kev3 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Kupiłem dysk Samsung HD502HI do komuptera siostry (płyta główna Gigabyte VT 7880-L) i mam z nim nie lada problem, ponieważ za nic nie chce go zobaczyć. Próbowałem już różnych kombinacji i dalej nic. W moim komputerze śmiga aż miło a w tamtym nawet pod Windowsem nie chce go zobaczyć. Sterowniki do SATY zglaszaja jakis problem ale nie wiem jak go rozwiązać. Poprzedni dysk był na złączu ATA. Generalnie ta płyta wymaga instalacji sterów SATA z osobnego źródła (z dyskietki). Taką dyskietkę zrobiłem sobie za pomocą pliczku ze strony Gigabyte. Wszystko powinno grać. Podczas instalacji systemu instaluje mu te sterowniki, nawet wybieram, że pod XP, a potem pokazuje, że nie wykrył żadnego dysku. Z góry dziękuję za pomoc. zbanowany kev Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Płyta zapewne nie obsługuje SATA II. Musisz zworką przestawić tryb pracy dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kev3 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Jakie powinno być ustawienie zwroki ? Jakoś nie mogę tego nigdzie znaleźć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollumek Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 na naklejce na dysku powinna byc rozpiska jak zworki powinny byc ustawione Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kev3 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Owszem jest ale nie ma tam nic o ustawieniu, które wymusi tryb SATA 1.5 zamiast 3.0 Sory ze proszę gotowca jezeli chodzi o ustawienie tych zworek ale zrozumcie, ze chcę się z tym uporać a nie mam czasu wertować internetu bo albo pracuję albo śpię. Dzisiaj znalazłem chwilę, żeby zapytać Was, specjalistów, co powinienem zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Niestety zworki w samsungu to przeszłosc... Spinpointy jeszcze sie dawały... ale F-ki juz nie... Na stronie samsunga jest program Switch speed . Musisz pojsc do kogos z SATA2 i tam przełaczyc programem kontroler dysku w tryb 1.5G. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kev3 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Czyli generalnie moge to zrobić u siebie na drugim kompie gdzie mam SATA II. Jutro spróbuję :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 (edytowane) Nie napisałeś czy płyta nie chce go zobaczyć czy system nie chce. Jak płyta nie chce to może być uszkodzony dysk/taśma/wyłączone sata w Biosie, jak system nie chce to masz złe sterowniki Sata albo XP starszego niż SP2. Generalnie dysk SATA-II nie powinien mieć problemów na SATA-150, były tylko sporadyczne przypadki. E: Nie spojrzałem na datę :P Edytowane 17 Czerwca 2009 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kev3 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 Próbowalem tym switch speedem ze strony samsunga i jakos nie bardzo to działa <_< Sprawa wyglada tak ze instaluje stery do SATY ktore mam ze strony gigabyte i wszystko ładnie do momentu jak zaczyna się instalacja bo wywala komunikat, że nie wykryto żadnych stacji dysków. Już mi ręce opadają :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 A BIOS widzi ten dysk?? Jak tak to coś nie tak z tym sterami od kontrolera co podajesz przy instalce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kev3 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Pomoże mi ktoś :( ? Bios nie widzi dysku w ogóle. Stery mam ze strony Gigabyte :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 system i stery to juz mało ważne najważniejsze to bios musi dysk widzieć, spróbuj powpinać pod rożne gniazda SATA na płycie bo może mają różne kontrolery, co znaczy ze nie bardzo to działa ten Switch Speed ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kev3 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 system i stery to juz mało ważne najważniejsze to bios musi dysk widzieć, spróbuj powpinać pod rożne gniazda SATA na płycie bo może mają różne kontrolery, co znaczy ze nie bardzo to działa ten Switch Speed ?Mam tylko 2 wyjścia na sate. To znaczy, że nie pomógł :) Źle się wyraziłem. Nie, że nie działa ale nie rozwiazał problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...