmów HD. Jednak do większości filmów x264/h264 procek powinien starczyć. Ważne byś uaktywnił w odtwarzaczu CoreAVC. Dlatego odinstaluj najlepiej wszelkie paczki z kodekami i ręcznie zainstaluj DivX, Xvid i CoreAVC. Zamiast MPC HomeCinema możesz korzystać z Subedit. On domyślnie korzysta z CoreAVC. Edytowane 28 Czerwca 2009 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 Sprobowalem tego Subedita, ale dalej to samo. Zachowuje sie jakby w ogole tego CoreAVC nie bylo, no chyba ze trzeba mu cos dodtkowo w opcjach wlaczyc. Juz nie mam sił. Jak juz pisalem jakis czas temu duzo sie naje... z Media Classic Home Cinema wg. tego opisu http://forum.notebookreview.com/showthread.php?t=364197 i sie w koncu udalo... az do nastepnego uruchomienia komputera, mimo ze ustawienia zostaly takie jak byc powinny to znowu przestal wspomagac odtwarzanie... W sterach FFD wylaczylem h.264 wiec juz sie nei wlacza, zainstalowalem CoreAVC i [gluteus maximus] blada... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 Dzieje się tak, bo prawdopodobnie masz jakiś inny kodek x264 lub jego pozostałości i subedit go domyślnie używa. Troszkę w tym siedzę więc się na tyle orientuję. Musisz ręcznie usunąć wszelkie kodeki. Wskazane by było postawienie na nowo systemu i zainstalowanie osobno Xvid, DivX + CoreAVC i ew. FFDShow i wyłączenie w nim H264. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david11 Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2009 (edytowane) Wywal wszystkie kodeki. Zainstaluj K-Lite Codek pack + real player i jeżeli masz najnowszego WMP 11 nic do szczęścia nie potrzeba (wiem bo mam a dużo filmów oglądam). Edytowane 2 Lipca 2009 przez david11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...