kaczorkcx Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 Witam, Jak już podałem w temacie chce sobie zrobić mały serwer plików - celem przechowywania danych potrzebnych mi na wszystkich komputerach w sieci domowej (w porywach do 5 maszynek + jakieś tam telefoniki typu iphone). Do tego chciałbym postawić tam serwer wydruku, bo moja drukareczka nie ma go wbudowanego. Ponadto chciałbym sobie zrobić jakąś stronkę - bloga o tematyce informatycznej (tak żeby notować sobie sobie przydatne na studiach solucje tips&trick itd :) ) Serwer docelowo miałby pracować na linuxie - najprawdopodobniej ubuntu. Dodatkowo postawiłbym na nim zdalny pulpit co by sobie nim zarządzać na odległość. No i bez podłączania monitora myszy klawki itd. - to jest zbędne zużywanie miejsca w pokoju. Chciałbym postawić ten serwerek jak najmniejszym kosztem, tak więc mam u siebie jakiś dysk 80GB myślę ze spokojnie wystarczy, napęd potrzebny tylko do instalacji systemu pożyczę z innego kompa, zasilacz jakiś 300W sobie leży w starych rupieciach. Tak więc potrzebuję płyty i procka. Moje wymagania to jak najmniejszy pobór prądu i jak najniższy koszt sprzetu, przy zachowaniu wystarczającej wydajności. Płyta musi mieć zintegrowaną grafikę. Dodatkową zaletą byłaby możliwość podpięcia sprzęciku pod TV (1366x768) i ogladania filmów HD (z dysku). Zastanawiam się czy wystarczyłby Intel Atom 230 lub 330 + jakaś mobo np: Intel D945GCLF LAN bulk (ATOM 230) Intel D945GCLF2 LAN BOX (ATOM 330) względnie rozważam też zestaw na AMD - Sempron lub Athlon z niższej półki np: Sempron LE-1250 Athlon 64 LE-1640 i mobo np: Gigabyte GA-M61PME-S2P nVidia GeForce 6100/nF430 A tak i jeszcze ram: GoodRam DDR2 2GB 800MHz CL5 Proszę o jakieś porady w oparciu o wymagania dla sprzętu. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 (edytowane) Miałem serwerek na GA-M61PME-S2 z Athlonem 3000+ i 4GB DDR2, spokojnie starczał. Wymieniłem na GA-GC330UD (Atom 330) z 2GB RAM i też wystarcza zarówno w sieci wewnętrznej jak i serwera publicznego. Obydwa sterowane wyłącznie zdalnym pulpitem. Pobór mocy: Atom : około 30W (zestaw z dyskiem 2,5") Athlon: około 70W (zestaw z dwoma dyskami 3,5") W przypadku obudwu płyt podpięcie pod TV wyłącznie po dokupieniu karty z DVI, po przejściówce D-Sub -> DVI bądź kablem D-Sub Edytowane 18 Lipca 2009 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczorkcx Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 (edytowane) Miałem serwerek na GA-M61PME-S2 z Athlonem 3000+ i 4GB DDR2, spokojnie starczał. Wymieniłem na GA-GC330UD (Atom 330) z 2GB RAM i też wystarcza zarówno w sieci wewnętrznej jak i serwera publicznego. Obydwa sterowane wyłącznie zdalnym pulpitem. Pobór mocy: Atom : około 30W (zestaw z dyskiem 2,5") Athlon: około 70W (zestaw z dwoma dyskami 3,5") W przypadku obudwu płyt podpięcie pod TV wyłącznie po dokupieniu karty z DVI, po przejściówce D-Sub -> DVI bądź kablem D-Sub a jak z wydajnością (bardziej precyzyjnie) tych procków, jak ma się do tego sempron ewentualnie celeron? I czy znacie jakies płyty pod atoma z DVI lub HDMI :D O juz temat obczaiłem... tylko zotac robi płyty pod takie konfigi z HDMI i najlepszym zestawikiem tego typu byłoby: Zotac GeForce 8200 mITX WiFi (AM2+) [PL-ITX-ZOT-001] 430 zł AMD Sempron LE-1250 BOX (Socket AM2) [PR-AM2S-AMD-013] 129 zł GoodRam DDR2 2GB 800MHz CL5 [RD-DDR2800-GR-015] 93 zł Suma: 652,00 zł//za jakieś 600 pewnie bym miał, porównując do konstrukcji na Atomie 330 + płyta intelowska + pamieć ok 420 zł z niższym zużyciem energii i możliwością pasywnego chłodzenia... to jednak ten Atom mi chyba bardziej pasuje bo filmy mam na czym oglądać :) Edytowane 18 Lipca 2009 przez kaczorkcx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 a jak z wydajnością (bardziej precyzyjnie) tych procków, jak ma się do tego sempron ewentualnie celeron? I czy znacie jakies płyty pod atoma z DVI lub HDMI :D O juz temat obczaiłem... tylko zotac robi płyty pod takie konfigi z HDMI i najlepszym zestawikiem tego typu byłoby: Zotac GeForce 8200 mITX WiFi (AM2+) [PL-ITX-ZOT-001] 430 zł AMD Sempron LE-1250 BOX (Socket AM2) [PR-AM2S-AMD-013] 129 zł GoodRam DDR2 2GB 800MHz CL5 [RD-DDR2800-GR-015] 93 zł Suma: 652,00 zł//za jakieś 600 pewnie bym miał, porównując do konstrukcji na Atomie 330 + płyta intelowska + pamieć ok 420 zł z niższym zużyciem energii i możliwością pasywnego chłodzenia... to jednak ten Atom mi chyba bardziej pasuje bo filmy mam na czym oglądać :) Dopłacasz stówe czy półtorej i masz porządną Zotac ION z GF9400 na pokładzie a kombinujesz z AM2. Patrz TU ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczorkcx Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 (edytowane) Płytka świetna ale to już 750 zł + jeszcze cena ramu, w porównaniu do wersji tylko serwer bez filmów - wypada kiepsko, tym bardziej, że jak dla mnie filmy (w ogóle multimedia) na linuxie to porażka :) Nie posądzajcie mnie że jestem fanem M$ pewnie gdyby nie multimedia dawno bym windowsa nie używał poza pracą. To takie pytanie jeszcze - czy te karty wifi w zotacach pozwalają na postawienie punktu dostępowego do sieci (jak bym chciał zrobić sobie jeszcze router z tego)? Edytowane 19 Lipca 2009 przez kaczorkcx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...