duzii Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 Witam! Jakiś czas temu do mojego chiefteca 450 wat zakupiłem wentylator Scythe Gentle Typhoon 120mm 800 obr./min. , zasilacz przy tym wentylatorze ma trochę ciężko, czas komputer potrafi się zwiesić:I Próbowałem wentylator podłączyć pod kontroler ale kontroler go nie widział.Da radę jakoś w wentylatorze zwiększyć jego maksymalne obroty? Żeby było trochę więcej jak 800. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mephistofeles Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 Można zwiększyć mu napięcie zasilania, ale to działanie szkodliwe dla wentylatora, i nie wiadomo jak skróci jego żywotność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 (edytowane) Hmm:I innych sposobów nie ma :I ? Wydałem na niego 50 zł a zasilacz trochę się gotuje (podczas grania sama obudowa parzy :P ) Przydało by się te 1000/1200 rpm...(ostatnio nawet zaczyna z niego śmierdzieć spalenizna,cyna... oO) Edytowane 17 Lipca 2009 przez duzii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 To kup wentylator ktory na 12v robi tyle ile potrzebujesz. Zwiekszanie napiecia powyzej nominalnego moze ubic w krotkim czasie silnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 Hmm, dobra to sobie odpuszczę.Drugie 50 zł nie będę ładował w zasilacz który i tak już powoli pada.W każdym razie i tak dzięki za pomoc:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 Ja mam wentylator na 12V w zasilaczu chyba 1200 lub 1500 obrotów. Podłączyłem go pod regulator obrotów Zalman za 12zł w sklepie. Jak gram to przyspieszam go a jak nie gram to mam błogą ciszę. :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 A nie wydaje Ci się że troszkę słaby ten zasilator do takiego konfigu, zwłaszcza że już nie jest najmłodszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 (edytowane) z racji ze masz mocny sprzecik, to zamiast kupowac wentyl, lepiej bylo zmienic zasilacz. grzeje sie, bo sie meczy, bo juz jest troche stary. ja do tagana wkladalem slipstream 500rpm i sie nie grzal. \ Edytowane 17 Lipca 2009 przez -=YoGi=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 No fakt łatwo on nie ma, zresztą widać to po napięciach.Zastanawiam się nad sprzedaniego jego i kupnem czegoś lepszego, ale nie wiem czy nie lepiej poczekać z tym do jesieni/zimy , bo teraz i tak w nic praktycznie nie gram, a do zimy dozbieram kasy , może coś nowego wyjdzie i kupie coś dobrego:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 (edytowane) Jak teraz nie masz kasy na droższy zasilacz to kup, np. delte od Wodnik'a. Edytowane 17 Lipca 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...