Skocz do zawartości
ogr22

Wybor zasilacza ?? Co lepsze ??

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem zainteresowany zakupem zasilacza 420 W, tylko nie wiem ktorego wybrac. Oto one :

- PSU ATX Topower Top-420P4W - 3fan

i

- HPC-420-302 DF ACTIVE PFC

Jezeli mozecie po pomozcie.

Z gory dzieki :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak widzisz z mojego podpisu sam uzytkuje topowera, zreszta jakis czas temu zrobilem cos pod http://www.psuopis.republika.pl/

w moim topowerze wiatraki maja nominalne 3000 rpm .. a to już duży szum. kontroler obrotow przy moim obciazeniu (pamietaj ze mam 520) niewiele pomaga. na oko jakies 2800% rpm, podchodzi pod max przy duzym primie, wtedy bez roznicy auto/med/high

bierz chiefteca. bedziesz mial cicho.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest Polska strona firy : http://www.chieftec.pl/

tam wszystko jest opisane.

Zadzwonilem do nich, odebral bardzo mily koles i wszystko spokojnie wytlumaczyl, co i jak , za ile i na kiedy dojdzie.

Szybko tez odpisuja na maila, wiec kontakt z firma jest ok :-)

Zam zasilacz kosztuje tam 319 zł + 11,50 zł za koszty przesyłki = 330,5 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W koncu przyszedł mi zasilacz Chiftec HPC-420-302 DF ACTIVE PFC.

Nie mam słow, warto bylo :-) Faktycznie zero szumu wydaje i co mnie mile zaskoczylo, jest kabelek do plyty dzieki ktoremu jest monitoring obrotow wiatkakow :-) Bardzo POLECAM :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem gdzies recenzję tgo Chifteca 420 - po prostu REWELACJA - cichy i napięcia trzyma sztywno (załączyli zdjęcie z ASUS PCProbe - wszystkie napięcia nawet przy mocnym obciążeniu miały wartośći odpowiednie a wykresy napięcie/czas były poziomą linią prostą. Można go tylko polecać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie - Jakie macie odchyłki napięć np. 3.3V do ile spada , 5V . ASUS Probe coś mi ostatnio szfankuje i <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span></span> mi się alarm

Czy da się z tym coś zrobić a jak nie to czy mam zmienić zasilacz .

Dzięki za odpowiedz !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam  pytanie  - Jakie  macie  odchyłki  napięć  np.  3.3V do  ile  spada ,  5V  . ASUS  Probe  coś  mi  ostatnio  szfankuje  i  <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span></span>  mi  się  alarm

Czy  da  się  z  tym  coś  zrobić  a  jak  nie  to  czy  mam  zmienić  zasilacz .

Dzięki  za  odpowiedz !!

u mnie trzyma idealnie napięcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FumFel - a może wiesz od czego to zalezy że mam takie odchyłki - i co zmienić ?

Twój wynik FSB 180 jest niezły , ja tyle daję ale wywala mi się grafa i może na to też coś poradzisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FumFel  -  a  może  wiesz  od  czego  to  zalezy  że  mam  takie  odchyłki - i  co  zmienić ?

Twój  wynik  FSB  180  jest  niezły  ,  ja tyle  daję  ale  wywala  mi  się  grafa  i  może  na  to też  coś  poradzisz

Zwykle jest tak ze napiecia skaczą jak juz zasilacz nie wyrabia lub poprostu jest do doopy :) .Jak niemożesz wycisnać 180fsb i jestes pewien że to jest przez grafe to zapodaj w biosie np.+0.3V na AGP i po krzyku :) A jak już chcesz zasiłke zmienić to kupuj chiefteca 360W Dual Fan :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam  pytanie  - Jakie  macie  odchyłki  napięć  np.  3.3V do  ile  spada ,  5V  . ASUS  Probe  coś  mi  ostatnio  szfankuje  i  <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span></span>  mi  się  alarm

Czy  da  się  z  tym  coś  zrobić  a  jak  nie  to  czy  mam  zmienić  zasilacz .

Dzięki  za  odpowiedz !!

Te 3,3V nie powinno spadać poniżej 3,14V a +5V poniżej 4,75V.,

Ale to mówi specyfikacja ATX. Bezpeczniej jest mieć większe wartości tych napięć..

P).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...