artega7 Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 (edytowane) Witam Kupiłem sobie panel do regulacji wentylatorów zalman zm- mfc2 i niewiem w jakich miejscach najlepiej założyć (przyklejać) czujniki temperatury by wskazywały prawdziwą temperaturę, mam 4 czujniki. W obudowie mam 2 wentylatory na tylnej ścianie obudowy wyciągające ciepłe powietrze i 1 na przodzie tłoczący zimne. proszę o jakieś porady Edytowane 24 Czerwca 2009 przez artega7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 1. so.pwn.pl 2. Od groma mozliwosci. Poczynajac od podstawy chlodzenia mostka polnocnego przez sekcje zasilania plyty glownej konczac na sekcji zasilania grafiki tudziez pamieci RAM/vRAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zdaje się sonda temperatury i wentylator tworzą pary, więc jak podpinasz wentylator na coolerze procka to sondę z tego kanału mocujesz na radiatorze procka. Jak radiator zaczyna Ci się grzać, to regulator powinien zwiększyć obroty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 (edytowane) sondę z tego kanału mocujesz na radiatorze procka. bedzie strasznie dokaldny odczyt. takie czujniki to tylko bajer. zeby mic w miare dokladny pomiar to musial bys umiescic sonde pomiedzy ihs'em a stopa coolera [zmniejsza sie pow styku radiatora z cpu wiec w wyniku masz tylko wieksza temp] ew nawiercic otwor w stopie i tam wlozyc czujke. ale taka magia i tak ci nie pokaze dokladnej temp. najdokladniejsza odczyt bedziesz mial w programach [z odpowiednio ustawionym tjmax]. ogolnie sens istnienia takiego panelu jest dla mnie watpliwy. grajac bedziesz sie schylal i spogladal na panel zeby odczytac, badz co badz, niedokladny odczyt? co ci to da? szybciej zminimalizowac gre i odpalic jakis programik. jedyny plys takich panelow to regulacja wentylatorow Edytowane 24 Czerwca 2009 przez mobot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CUBEGAME Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 (edytowane) tak sie sklada ze mam ten sam panel i ja mam 1 czujnik zamontowany na radiatorze od plyty gl. 2 wsadzony miedzy zeberkami cololera CPU a 3 czujnik na backplate a 4 czujnik jest wlozony w ram miedzy radiatorami- obejrzyj moja galerie dokladnie widac gdzie Edytowane 24 Czerwca 2009 przez CUBEGAME Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 @cubegame i jaka jest roznica pomiedzy wskazaniem panelu a odczytami np z coretempa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 Czy moderka zmieni tytuł tematu? Kłuje w oczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artega7 Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 Przepraszam za drobne błędy w pisowni, już poprawiłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 bedzie strasznie dokaldny odczyt. takie czujniki to tylko bajer. zeby mic w miare dokladny pomiar to musial bys umiescic sonde pomiedzy ihs'em a stopa coolera [zmniejsza sie pow styku radiatora z cpu wiec w wyniku masz tylko wieksza temp]W wyniku nie masz wogóle pomiaru bo uszkodzisz sondę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 (edytowane) W wyniku nie masz wogóle pomiaru bo uszkodzisz sondę ;) w sumie ... to ... racja :] ale dalej nie widze tego jak zamontowac czujke zeby miec prawdziwy odczyt. edit no chyba ze czujnik wyglada tak klik to wtedy nawet pod naciskiem bedzie dzialac, chociaz nie jestem pewien :D Edytowane 24 Czerwca 2009 przez mobot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 (edytowane) Posiadam ten panel i tak szczerze,to dalem sobie spokoj z tymi czujkami,bo tak jak kolega mobot napisal,zeby odczyt byl prawidlowy,trzeba te czujki wlozyc miedzy ihs a radiator. Czujka wyglada wlasnie tak jak na ww.zdjeciu Edytowane 24 Czerwca 2009 przez grzeg255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 Ja swoje czujki od Scythe to tylko tak profilaktycznie powciskałem w radiatory (na procku, mostkach, grafie) i między dyski, bo mogę ;) Wiadomo, że to nie będzie super dokładny odczyt.. Choć teraz przy nowej obudowie i zamkniętej klapce, to nawet tam nie zaglądam i pewnie przy pierwszej większej modernizacji je wyciągnę.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CUBEGAME Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 -jak chcesz miec bardzo dokladny odczyt temperatury na panelu to czujniki powinne byc miedzy chipsetem a radiatorem z reguly tak sie robi. -naprzyklad chcesz miec dokladny odczyt z Cpu to wkladasz czujnik na procek i przykrecasz go radiatorem (chlodzeniem) -ja mam wlozony gleboko miedzy zeberka od radiatora CPU -drugi czujnik mam przyklejony na backplate (backplate jest to usztywnienie plyty glownej i nie tylko przed wygieciec zlamaniem od ciezkiego chlodzenia ) -trzeci mam wlozony miedzy zeberkami od chlodzenia plyty gl. -czwarty mam na ramie miedzy radiatorem a ram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 w sumie ... to ... racja :] ale dalej nie widze tego jak zamontowac czujke zeby miec prawdziwy odczyt. Jak najbliżej chipsetu, procesora czy czego tam ;) Będziesz miał wgląd czy coś się dzieje z temperaturą, i panel będzie sterował sobie wentylkiem. Te urządzenia z założenia nie są przeznaczone do pomiarów. edit no chyba ze czujnik wyglada tak klik to wtedy nawet pod naciskiem bedzie dzialac, chociaz nie jestem pewien :D Taki czujnik właśnie łatwo uszkodzić, uwaliłem kiedyś taki w panelu obudowy, zapomniałem wyjąć sondę spomiędzy HDD i blachy obudowy, dokręciłem śrubkę i usłyszałem charakterystyczny chrzęst piasku :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CUBEGAME Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 na szczescie mozna takie czujniki kupic:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 Ja dostałem dwa zapasowe do Scythe'a :P EOT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...