Skocz do zawartości
faro666

Dobry Zasilacz A Gniazdo Wtyczki (chyba) Zryte

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam zasilacz Topower 400W OEM

Dołączona grafika

tak to ustrojstwo wygląda:-)

Od jakiegoś czasu komputer czasami się nie włączał. Dopiero po poruszaniu z tyłu kablem zasilającym łaskawie się włączał.

Czasem było tak że przez 2 miesiące był spokój a potem kilka dni zabawy z kablem. Od jakiegoś czasu nie włączał się nagminnie. Rozkręciłem go i wszystko wyglądało OK:-) "posmyrałem" trochę kable odchodzące od gniazda oraz włącznika i był spokój na jakiś czas. Czasem nawet ruszanie kablem nic nie dawało. Ostatecznie wczoraj nie wstał. I zastanawiam się czy dobrze całą sprawę "zdiagnozowałem"? Dodam że zasilacz chodził przez 2 lata (ma już ponad 3) i nie było z nim problemów. Zapomniałem napisać że zmiana kabla też nic nie dawała.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiał byś go sprawdzić na oscyloskopie, możliwe że ma wyschnięte kondziorki i nie trzyma napięć (po tylu latach to bardzo możliwe), sprawdzanie miernikiem uniwersalnym nic nie da.

Patrzyłeś może czy nie masz okopconych złącz we wtyczce i gnieździe zasilającym mobasa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiał byś go sprawdzić na oscyloskopie, możliwe że ma wyschnięte kondziorki i nie trzyma napięć (po tylu latach to bardzo możliwe), sprawdzanie miernikiem uniwersalnym nic nie da.

Patrzyłeś może czy nie masz okopconych złącz we wtyczce i gnieździe zasilającym mobasa?

mobas czysty, 3 lata i kondensatory wyschły?? czyli raczej marne szanse na naprawe?

jezeli kondensatory by wyschły to czemu podczas ruszania wtyczka się właczał?

dzieki za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest wtyczka... wyglada to na problem z przetwornica STD-by która nie moze sie "podnieść"

Zrob tak :

Wyciagnij wtyczke 24 pin z mobo... podłacz sieciowe i wsadz wtykcze 24 pin..

Uruchom kompa... jak wstanie to znaczy ze przetwornica std-by "siedzi" z napieciem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi