kenfollet Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 Witam. Odpaliłem rano laptopa, podczas bootowania (w momencie w którym powinien poprosić o wybranie użytkownika) wywalił blue screena. Tak około trzy razy z rzędu. Scan Disk i CHDSK nie wykazał żadnych błędów. Zbootowałem laptopa z Cd (knoopix 6), żeby zrzucić dane z dysku C. Laptop pracował niestabilnie, co chwila się zawieszał. Myślałem, że to wina dysku zewnętrznego więc zacząłem zgrywać na pendrive. Komp znowu się zawiesił, tym razem czarny ekran (matryca wyłączona zupełnie) i brak reakcji na przycisk power (dioda nie gasła). Wyjąłem baterię i zasilanie, podpiąłem zasilacz naciskam power i słyszę trzy długie sygnały dźwiękowe (BIOS to chyba Phoenix ale nie jestem pewien!). Od tego czasu laptop nie uruchamia się, nie daje żadnych sygnałów dźwiękowych. Naciskam power, zapalają się diody, wentylator pracuje przez 2 sekundy a potem cisza, tylko dioda power nadal świeci (aż do odłączenia zasilania). Odłączyłem od laptopa dysk, modem, kartę sieciową, baterią. Przekładałem obie kości ramu w każdy slot. Próbowałem z jedną kością i z drugą. Próbowałem na samej baterii, samym zasilaczu i na obu tych rzeczach... Brak efektu. Wentylator dwie sekundy i cisza. Jakieś pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 Nie było ingerencji cieczy? Przypomnę to nie tylko zalanie ale też np skroplona woda ;) Wygląda na to że płyta główna is ded albo coś na niej. Może sekcja zasilania się posypała. Albo procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenfollet Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 Na 99% nie bo laptop stał 12 godzin obok łóżka. No chyba, że dach zaczął przeciekać... Złącze ładowania już od dosyć dawna było dosyć luźne... Ale nie było sytuacji w której laptop traciłby zasilanie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 Złącze złączem, chodziło mi raczej o takie coś: http://www.allegro.pl/item668209248_modul_..._evo_n620c.html Podejrzewam uszkodzenie gdzieś na płycie lub procesor Niestety raczej tego w domu nie naprawisz, można próbować z innym procem lub zakupić skądś płytę główną... co do tej 2 opcji to możesz polować na uszkodzony i zdekompletowany model pokrewny (cały laptop np bez dysku, ramu, zbita matryca) - często zakup takich "zwłok" jest bardziej opłacalny od zakupu płyty osobno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...