faro666 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Witam Posiadam zasilacz Topower 400W OEM tak to ustrojstwo wygląda:-) Od jakiegoś czasu komputer czasami się nie włączał. Dopiero po poruszaniu z tyłu kablem zasilającym łaskawie się włączał. Czasem było tak że przez 2 miesiące był spokój a potem kilka dni zabawy z kablem. Od jakiegoś czasu nie włączał się nagminnie. Rozkręciłem go i wszystko wyglądało OK:-) "posmyrałem" trochę kable odchodzące od gniazda oraz włącznika i był spokój na jakiś czas. Czasem nawet ruszanie kablem nic nie dawało. Ostatecznie wczoraj nie wstał. I zastanawiam się czy dobrze całą sprawę "zdiagnozowałem"? Dodam że zasilacz chodził przez 2 lata (ma już ponad 3) i nie było z nim problemów. Zapomniałem napisać że zmiana kabla też nic nie dawała. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Musiał byś go sprawdzić na oscyloskopie, możliwe że ma wyschnięte kondziorki i nie trzyma napięć (po tylu latach to bardzo możliwe), sprawdzanie miernikiem uniwersalnym nic nie da. Patrzyłeś może czy nie masz okopconych złącz we wtyczce i gnieździe zasilającym mobasa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
faro666 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Musiał byś go sprawdzić na oscyloskopie, możliwe że ma wyschnięte kondziorki i nie trzyma napięć (po tylu latach to bardzo możliwe), sprawdzanie miernikiem uniwersalnym nic nie da. Patrzyłeś może czy nie masz okopconych złącz we wtyczce i gnieździe zasilającym mobasa? mobas czysty, 3 lata i kondensatory wyschły?? czyli raczej marne szanse na naprawe? jezeli kondensatory by wyschły to czemu podczas ruszania wtyczka się właczał? dzieki za odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 Kodensatory mogą wyschnąć i po roku, ale to tylko gdybania ;) Trzeba by go obadać organoleptycznie, bo wirtualnie nie ma szans ocenić co i jak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 To nie jest wtyczka... wyglada to na problem z przetwornica STD-by która nie moze sie "podnieść" Zrob tak : Wyciagnij wtyczke 24 pin z mobo... podłacz sieciowe i wsadz wtykcze 24 pin.. Uruchom kompa... jak wstanie to znaczy ze przetwornica std-by "siedzi" z napieciem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 W każdym razie, jak działa i nie wywala kompa to jest do naprawy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...