Skocz do zawartości
Macio94

Nowy Komp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam zamiar kupić komputer:

Procesor: AMD Phenom II X3 710 /2.6GHz, 95W, BOX, AM3/

Płyta główna: AsRock A780GXH/128M /AMD 780G/

Pamięć RAM: GoodRam 4GB (2x2GB) 1100MHz CL6 PRO

Dysk twardy: Samsung 500GB 5400rpm 16MB cache SATA-II F2EG

Karta graficzna:Palit Radeon HD4850 Sonic Special Edition 512MB DDR5 /256bit/ DisplayPort HDMI DVI

Nagrywarka DVD: polećcie coś ~100zł

Obudowa: Tacens Prior (92mm Fan, bez zasilacza)

Zasilacz:Corsair 400W [CMPSU-400CXEU]

Kręcić mam zamiar, ale nie od razu więc póki co wentylatora nie kupuje. Odblokowanie 4-rdzenia(jeśli będzie) planuje.

Teraz pytania do sprzętu:

1)Słyszałem, że 710 i 720 kręcą się na podobne wartości. Czy to prawda?

2)Czy ten ram jest dobry?

3)Który lepszy Gainward Radeon HD4850 Goes Like Hell 512MB DDR5 /256bit/ DVI HDMI czy Palit Radeon HD4850 Sonic Special Edition 512MB DDR5 /256bit/ DisplayPort HDMI DVI? Słyszałem, że to 1 firma, ale że się trochę różnią.

4)Polećcie mi jakąś nagrywarke DVD.

5)W przyszłości mam zamiar modernizować ten zestaw, więc który zasilacz najlepszy pod rozbudowę Corsair 400W [CMPSU-400CXEU] czy Pentagram 460W Silent Force PSF-460-P12S ewentualnie mogę dopłacić 100zł do OCZ ModXStream Pro 500W, ale oczywiście im taniej tym lepiej. Hałas to dla mnie nie problem.

Jeśli macie jakieś zastrzeżenia do tego zestawu proszę je wypisać.

Z góry dziękuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Prawda.

2. Możesz kupić tańsze OCZ 4GB (2x2GB) PC800 CL5 SpecialOps, bo dużej różnicy ci to nie zrobi, i od razu mógłbyś kupić Karakorum + AS5 jak troszkę dołożysz.

3. Palit ma chyba troszkę lepsze chłodzenie.

4. SH-223

5. Corsair będzie ok.

Jak masz pytania o oc to pisz na gg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Tak, 720 jest tylko wyzej taktowany na poczatku i ma odblokowany mnoznik, wiec jest go troche latwiej krecic.

2. Tak.

3. Bodajze chlodzeniem, ja bralbym palita bo pewnie tanszy.

4. Zobacz w zestawach.

5. Najlepiej OCZ ;P Ale kazdy bedzie dobry. Jakie te modernizacje ? Po odblokowaniu rdzenia i OC bedziesz mial 940 ;] Wiec modernizacja moze byc ale na cos czego jeszcze nie ma, a w takim razie nie ma co tak myslec o zasilce bo moga rozne cuda wyjsc. A jezeli chodzi o karte to mysle ze nowe moga pobierac raczej mniej niz wiecej pradu od obecnych ;P

Ps. andrew wali chyba 2k znakow na minute ;P Ja to wolno pisze ;]

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi