Skocz do zawartości
Trance4Life

Film W Hd (ts File) Problem Z Odtwarzaniem

Rekomendowane odpowiedzi

witam , mam problem z tym formatem , jak włączyłem pierwszy raz to obraz/dźwięk nie szły równo , obraz albo 2 razy szybciej albo 2 razy wolniej :blink: , teraz już w ogóle się nie odtwarza bo kodeki się skopały :unsure: :damage_wall:

jakie polecacie kodeki (najlepiej do wszystkiego nie tylko do filmów ;) ) i jaki player (do filmów) ?

będę wdzięczny za pomoc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z kodekami to różnie - kwestia tego co komu potrzeba. Spróbuj ffshow.

Co do playera to jak dla mnie KMPlayer. Mnóstwo funkcji, które pozwalają w pełni wycisnąć wszystko z danego filmu i komputera. Naprawdę duże możliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brak dźwięku spowodowany jest prawdopodobnie tym, że jedziesz na windowsowskich sterach do karty muzycznej. Pobierz odpowiednie dla Twojej kart stery i zainstaluj, ewentualnie zrób reinstalację sterowników. Możesz również zainstalować DirecX'a jeszcze raz (nowszą wersję), no i sprawdź czy nie wyłączyłeś przypadkiem całkowicie dźwięku systemie (głośnik obok zegarka itp.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dźwięku nie ma tylko jak odtwarzam ten konkretny plik w HD , moja karta dźwiękowa to x-fi extreme music , w foobarze itd. jest dzwięk w innych filmach też :blink:

Tiesto.Copenhagen.Elements.of.Life.Blu-Ray.H264.1080i.DTS-HDMA.SiluHD.disk1.ts <---- może nazwa pliku tz w nazwie pliku jest chyba też napisana ścieżka dźwiękowa , może mam źle skonfigurowanego km playera ?

http://img34.imageshack.us/i/beztytuu2o.jpg/ <---

http://img34.imageshack.us/i/beztytuunjr.jpg/ <---

screeny z ustawień audio kmplayera

ps. możliwe jest że na core 2 duo 2.4 i 2 gb ram film w hd zacina ? :damage_wall: :blink: :blink:

Edytowane przez twojastara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak może przycinać, użyj DXVA lub podkręc proca a dzwięk ci nie działa bo koncert ma ścieżkę dźwiękową w DTS-HD a do tego o ile pamiętam potrzebne jest powerdvd na darmowych playerach zapomnij jeszcze nie widziałem darmowego filtra do DTS-HDMA, koniec.

Porady wyżej są o dupę potłuc także się nie sugeruj a zamiast KMplayera używaj MPC HC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze to "nie ciął", a po drugie w MPC jest możliwość włączenia kodeków zewnętrznych. Masz 8500GT, więc powinien Ci działać CUDA. Wraz z najnowszym CoreAVC CUDA jest uaktywniane domyślnie również w przypadku odtwarzania (nie tylko kodowanie/konwertowanie) dzięki któremu jest wykorzystywana GPU zamiast CPU podczas odtwarzania. Ale warto podkręcić do tych 3.0-3.2 ghz. Jest też możliwość wykorzystania DXVA w MPC. Na google powinieneś znaleźć jakiś poradnik jak wykorzystać DXVA w MPC jako zewnętrzny kodek. Tylko nie wiem jak będzie z odtwarzaniem dźwięku.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lokknij na ten poradnik >>> KLIK

Co do kodeków h264 - najlepiej zainstaluj Powerdvd 8/9 Ultra, który obsługuje ten kodek. Będziesz go mógł używać z kmp.

Co do cięcia się filmów na Twoim sprzęcie, to jak przesadziłeś z ustawieniami tak będziesz miał. Wypróbuj różne opcje i sprawdź link, który Ci podałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeczytałem poradnik ale nie mogę wybrać w dekoderach video kodeków h264 :unsure: :damage_wall: :blink: tz. tego http://img222.imageshack.us/i/kmplayer6gi2.jpg/

PowerDVD9_Trial+BD_with+Dolby_.1719_DVD090514-08.exe <--- ma tą wersje

w media player classic działa :blink: ale kmplayeze jak by nie wykrywa

czym różni się 1080i OD 1080p ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinno Ci działać. Spróbuj robić dokładnie to co w linku, który Ci podałem. Jest tam mnóstwo cennych uwag i informacji dla kogos takiego jak Ty, czyli początkującego w tym temacie.

Różnica między np. 1080i a 1080p.

"i" jest skrótem od interlaced. Oznacza, że materiał video wyświetlany jest z przeplotem. Innymi słowy wyświetlane są półobrazy.

"p" natomiast jest skrótem od progresive scan. W takim przypadku mamy do czynienia z wyświetlaniem we wszystkich klatkach pełnych obrazów.

Konkretniej wygląda to m.in. tak:

Dla sygnału 1080i obraz jest wyświetlany w 50 połklatkach (jednak klatka podaje parzyste linie a następna nieparzyste czyli jedna klatka to 1920x540pix) na sekundę. Dla 1080p mamy z kolei 50 pełnych klatek (1920x1080) na sekundę.

W skrócie obraz w 1080p ma lepszą jakość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra kit z km-emem , będę odtwarzał z mpc , ale tam w poradniku sciągnełem jakiś kodek co na trial 14 dni , tz że już po 14 dniach nie będzie odtwarzać :unsure: ?

chodzi o kodek CoreAVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, bo to jest płatne. A jak chcesz żeby Media Player Classic Homecinema korzystał z CoreAVC to musisz wejść w options>internal filters>transforms filters i odznaczyć "H264/AVC DXVA" Zrestartować program i powinien odtwarzać mkv z tym kodekiem.

Napisałem o tym ponieważ po włączeniu CUDA u mnie filmy x264 obciążają procek na poziomie 1-5% w MPC przy użyciu CoreAVC. Jak go wyłączę i włączę H264 DXVA to mam ok 20% CPU w tym samym filmie. Aby w ogóle włączyć CUDA to najpierw musisz wejść w ustawienia CoreAVC i tam zaznaczyć. Poszukaj a znajdziesz. Aha CUDA działa od sterowników w wersji 182.xx ja osobiście posiadam 182.08.

Także zaczął bym od zmiany sterowników na 182.08. Zainstalowaniu CoreAVC 1.9.5.0 i zaznaczeniu w jego opcjach "Prefer CUDA acceleration" Potem wystarczy w MPC Homecinema odznaczyć H264/AVC (DXVA) aby domyślnie korzystał z CoreAVC. Tak jak to napisałem wyżej. Wtedy wszystko powinno być obliczane przez kartę graficzną. Ten DXVA w MPC coś nie do końca dobrze działa, a też powinien wszystko przerzucać na GPU.

P.S nie wiem czy ten CoreAVC dobrze działa z ts, bo z tego co widzę to TS to nie jest H264, które wspiera CoreAVC. Stąd mogą być te problemy. TS to chyba jakiś rip w HDDVD na dysk twardy. Ale jaki to kodek to nie mam pojęcia.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi