Skocz do zawartości
BLiT

~2000 Na Skrzynkę

Rekomendowane odpowiedzi

Już jakiś czas temu zabierałem się za kupno kompa , ale wynikły inne koszta i w końcu nie kupiłem. Teraz mam pełną sumę i chce dokonać zakupu do końca czerwca. Sprzęt składam w przydomowym sklepiku z wszystkim i nawet tam części komputerowe mają.

Zestaw kształtuje się następująco:

Phenom X3 710 470zł

Asrock A780GXH 280zł

Goodram Pro 1066 CL5 2x2G 225zł

Samsung F2EG 500 - 190zł

Samsung SH-S223B - 90zł

CM Elite 332 150zł

Corsair 550 330zł (bądź 450 za 275zł , niestety OCZ 500 nie mają)

jedynie poważny dylemat mam odnośnie GPU

na miejscu mogę kupić Palita 4850 ddr5 za 550zł , ale alternatywą jest XFX 4870 za 550zł + przesyłka z bachcompa. Ktoś w innym wątku pisał że w/w xfx się nagrzewa (chodź wygląda na zwykłego referenta , więc pewnie grzeje się jak inne referenty , a że maniakiem ciszy nie jestem to zadowoliłbym się zwykłym fan fixem). I tu moje pytanie , co wybrać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tu dużo mówić. Zestaw ok. Karta do tego to oczywiście XFX. Będzie po prostu lepszy, a nie jakieś kombinowanie z HD4850 na GDDR5. Zasilacz wg. uznania. Można się BeQuiet E6 500W, albo wspomniany Corsair 550W. Myśle że lepiej wziąć 500W niż później bawić się w 'dokupywanie'. 450W było standardem w tamtym roku, teraz lepiej mieć 550W i zapas na 'kolejne grzałki nVidii' ;]

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@andrew777 oczywiście że planuję oc (myślę że na boxie zrobię 3,4G) tylko będę musiał uzupełnić wiedzę w tym zakresie (swojego starego P4 umiałem kręcić , ale to było wieki temu :) )

@Bonusso3 odnośnie zasilacza i kolejnych grzałek NV , to w związku ze zmniejszeniem rozmiaru technologicznego raczej nie spodziewam się wzrostu zapotrzebowania na dodatkowe Waty (raczej powinno się zmniejszyć) , interesuje się tylko średnią półką cenową bo to ona najlepiej stoi pod względem eco., więc te 550W było wybrane po to aby podłączyć jeszcze kuchenkę mikrofalową :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko weź pod uwagę że jeśli weźmiesz zasilacz 450W z odznaczeniem 80PLUS Silver a twój sprzęt będzie potrzebował 450W (mało realne ale...), to będzie miał sprawność 86%, a zasilacz 550W z takim samym certyfikatem przy sprzęcie 'ciągnącym' 450W będzie miał sprawność 89% ;) Niby nic ale... ;) To tyle co do eco ;]

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eco odnosiło się do ekonomicznych kart graficznych , w życiu nie kupię kompa przy włączaniu którego będzie przygasało światło w okolicy :).

Zresztą corsairy mają chyba tylko 80+ bronze , więc tak czy tak , nie uzyskam sprawności 89% , zresztą komp ma brać mniej niż 300 w stresie albo ląduje za oknem :D

Aktualnie czekam jeszcze żeby w bachcompie pojawiły się znowu radki 4870 w dobrej cenie , jak się nie pojawią to biorę 4850 na ddr5 puki jeszcze są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi