Skocz do zawartości
markof

Prosze O Ocene Zestawu I Ew. Pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Procesor: AMD Phenom II X4 945 Quad-Core 879zł / X4 955 Quad-Core 949zł, nie wiem czy warto doplaca do 955 czy zostac przy 945. 80 zł roznicy za 200 Mhz.

Warto sie w ogole brac za tego AMD?

Karta Graficzna ( tutaj nie wiem wlasciwie.. to gdzies znalazlem, co wy myslicie? ) : PowerColor Radeon HD4890 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI TV-out 799zł

Gainward GeForce GTX 260 896MB GoldenSample - 699 zł

Galaxy GeForce GTX 260+ 896MB - 699 zł

Mobo: ASRock M3A780GXH - 330 zł

Ram: OCZ 4GB (2x2GB) 1333MHz CL7 Platinium 320zł

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W 299zł

DVD: NEC AD-7201S SATA LightScribe (black) 90 zł / Samsung SH-223B SATA 90zł

HDD: Samsung 500GB 16MB Cache F2EG / 200 zł

Co o tym myslicie? Opieram zestaw na AMD, bo amd zapowiedzialo, ze przyszle procki beda pasowac pod ten socket.. i zawsze mozna zmienic tutaj ram na DDR3 jak zajdzie potrzeba. Nie chce sie bawic zabardzo tez w OC, a tam Intel dopiero wyciagal lepsze osiagi ( znaczne ) ( procek Q9550 ).

Co do ramu to nie wiem.. to najczesciej widzialem polecane.. podobnie z zasilaczem, dyskiem.

a co poleca mi forumowicze? :)

Edytowane przez markof

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opieram zestaw na AMD, bo amd zapowiedzialo, ze przyszle procki beda pasowac pod ten socket.. i zawsze mozna zmienic tutaj ram na DDR3 jak zajdzie potrzeba.

Moim zdaniem zestaw ok ale nie kieruj się taką "zapowiedzią". Co z tego wynika, że "przyszle procki beda pasowac pod ten socket"? Nic. Nie wiem jak długo bawisz się komputery. Może pamiętasz socket A (462)? Pierwsze cpu na ten socket to atchlon 600MHz, ostanie to Athlon Barton 3200+. Różnica w wydajności ogromna, jednak na pierwszych płytach pod socket A taki barton nawet się chyba nie uruchomił. Jeśliby się uruchomił, to miałby nieporównywalnie mniejszą wydajność niż na płytach z czasów bartona, czyli np opartych na chipsecie nforce2.

Z tego, że nowe cpu będą na am3 nie wynika wcale, że będą chciały wydajnie pracować z dzisiajszymi płytami.

Mamy dzisiaj wiele płyt na am2+ które nie obsługują np Phenomów II.

Zestaw który podałeś możesz kupić, nie licz jednak na nieskńczone możliwości rozbudowy/modernizacji komputera opartego o tę czy inną płytę am3, bo możesz się rozczarować.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczerze, to aktualnie siedziac na P4 z 512 ramu po kilku latach nie jestem nastawiony na jakies wielkie modernizacje w najblizszym czasie tego co kupie.

co powiecie o grafice, bo sam nie wiem co wybrac.. mozna podac kilka modeli, bo biore ta liste do londynu i tam bede szukal czegos w dobrej cenie.

co o samym procku, wydajnosc jest znaczna, porownajac 945 badz 955, ew .jakis nizszy model? Czy biorac cos rzedu x3, wydajnosc bedzie znacznie nizsza? I co z plyta glowna, bedzie pasowac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoja pierwsza propozycja to AM3 na Asrocku + DDR3. AM2+ czy AM3. Wszystko zależy od tego, czy zamierzasz modernizować w przyszłości peceta czy używać np 3 lata i wymienić na nowy. W pierwszym przypadku to raczej AM3 ( wydajność podobno 5% większa a koszt w porównaniu do AM2 ok 150 zł). Jeśli drugi przypadek to AM2+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o wydajnosc, to nie warto, bo roznicy praktycznie nie ma, ale ceny spadly i juz na forum bylo kilka raze 2x1gb DDR3 za 70zl, wiec przy tej cenie juz mozna przemyslec DDR3. Tym bardziej, ze ten Gigabyte to bardzo konkretna plyta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoja pierwsza propozycja to AM3 na Asrocku + DDR3. AM2+ czy AM3. Wszystko zależy od tego, czy zamierzasz modernizować w przyszłości peceta czy używać np 3 lata i wymienić na nowy. W pierwszym przypadku to raczej AM3 ( wydajność podobno 5% większa a koszt w porównaniu do AM2 ok 150 zł). Jeśli drugi przypadek to AM2+.

Nie do konca zrozumialem, jezeli chcialbym modernizowac komputer w przyszlosci, to nie pchac sie teraz w DDR3 i ten procek?

Nie wiem szczerze mowiac jak to bedzie, aktualnie moj komputer liczy juz dobrych kilka lat, jest to Pentium 4 i jedyne co wymienialem, to karta graficzna, bo stara sie spalila.

Chce zlozyc zestaw za niewygorowana cene ktory mi posluzy dobrych kilka lat, bo nie wiem kiedy w najblizszym czasie bede mogl sobie pozwolic na wielkie ulepszenia.

Czytalem czytalem, wyszlo, ze AMD bardziej przyszlosciowo.. Intel lepszy po OC, ale z Q9550 czy Exxxx mniej przyszlosciowo. Co ty bys polecil?

Jesli chodzi o wydajnosc, to nie warto, bo roznicy praktycznie nie ma, ale ceny spadly i juz na forum bylo kilka raze 2x1gb DDR3 za 70zl, wiec przy tej cenie juz mozna przemyslec DDR3. Tym bardziej, ze ten Gigabyte to bardzo konkretna plyta.

a co z tym asrockiem, ktory dalem? Gigabyte bije ja na leb na szyje? :unsure:

Panowie, jaki % wydajnosci mialbym mniejszy przy 64 bitowym systemie gdybym wygral jakis 2 rdzeniowy procesor i DDR2 ? Czy cena by mocno spadla, a wydajnosc pozostala podobna? Czy lepiej dolozyc kilka groszy i miec cos dla ludzi. Wiadomo, ze kasa zaoszczedzona sie zawsze przyda.. ale czy to bedzie warte tych pieniedzy? mam na mysli zrobienie zestawu na Q9550, ew. cos nizej? Czy to juz bedzie niepotrzebne oszczedzanie?

prosze o pomoc, bo jednak wylatuje dopiero w srode i do tego czasu chcialbym miec wszystko zapiete na ostatni guzik, zebym wiedzial za czym sie rozgladac w Londynie.

Edytowane przez markof

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi