Skocz do zawartości
Toxar

Fx 5600 Ultra

Rekomendowane odpowiedzi

cena calkiem fajna ale ja do geforcow nigdy niebylem niejestem i pewnie niebede przekoanaanuy - mialem GF2 64 MB i syf nie z tej ziemi RIVA TNT2 16MB kladla ja na glowe ....

Ale cena jest ladna :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skad wiesz, ze cena przystepna skoro szukasz info o niej dopiero ?

Za ta kase sie nie oplaca jej brac. Jest tak samo wydajna jak R9500pro, ktorego tez sie za tyle nie oplaca :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cena calkiem fajna ale ja do geforcow nigdy niebylem niejestem i pewnie niebede przekoanaanuy - mialem GF2 64 MB i syf nie z tej ziemi RIVA TNT2 16MB kladla ja na glowe ....  

jakos nie wydaje mi sie aby riva kladala GF2 64mb... GF2 ma T&L riva nie i chociby dlatego nie kladla a wiem bo sam mialem rivke2 i gf2 i ten gf2 byl okolo 15x szybszy od rivki.....

zreszta riva i gf to dwie rozne konstrukcje.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakos nie wydaje mi sie aby riva kladala GF2 64mb... GF2 ma T&L riva nie i chociby dlatego nie kladla a wiem bo sam mialem rivke2 i gf2 i ten gf2 byl okolo 15x szybszy od rivki.....

zreszta riva i gf to dwie rozne konstrukcje.....

Podejrzewam, ze koledze sie cos pomylilo albo specjalnie chcial zakpic sobie z produktu NV.

RIVA 16MB > gf2 64MB - najlepszy dowcip ostatnio na forum :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba wiem co mowie takim laikiem niejestem skoro cs na identycznej konfiguracji sprzetowej z Rivka 16 mial kolo 70-80 fps a georce 2 64 mb oczywiscie MX-400 mial kolo 25 i nic niedalo sie zrobic zeby mial wiecej ... nikt mi niebedzie kitow wciskal ze jest inaczje bo wkoncu ta karte wymienilem na rive II 32 mb . A co do geforca FX to chodzilo mi o to ze cena fajna w poroznaniu z pierwsza cene jaka byla na ta karte , biorac pod uwage ze radek 9700 i tak ja rozkladal ... a byl tanszy jakies 900 zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba wiem co mowie takim laikiem niejestem skoro cs na identycznej konfiguracji sprzetowej z Rivka 16 mial kolo 70-80 fps a georce 2 64 mb oczywiscie MX-400 mial kolo 25 i nic niedalo sie zrobic zeby mial wiecej ... nikt mi niebedzie kitow wciskal ze jest inaczje bo wkoncu ta karte wymienilem na rive II 32 mb . A co do geforca FX to chodzilo mi o to ze cena fajna w poroznaniu z pierwsza cene jaka byla na ta karte , biorac pod uwage ze radek 9700 i tak ja rozkladal ... a byl tanszy jakies 900 zl

A to, że w CS'ie Riva miała więcej fps'ów od MX400 wcale nie znaczy iż GF jest gorszy od RivY bo to jest totalna bzdura w tym momencie. Widocznie masz cos nie tak ustawione lub jakieś problemy natury konfliktów sprzętowych/software'owych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ten geforce ogolnie byl kiepski w benchmarku 2001 mialem chyba 856 punktow co dla mnie bylo szokiem ze ponizej 1000 mozna miec :| - moze dlatego ze to byl jakis tajwan pewnie - nawet juz niepamietam - a konfliktow niebylo stery zmienialem z 15 razy wszystkie detonatory i inne stery dedykowane dla creaticow itp :| i nic :| - dlatego wymienilem a uprzedzenie do geforcow mi zostalo :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to kiszka wolalbym sobie dolozyc 200zl i kupic RADKA 9700. NV nie popisala sie tym FX5600 jest tylko nieznacznie szybszy od TI4200 i to tez w okreslonych warunkach (rozdzialki powyzej 1280/1024, anizotropowe i fsaa). Jedynym argumentem przemawiajacym na korzysc tej karty to pelna zgodnosc z DX9.0 ale to slaby argument bo mozliwosci pixel i vertex shadera w wersji 2.0 mozemy podziwiac narazie jedynie w kilku demkach i 3DM2003 jeszcze dlugo bedziemy czekali na gierki korzystajace z dobrodziejstw DX9.0 a jak juz sie doczekamy to podejzewam ze RADEON 9700pro bedzie tym, czym w tej chwili jest 9000pro :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za ta kase sie nie oplaca jej brac. Jest tak samo wydajna jak R9500pro, ktorego tez sie za tyle nie oplaca :)

Chyba coś Cie boli?Nawet nie porównuj R9500pro z tym <span style="color:red;">[ciach!]</span>em!!!To coś jest porównywalne z GFti4200 tyle że ma lepszy FSAA i Anizo ale do wydajności 9500pro to jeszcze daleko , nie wspominająć już o jakości FSAA która jest słabiutka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba coś Cie boli?Nawet nie porównuj R9500pro z tym <span style="color:red;">[ciach!]</span>em!!!To coś jest porównywalne z GFti4200 tyle że ma lepszy FSAA i Anizo ale do wydajności 9500pro to jeszcze daleko , nie wspominająć już o jakości FSAA która jest słabiutka.
Od kiedy TI4200 ma lepsze anizo od 9500pro :?: To bardzo ciekawa teoria :lol: jestem ciekaw kolego czy probowales kiedys zapuscic UT2003 z wlaczonym anizo x8 na TI4200 ze nie wspomne juz o anizo x8+fsaa x4 bo wtedy masz pokaz slajdow (mowie o rozdzialce np 1280/1024 max detale). Radeony maja spadek wydajnosci przy wlaczonym anizo x8 nie wiekszy jak 10% a posiadacze TI4200 moga zapomniec o tym ustawieniu bo spadek wydajnosci w anizo jest tak drastyczny ze nie ma sensu wogole wlaczanie tej opcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ten geforce ogolnie byl kiepski w benchmarku 2001 mialem chyba 856 punktow co dla mnie bylo szokiem ze ponizej 1000 mozna miec :| - moze dlatego ze to byl jakis tajwan pewnie - nawet juz niepamietam - a konfliktow niebylo stery zmienialem z 15 razy wszystkie detonatory i inne stery dedykowane dla creaticow itp :|  i nic :| - dlatego wymienilem a uprzedzenie do geforcow mi zostalo :|

mozliwe ze walniety egzemplarz miales, bo jest nie mozliwe aby riva2 robila GF2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od kiedy TI4200 ma lepsze anizo od 9500pro :?: To bardzo ciekawa teoria :lol: jestem ciekaw kolego czy probowales kiedys zapuscic UT2003 z wlaczonym anizo x8 na TI4200 ze nie wspomne juz o anizo x8+fsaa x4 bo wtedy masz pokaz slajdow (mowie o rozdzialce np 1280/1024 max detale). Radeony maja spadek wydajnosci przy wlaczonym anizo x8 nie wiekszy jak 10% a posiadacze TI4200 moga zapomniec o tym ustawieniu bo spadek wydajnosci w anizo jest tak drastyczny ze nie ma sensu wogole wlaczanie tej opcji.
MAJDAN sorx walnalem sie bo za szybko przeczytalem twojego posta i nie zalapalem. Zwracam honor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Rivka 16 mial kolo 70-80 fps a georce 2 64 mb oczywiscie MX-400 mial kolo 25"

LOL co to za kit ?, chyba ze rozdzielczosc zwiekszales lub miales jakas super power full rive nam wszystkim niedostepna LOL

Chociazby pamiec 110MHz SDR w rivie daje okolo 1,7 Giga dla pamieci, jak takim czyms niby konkurowac chcesz z MXem :). Chyba ze moze MX-200 a nie 400. A co do Twojej pierwszej wypowiedzi to nie genaralizuj i startaj sie o bardziej ostre, precyzyjne sforuowania, bo tylko zament wprowadzasz.

A tam pozatym AGP 2x rivy itd itd, ja tez mam GFa i przyrost z rivy jest okrotny, wiem bo ja jeszce moj bracik ma.

Aha a czemu to niejestes przekonany do GFa, prosze wyjasnij.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znaczenie moze miec tez to ze ta rivka byla creativa orginal a gf jakis tajwan chyba wiec mozliwe - a co do uprzedzen do geforcow wlasnie to mnei w<span style="color:red;">[ciach!]</span>ilo ze chce sobie przejsc z rivki na tak zachwalanego w tamtych czasach GF2 a sie okazalo totalnym gownem do wywalenia moglem to na smietnik dac bo z 25 fpsami jak byl smoke rzucony spadalo nawet do krytycznego minimum 8 fps to mozna sobie w paincie rysowac a nie grac w cokolwiek od tamtego czasu nietykami niebiore pod uwage zadnego GF mam dosc tych kart - moze dyrastyczne ze na podstawie jednego zdazenia tak mam ale trudno ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm bo ja wiem czy sie opłaca ? ja wole 9500 pro ale mój już w serwisie leży .... qrde wgrywam bios wyskakuje komunikat Error time out i tam coś dalej reset kompa ciemnośc :( byłem ubezpieczony reset kompa i już dyskietka automatycznie wgrywająca orginalny bios i reset i nic ciemność :( próbowałem inne biosy (podkrecalne i orginalne z hercow) i dalej nic nawet sprawdzałem biosy ruskich (wszystko po omacku lub z wcześniej zrobioną dyskietką) i [gluteus maximus] zawiązłem do serwisu ciekawe czy wymienią :D hehehe

A wracając do 5600 dajcie jakiegoś linka z testem ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To niema znaczenia czy firmowka czy nie, roznice nie sa wieksze niz 10% czyli w twoim przypadku ~7fps. Co do gfa to cos mi sie zdaje ze to byl MX-200, swego czasy byla afera o MX-200 sprzedawanych jako MX-400.

Jeszcze raz prosze jak juz bluzgasz na cos to pisz GF2-MX, a nie GF2, bo zamet wprowadzasz.

Czyli skoro rivka taka dobra, nadal ja masz :) ?

A pozatym juz HL ma bardzo dziadowski engine, wyniki na nim nie sa obiektywne, engine ten pierwotnie optymilizowany byl dla Voodoo 1. Ale i tak jestem przekonany ze cos nie halo w systemie miales, lub to byl MX200. Lub jakis sciemniony MX400 64-bit. Jestem _PEWINEN_ ze w innych nowszych enginach MX400 nabral by predkosci.

Uprzedzenia zawerzaja horyzont, lepiej sie ich pozbadz. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..tak jak pisałem jakiś czas temu- te "wykatrowane FX-y" to kupa śmiechu- taotalne MX-y :lol: Ale taki Kaeres na pewno będzie jej bronił, bo to wkońcu NVIDIA- jego miłość ;) A miłość jest ślepa :P Trzeba być niezłym oszołomem, by wydawać 1000 zł na taki złom.

A do rzeczy- do 9500 PRO czy nawet 9600 PRO karta się nie umywa- za dużo błędów konstrukyjnych ( m.in. wydajność Shaderów, 4 potoki 8O ), za duża cena, za mała dostępność i kiepska wydajność- i oto mamy FX-a- najleprza karta świata hehe :P i jak to na stronie NVIDIA jest - redering z jakością kinową w czasie rzeczywistym :lol:

PS- jak to ładnie ktoś na Benchmark podsumował- FX 5200 to taki niegdysiejszy MX200- naszpikowany najnowszą technologią, ale bardzo mało wydajny. Z FX 5600 jest podobnie- to taki MX 400 :). Tylko różnica polega na tym, że tamte karty kosztowały mniej niż połowę tego, co dzisiaj te FX-y :?

Update- Kaeres jednak zlinczował tego FX-a - tak trzymać ;) I tak niedługo wszyscy będziemy mieli karty od Bit Boys-ów :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;) mozliwe ja mowie tylko o faktach czyli o tym co mialem napisane na pudelku od Gf'a o tym co widzialem w csie (masakra) i o rivie :| . Mozliwe ze to byl jakis sciemniony mx400 - tylko <span style="color:red;">[ciach!]</span>a po <span style="color:red;">[ciach!]</span> firmy produkujace chipsety zezwalaja na produkcje jakis tajwanskich klonow albo dlaczego nikt tego nipilnuje i do sklepow na polki trafia ladne zapakowane gowno ,.... z przeklamanymi specyfikacjami ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm bo ja wiem czy sie opłaca ? ja wole 9500 pro ale mój już w serwisie leży .... qrde wgrywam bios wyskakuje komunikat Error time out i tam coś dalej reset kompa ciemnośc :( byłem ubezpieczony reset kompa i już dyskietka automatycznie wgrywająca orginalny bios i reset i nic ciemność :( próbowałem inne biosy (podkrecalne i orginalne z hercow) i dalej nic nawet sprawdzałem biosy ruskich (wszystko po omacku lub z wcześniej zrobioną dyskietką) i <font color="#FF0000">[ciach!]</font> zawiązłem do serwisu ciekawe czy wymienią :D hehehe

A wracając do 5600 dajcie jakiegoś linka z testem ....

Napewno dobrze czytałeś wszystkie posty :?: Kilka postów wyżej podałem link do testu m.in. FX 5600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.anandtech.com/video/showdoc.html?i=1797

Wedlug mnie nie ma sensu kupować tej karty za taką cenę. R9500Pro o podobnej cenie bije na głowę tego FX'a, baaaa w co poniektórych testach przgrywa również z GF4Ti4200.

Radek 9500 Pro w co poniektórych testach też przegrywa z GF4200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.anandtech.com/video/showdoc.html?i=1797

Wedlug mnie nie ma sensu kupować tej karty za taką cenę. R9500Pro o podobnej cenie bije na głowę tego FX'a, baaaa w co poniektórych testach przgrywa również z GF4Ti4200.

Radek 9500 Pro w co poniektórych testach też przegrywa z GF4200.

Gdzie?W którym testcie?JK2 to możesz sobie w ciach wsadzić!Ta gra sie nie nadaje do testowania kart graficznych!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem za tą kaske warto zastanowić się nad tym FX a zwłaszcza że jest od leadka. Nie jestem fanem Nvidi ani Ati ( mam ich w dup..) miałem kilka kart Nvidi i Ati łącznie z Radkiem 9500 Pro i z tego co moge wywnioskować że nie jest w grach dużo szybszy od GEFORCA 4200 jedynie jak włącze wygładzania fsaa i anizo to Ti4200 mocno dostaje. ale dużo gier jest lepiej zoptymalizowanych pod Geforcy i Na radku cieńko mi chodzi MGS 2 , Colin 2 itp.. itd..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...