Skocz do zawartości
Dandek

Pomoc Przy Wyborze Jednego Z Podanych Aparatów

Rekomendowane odpowiedzi

Jako ze mamy na forum kilku fotografow robiacych naprawde piekne zdjecia nie boje sie tego pytania zadac tutaj. Uwazam ze ppc to forum na ktorym sa specjalisci w kazdej dziedzinie i jako ze znaja sie na elektronice najlepiej pytam na naszym forum :)

Chcialbym kupic aparat hybrydowy ! Nie lustrzanke nie maly kompakt. Nie chce nosic 2 obiektywow itd grzebac zmieniac przykrecac odkrecac itd.

Potrzebuje aparatu przedewszystkim na wakacyjne wypady czyli wszystko. Od krajobrazow po nocne fotki skonczywszy na makro.

Moj wybor padl na 3 aparaty

Canon SX 1 IS

Sony HX1

Fuji s100fs

Ktory polecacie ? najbardziej podoba mi sie sony za zdjecia z reki w nocy... z recenzji wynika ze te fotki bardzo ladnie wychodza...

czekam na wasze propozycje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fuji, chociażby ze względu na największa fizycznie matrycę. Jeśli w grę wchodzi sprzęt używany to również warto zwrócić uwagę na Sony R1 ze względu na matrycę i obiektyw (zaczyna się od 24mm, a szeroki kąt docenisz bardziej niż tele).

Edytowane przez KrisJR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, Sony sklecilo jakis dziwny tryb skladajacy serie zdjec do kupy. Ciekawe, co bedzie jak komus reka zadrzy, o co przy czasie 1/8" nietrudno ;)

Swoja droga, w podanym arcie, przy zdjeciach nocnych, polecam zwrocic uwage na lampe w lewym gornym rogu pierwszej fotki - masakra, wyglada jak jakies UFO. Na drugim zas widac pieknie dystorsje po lewej stronie. No ale coz, czego oczekiwac po 20-krotnym zoomie - gdzies to musialo wyjsc bokiem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zerknij na to :

http://sonyhx1.fotopolis.pl/index.php?n=9078

to mnie poprostu urzekło i zachcialem miec ten aparat :)

Imo nie zdjęcia nocne to bolączka tego aparatu :rolleyes: Zdjęcie zatytułowane: Yacht Club Morka w Płocku to chyba jakiś żart :lol: Wygląda jakby ktoś wziął do ręki farbki plakatowe i jebnął obrazek :lol: O tym kosmicznym zoomie już nie wspomnę, bo kupa kupę goni. Ale co zrobić takie to dzisiaj czasy. Chcesz sprzedać, walnij kilkanaście megapikseli wrzuć kosmiczny zoom, popracuj na zdjęciami nocnymi i sukces gotowy :lol: pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obejrzalem 1:1 - faktycznie tragedia, wszystko w kolorowe ciapki. A jakie ladne aberracje na masztach :)

Z drugiej strony: to jest kompakt, a ilu uzytkownikow kompaktow bedzie drukowac fotki w duzym formacie czy ogladac zdjecia 1:1?

Do ogladania na monitorze i typowych wydrukow do albumu (10x15, 13x18) spokojnie daje rade, nie popadajmy w skrajnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:damage_wall::damage_wall::damage_wall:

TAK KUP LUSTRO i najlepiej wynajmij murzyna zeby ciagna za Toba wszystkie obiektywy itd.

w kompaktach straszne bola mnie zdjecia nocne i dlatego szukam czegos w miare czym pstrynke fotke w kazde sytacji ktora pozniej nie bede sie wstydzil pokazac znajomym...

Interesuje mnie ten Fuji ale nie wiem jak u niego ze zdjeciami nocnymi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa... zwykłe biadolenie, miałeś w ręce to Sony? a miałeś przykładowo Nikona D40 z kitem? Najpierw pomacaj, a potem mów. Nikt Ci nie każe mieć tony obiektywów, po co Ci zoom x20, kiedy jest on w praktyce mało używalny... mniejsza z tym.

Nie ma kompakta na tym świecie (w aktualnej produkcji, Sony R1 to inna bajka trochę), który pozwoli Ci na robienie zdjęć w nocy z reki przy zadowalającej jakości.

Powiem Ci tak, kup Panasonica LX3 (który ma jasny obiektyw i przyzwoicie działa na wysokim ISO, do tego jest bardzo poręczny, a w dobrym świetle robi świetne zdjęcia jak na małpkę). Dla mnie kupowanie czegoś na miarę HX1 to kompletne nieporozumienie - ani to małe i kompaktowe, ani jakość nie jest dobra. A weźmiesz do reki przykładowo D40+35/1.8 i zobaczysz drugą stronę medalu. Wybór należy do Ciebie. Sam sprawdź, co pasuje Tobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:damage_wall::damage_wall::damage_wall:

TAK KUP LUSTRO i najlepiej wynajmij murzyna zeby ciagna za Toba wszystkie obiektywy itd.

w kompaktach straszne bola mnie zdjecia nocne i dlatego szukam czegos w miare czym pstrynke fotke w kazde sytacji ktora pozniej nie bede sie wstydzil pokazac znajomym...

Interesuje mnie ten Fuji ale nie wiem jak u niego ze zdjeciami nocnymi...

Lustrem bez jasnego szkła i gigantycznych czułości również takich zdjeć nie zrobisz, chcesz dobrych zdjęć nocnych to licz się z koniecznością używania statywum bądź innej stałej i stabilnej podstawy na aparat.

Jak ma być to hybryda to wg mnie najciekawszą propozycją jest R1 drugim wyjściem jest... kupno lustrzanki jak olympus e4x0 z kitami jest mniejszy od większości hybryd a po podpięciu "naleśnika" rozmiarami przypomina kompakta...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

...lub też Ep-1 który nie jest ani lustem ani kompaktem

Dołączona grafika

Edytowane przez KrisJR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A widziales, ile taki E-P1 kosztuje? Juz lepiej kupic Olka 620 - tanszy i lepszy, a nie jest dramatycznie wiekszy.

Zestaw z naleśnikiem i wizjerem kosztuje ok 900$ ( z zoomem jest chyba tańszy) czyli ok 1500zł więcej od przyzwoitego kompakta klasy d-lux 4/lx3. Wg mnie nie jest to dużo za możliwość wymiany optyki, lepszą matrycę i AF a porównanie do E620 nie ma sensu bo to już jest normalnej wielkości lustrzanka z tej półki cenowej.

Ep-1 jest dla mnie rewolucyjną konstrukcją gdyż pozwala za stosunkowo niewielkie pieniądze na złożenie kompletu małego i poręcznego aparatu z jasnymi stałkami na co dotychczas pozwalała tylko Leica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4.5k zlotych z dual kitem (a wlasciwie kit + nalesnik) to sa niewielkie pieniadze? Dziekuje, postoje. A jeszcze dolicz do kompletu lampe blyskowa, bo E-P1 nie ma wbudowanej.

Jak dla mnie to ten wynalazek powinien kosztowac max polowe swojej obecnej ceny, obecna nijak nie odzwierciedla mozliwosci tego sprzetu (za towspolczynnik lansu ma odpowiednio wliczony ;) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi