Skocz do zawartości
kaczorkcx

Mały Serwerek Domowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak już podałem w temacie chce sobie zrobić mały serwer plików - celem przechowywania danych potrzebnych mi na wszystkich komputerach w sieci domowej (w porywach do 5 maszynek + jakieś tam telefoniki typu iphone). Do tego chciałbym postawić tam serwer wydruku, bo moja drukareczka nie ma go wbudowanego. Ponadto chciałbym sobie zrobić jakąś stronkę - bloga o tematyce informatycznej (tak żeby notować sobie sobie przydatne na studiach solucje tips&trick itd :) ) Serwer docelowo miałby pracować na linuxie - najprawdopodobniej ubuntu. Dodatkowo postawiłbym na nim zdalny pulpit co by sobie nim zarządzać na odległość. No i bez podłączania monitora myszy klawki itd. - to jest zbędne zużywanie miejsca w pokoju. Chciałbym postawić ten serwerek jak najmniejszym kosztem, tak więc mam u siebie jakiś dysk 80GB myślę ze spokojnie wystarczy, napęd potrzebny tylko do instalacji systemu pożyczę z innego kompa, zasilacz jakiś 300W sobie leży w starych rupieciach. Tak więc potrzebuję płyty i procka. Moje wymagania to jak najmniejszy pobór prądu i jak najniższy koszt sprzetu, przy zachowaniu wystarczającej wydajności. Płyta musi mieć zintegrowaną grafikę. Dodatkową zaletą byłaby możliwość podpięcia sprzęciku pod TV (1366x768) i ogladania filmów HD (z dysku).

Zastanawiam się czy wystarczyłby Intel Atom 230 lub 330 + jakaś mobo np:

Intel D945GCLF LAN bulk (ATOM 230)

Intel D945GCLF2 LAN BOX (ATOM 330)

względnie rozważam też zestaw na AMD - Sempron lub Athlon z niższej półki np:

Sempron LE-1250

Athlon 64 LE-1640

i mobo np:

Gigabyte GA-M61PME-S2P nVidia GeForce 6100/nF430

A tak i jeszcze ram:

GoodRam DDR2 2GB 800MHz CL5

Proszę o jakieś porady w oparciu o wymagania dla sprzętu.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem serwerek na GA-M61PME-S2 z Athlonem 3000+ i 4GB DDR2, spokojnie starczał. Wymieniłem na GA-GC330UD (Atom 330) z 2GB RAM i też wystarcza zarówno w sieci wewnętrznej jak i serwera publicznego. Obydwa sterowane wyłącznie zdalnym pulpitem.

Pobór mocy:

Atom : około 30W (zestaw z dyskiem 2,5")

Athlon: około 70W (zestaw z dwoma dyskami 3,5")

W przypadku obudwu płyt podpięcie pod TV wyłącznie po dokupieniu karty z DVI, po przejściówce D-Sub -> DVI bądź kablem D-Sub

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem serwerek na GA-M61PME-S2 z Athlonem 3000+ i 4GB DDR2, spokojnie starczał. Wymieniłem na GA-GC330UD (Atom 330) z 2GB RAM i też wystarcza zarówno w sieci wewnętrznej jak i serwera publicznego. Obydwa sterowane wyłącznie zdalnym pulpitem.

Pobór mocy:

Atom : około 30W (zestaw z dyskiem 2,5")

Athlon: około 70W (zestaw z dwoma dyskami 3,5")

W przypadku obudwu płyt podpięcie pod TV wyłącznie po dokupieniu karty z DVI, po przejściówce D-Sub -> DVI bądź kablem D-Sub

a jak z wydajnością (bardziej precyzyjnie) tych procków, jak ma się do tego sempron ewentualnie celeron? I czy znacie jakies płyty pod atoma z DVI lub HDMI :D

O juz temat obczaiłem... tylko zotac robi płyty pod takie konfigi z HDMI i najlepszym zestawikiem tego typu byłoby:

Zotac GeForce 8200 mITX WiFi (AM2+)

[PL-ITX-ZOT-001] 430 zł

AMD Sempron LE-1250 BOX (Socket AM2)

[PR-AM2S-AMD-013] 129 zł

[RD-DDR2800-GR-015] 93 zł

Suma: 652,00 zł//za jakieś 600 pewnie bym miał, porównując do konstrukcji na Atomie 330 + płyta intelowska + pamieć ok 420 zł z niższym zużyciem energii i możliwością pasywnego chłodzenia... to jednak ten Atom mi chyba bardziej pasuje bo filmy mam na czym oglądać :)

Edytowane przez kaczorkcx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak z wydajnością (bardziej precyzyjnie) tych procków, jak ma się do tego sempron ewentualnie celeron? I czy znacie jakies płyty pod atoma z DVI lub HDMI :D

O juz temat obczaiłem... tylko zotac robi płyty pod takie konfigi z HDMI i najlepszym zestawikiem tego typu byłoby:

Zotac GeForce 8200 mITX WiFi (AM2+)

[PL-ITX-ZOT-001] 430 zł

AMD Sempron LE-1250 BOX (Socket AM2)

[PR-AM2S-AMD-013] 129 zł

[RD-DDR2800-GR-015] 93 zł

Suma: 652,00 zł//za jakieś 600 pewnie bym miał, porównując do konstrukcji na Atomie 330 + płyta intelowska + pamieć ok 420 zł z niższym zużyciem energii i możliwością pasywnego chłodzenia... to jednak ten Atom mi chyba bardziej pasuje bo filmy mam na czym oglądać :)

Dopłacasz stówe czy półtorej i masz porządną Zotac ION z GF9400 na pokładzie a kombinujesz z AM2. Patrz TU !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytka świetna ale to już 750 zł + jeszcze cena ramu, w porównaniu do wersji tylko serwer bez filmów - wypada kiepsko, tym bardziej, że jak dla mnie filmy (w ogóle multimedia) na linuxie to porażka :) Nie posądzajcie mnie że jestem fanem M$ pewnie gdyby nie multimedia dawno bym windowsa nie używał poza pracą.

To takie pytanie jeszcze - czy te karty wifi w zotacach pozwalają na postawienie punktu dostępowego do sieci (jak bym chciał zrobić sobie jeszcze router z tego)?

Edytowane przez kaczorkcx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi