Skocz do zawartości
pawelw111

Dysk Się Spalił?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam dysk Maxtora 500GB. Wczoraj wieczorem oglądałem jeszcze film i ustawiłem żeby komputer wyłączył się za 3 godziny(codziennie tak robie). Dzisiaj rano wstaje i komputer nie chce się włączyć, dysku nie wykrywa :blink:

Proszę o pomoc, pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli to "błąd sprzętowy" to trzeba zrobić format (tylko system), ale na innym komputerze, który wykrywa dysk :sad: . "błąd sprzętowy" - gdy włączasz komputer pisze coś takiego: błąd sprzętowy dysku twardego. System Windows nie może zostać uruchomiony..." lud coś podobnego.(kiedyś tak miałem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk kupowałem jakoś 11 miesięcy temu, a błąd się wyświetla taki ze DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER". W Biosie patrzyłem i mam tylko DVD, a dysku nie ma.

Edytowane przez pawelw111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat do przeniesienia( zaraz moderatoratorowi PW pośle ) ale niestety panowie mamy burze i własnie coraz wieksze żniwo ona zbiera.... chyba ze jest to maxtor ( czytac Seagate ) z uszkodzonym firmware.... i tu niestetu bez terminala duzo juz nie zdziałasz.....

I na to mi wyglada ... zawsze ten sam objaw nie wykrywa dysku po ponowym uruchomieniu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat do przeniesienia( zaraz moderatoratorowi PW pośle ) ale niestety panowie mamy burze i własnie coraz wieksze żniwo ona zbiera.... chyba ze jest to maxtor ( czytac Seagate ) z uszkodzonym firmware.... i tu niestetu bez terminala duzo juz nie zdziałasz.....

I na to mi wyglada ... zawsze ten sam objaw nie wykrywa dysku po ponowym uruchomieniu...

Co do burz to nie było u mnie od kilku dni. Na innym kompie sprawdzałem to samo, nie wykrywa dysku. To nic się nie da zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk wystawił flage BSY ( busy)...

Jesli jestes elektronikiem to :

Opis jak zrobic terminal do dysków

Reszta opisu jak diagnozowac/naprawiac na tym forum ..szukac szukac szukac....

Tylko ze to jest maxtor ( ale pewnie i tak elektornika seagate ) ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli sa to remarki z serii 7200.11 to wyglada to tak jak by elektronika padła ...

Co do podstawiania elektroniki to musi się zgadzać firmware dysku lub po porostu przelutowac ROM z "uszkodzonej" elektroniki do sprawnej inaczej dysk nie zainicjiuje...

Podaj mi co ty masz za zasilacz ? wtedy bedziemy wiedziec czy to elektronika czy jednak FW...

Edytowane przez Kwazor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi