duzii Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Witam! Potrzebował bym komputer który chodził by 24/7.Najbardziej zależy mi na tym by mało zużywał prądu.Wydajność myślę nie ma w ogóle znaczenia.Jak myślicie , składać coś samemu czy oszczędniejszy i tak będzie np asus eee ? Co do kwoty jaką mogę przeznaczyć to ciężko powiedzieć :) Zależy ile potrzeba. Czyli wymagania: -baardzo małe zużycie prądu -dysk z 16 gb starczy(ale może być więcej) -dość cichy(ale chyba jak pobiega kilkadziesiąt wat to raczej nie grzeje się zbytnio; p ) -mały?(ale to też nie obowiązek) Mógł by być to np TAKI laptop?Jak to jest z zużyciem prądu przez niego? Monitor mi nie potrzebny bo i tak łączył bym się z nim przez inny komputer. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 (edytowane) http://forum.purepc.pl/kupic-f59/Komputer-...ia-t298890.html Zapoznaj się z tym tematem, potem jak będziesz miał wątpliwości to pytaj. Pozostałe tematy z tej dziedziny > Klik Edytowane 15 Czerwca 2009 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Hmm najbardziej by mi odpowiadał mały z walnięta matrycą ,zniszczony laptop :) Tylko nie wiem co szukać , na jakich podzespołach by był jak najoszczędniejszy?Asus eee na atomie myśle że był by dobry ale są one trochę drogie ;I.Zwykły stacjonarny chyba jednak odpada, za duży i jednak z poborem prądu nie zejdzie się tak nisko jak w laptopie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Więc masz opcje uszkodzonego laptopa lub budowy czegoś w oparciu o płytę itx na atomie 230/330 + obudowa itx + pico psu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Hmm a jak myślisz coś takiego ile około prądu w idlu bierze ? 40 wat ? 30 wat ? Da rade w czymś takim zjechać z mhz i napięcia na procku? Bo coś na atomie to ciężko znaleść + drogie dość jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 (edytowane) Hmm a jak myślisz coś takiego ile około prądu w idlu bierze ? 40 wat ? 30 wat ? Da rade w czymś takim zjechać z mhz i napięcia na procku? Bo coś na atomie to ciężko znaleść + drogie dość jestMyślę, że koło 30W bez matrycy powinno się osiągnąć. Próbowałem ostatnio na AMD Turion zmniejszyć napięci poprzez RightMark CPU Clock Utility, niestety bez rezultatu. Na stacjonarnym kompie ten program działa mi świetnie. Może pomyśl o tym, o czym pisałem tu, post 26 aby nie włączać potworka z Twojego podpisu aby sprawdzić pocztę czy czekać pół dnia aż się ktoś na gg odezwie. Znalazłem coś takiego, może nie jest to najmniejsze, jest dość estetyczne i ma większe możliwości niż laptop bez matrycy: http://www.allegro.pl/item663080312_shuttl...m_aluminum.html edit: http://allegro.pl/item654255618_dog_hunter...r_atom_owy.html oglądałeś mam nadzieję. Edytowane 15 Czerwca 2009 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Tak tego dog huntera widziałem :P Z tym kompem do siedzenia w necie + gg itp itd to raczej by nie wyszło bo często (jak np teraz) gram+przeglądam internet+ gadam na gg :P Gra zminimalizowana i jak mi nikt [gluteus maximus] nie truje to wracam i mielę ( co przeważnie się nie zdarza )Co do tego SHUTTLE XPC:) Fajna sprawa, tylko trochę drogi. Poszukam jakieś laptopy uszkodzone i chyba coś takiego kupię. Dzięki za pomoc:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 Kolejna ciekawa propozycja w temacie Terminal COMPAQ EVO T20 w zestawieniu z Linuxem. Natrafiłem na to przypadkiem, może komuś spodoba sie takie lub podobne rozwiazanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...