Skocz do zawartości
Gość adinos

Problem Przy Podkrecaniu Dual Core E2160

Rekomendowane odpowiedzi

Zmieniam dram frequency z auto na 533 - ram ma 800. Potem wchodze w menu gdzie jest do wyboru

• cpu frequency 200
  • pci expres frequency auto
  • memory voltage 1,80
  • stread spectrumcontrol auto

Podkrecałem zmieniając cpu frequency ale mam obawy co do tego pciexpres frequency. Słyszałem ze zmieniajac cpu frequency podkreca sie nie tylko procesor i ram ale tez wszystkie porty pci i pciexprex. Czy to prawda? Jesli tak to co zrobic z tą pozycją pciexpres? Domyslnie jest na auto ale jest tam do wyboru sporo liczb. Wie ktos o co w tym chodzi? Nie chce spalic karty graficznej i w dodatku mam karte dzwiekową w pci.

Druga sprawa to napiecia. Jesli zmieniam cpu freq i w pewnym momencie system sie zawiesza itp to trzeba zmienic napiecie ale napiecie na memory voltage czy procesora??? Jesli napiecie procka to jak i gdzie bo nie mogłem znalezc???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek napisz co to za płyta .

Obecnie 90% płyt ma blokadę PCI/AGP , dzięki temu ich taktowanie się nie zmienia ( nie możesz uszkodzić hdd , grafiki czy elementów zamontowanych na portach PCI ) .

Zaś PCI-E można podkręcić , robi się to osobno .

2 zakładka u ciebie .

Przy OC procka aby poprawić jego stabilność podnosisz vcore , czasami też trzeba podnieść napięcie dla NB .

Jeżeli kręcisz też ram to również dla niej podnieś napięcie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta asus p5b vm se. Ram jest kingston 800mhz niestety timingów nie znam ale jakis najtanszy kupiłem z allegro 2x2gb. Z tym pciexpres cos niedawno gdzies czytałem ze trzeba zmienic pciexpres frequency z auto na wartosc 100. Czyli mam tylko podnosic cpu freq i sie niczym nie martwic???

Ale jak krece procesor to i ram sie podobno podkreca dlatego zmieniam wczesniej dram frequency z auto na nizsza wartosc np 533 Ram ma 800mhz. o ile sie zwieksza te napiecia core voltage??? Napiszcie po kolei co mam robic i i co sprawdzac zeby było git. Zasilacz jest ocz 600w seatelxstrem płyta asus p5b vm se proc e2160 chłodzenie niestety made in azja

Mnoznik tez sie zmienia?? timingi ramów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi