Skocz do zawartości
Toomek

Problem Z Canon Pixma Ip4600

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie. Mój problem dotyczy powyższej drukarki i przedstawia się następująco:

Chodzi o tusz, a konkretniej o jego brak. Zainstalowane mam oryginalne tusze Canona, te które dostałem razem z drukarką. Nie używałem kolorowych w ogóle. Podczas drukowania jakiegoś dokumentu wyświetla mi się informacja o braku kolorowego tuszu... Otworzyłem więc drukarkę i rzeczywiście - zbiorniczki są prawie puste! To samo dotyczy czarnych kartridży - używałem ich rzadko a też są prawie puste! Jedyne co zaobserwowałem to notoryczne i długotrwałe czyszczenie (tak podejrzewam), które drukarka robi po włączeniu/po wydruku/po naciśnięciu guzika wyłączenia. Podejrzewam, że to właśnie "zżarło" mi cały tusz - raczej nie wyparował :)

Stąd moje pytanie (głównie do użytkowników owego Canona lub pochodnych) - Czy to jest normalne, czy też mam walniętą drukarkę? Z pewnością nie jest to wina komputera/softu - na innym jest dokładnie to samo (chodzi mi o to czyszczenie)

Pozdrawiam,

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"czyszczenie" jest normalne... przez jaki czas nie uzywales drukarki??? moze tusze po prostu zaschly/wyschly... trzeba co jakis czas cos przedrukowac...

Wiesz, nie używałem kolorowych dosyć sporo - z pół roku ale mimo wszystko one nie zaschły tylko musiały zostać użyte w procesie czyszczenia (fizycznie nie ma ich w zbiorniczku). Wcześniej miałem iP2000 i również rzadko korzystałem z koloru a nic takiego się nie działo. Problem byłby mniejszy gdyby dało się drukować bez włożonych kolorowych kartridży - niestety drukarka wywala wówczas błąd. Trochę przeraża mnie fakt, że co chwilę będę musiał kupować kolor tylko po to aby móc drukować B&W...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi