Motomysz1 Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 (edytowane) Witam, Na początek - moje pamięci to OCZ reaper 1066 MHz 2x1GB EPP 5-5-5-15 Przy zakupie komputera chciałem zaoszczędzić trochę pieniędzy, toteż zdecydowałem się na zakup 2 GB zamiast 4 GB ramu, z myślą, że pozostałe 2 GB kupię później. Ok, minął rok od zakupu, i właściwie brak tych kolejnych 2 GB mi nie przeszkadza, ale jest pewna rzecz, która mnie zaniepokoiła. Otóż OCZ wprowadził nowy model tych pamięci z ulepszonym chłodzeniem. Czy jest możliwe, żeby specyfikacje tych nowych pamięci różniły się od tych starych OCZ Reaperów? Jeśli tak, to czy dokupienie nowych modeli obniży w jakiś sposób wydajność komputera? I czy mogą być niekompatybilne? Chodzi mi o to, że ewentualnie byłbym w stanie jeszcze jakimś cudem znaleźć te stare modele i pożyczyć jakoś te 150 zł jeśli trzeba - aktualnie wciąż nie planowałem dokupywać ramu z powodu braku funduszy. http://www.ocztechnology.com/products/memo...per_hpc_edition - to te nowe Reapery. Pozdrawiam i proszę o odpowiedź Edytowane 9 Lipca 2009 przez Motomysz1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mephistofeles Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 Gorzej niż jest teraz na pewno nie będzie, ale przede wszystkim masz system 64-bit do tych 4 GB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motomysz1 Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 Póki co - nie, ale pewnie wkrótce zainstaluje sobie Win 7 64 bit. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 jak taktowanie czy timingi są zgodne to radiator nie ma nic do gadania, ba nawet producent nie wiele może tutaj coś zmienić. ps jak nie masz kasy szukaj używek ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motomysz1 Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 A czy jest różnica wydajności pomiędzy 2x2 GB a 4x1? Jeśli tak, to co byłoby wydajniejsze? Zacząłem się zastanawiać nad sprzedażą kości, które posiadam i kupnie 2x2 GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...