Skocz do zawartości
jockero69

Płyta S.1366

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W najbliższej przyszłości planuję kupić procesor Core i7. Nie wiem tylko jaką wybrać płytę główną.

Mam zamiar robić OC ile da radę. Myślę o płycie Asus Rampage II Gene, co prawda jest formatu mATX, ale mi tam zbyt dużo złącz pci nie potrzeba. Co o niej sądzicie? Czy p6t deluxe byłaby lepsza? Bo z tego co zauważyłem Rampage II Gene można za 830zł kupić, co może być bardzo opłacalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LINK niby bclk 219 robi. ja jednak bym wolał dołożyć i brać coś od gigabyta lub dfi dk, ewentualnie p6t, jak by nie patrzeć deluxe jest droższa o blisko 300 zł więc nie bardzo jest sens płacić więcej za kilka złączy.

ps jeśli możesz to poczekaj do końca września gigabyte będzie miało zrewidowaną całą gamę na s1366. będzie też kontroler SATA III oraz najnowsza rewizja chipsetu x58 - B3 a to = lepsze oc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Nie wydaje mi się aby sama zmiana rewizji chipsetu pozwoliła na wyższe taktowania QPI, w końcu kontroler jest w procu.

Nie wydaje mi się też żeby kolega rozważał ekstremalne OC skoro chce płytę z niższej póki. Na codzień pewnie będzie działał na 3.8-4.0 GHz, a do tego wystarczy każda płyta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej wolałbym nie mieć płyty z niższej półki. Ale nie wydaje mi się żeby Rampage II Gene miała niską jakość, po prostu zainteresowała mnie swoją ceną. Co do ekstremalnego OC to raczej też nie liczę na niewiadomo co, nie chodzi mi o jednorazowe bicie rekordów tylko żeby podkręcić ile się da żeby działało stabilnie.

P.S: Asusy są ogólne droższe ale mam do nich zaufanie, ten Rampage mi się podoba i ma dobre recenzje lepsze od DFI i podone do Gigabytów, nie wiem czemu w waszej opinii jest kiepska. Mój fundusz maksymalny to około 1000zł, liczyłem na to że zaoszczędzę i kupię lepsze ramy. Ale w dalszym ciągu czekam na wasze opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

A kto twierdzi że jest kiepska? Jaka by nie była to jest to płyta z niższej półki, to wcale nie oznacza że jest kiepska. Do normalnego codziennego użytku każda płyta będzie taka sama. Jak ci pasuje mATX to bierz Rampage, osobiście jak bym miał wybierać to wolał bym P6T, choć tam układ slotów też nie jest dokładnie taki jak bym chciał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Harry, odnośnie slotow to mówisz o delux ;) jest jeszcze zwykła p6t i ludzie też walą po 220 bclk i układ slotow ma normalny :) no i jest tańsza (około 900zł)

Edytowane przez prznar1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

No dle mnie układ slotów to jest jedna z podstawowych kwestii przy wyborze płyty. Obecnie zawsze wybierałem taką z PCI na samym dole bo taką mam dźwiękówkę, ale moja następna dźwiękówka będzie już na PCI-E, dlatego istotne żeby na samym dole był slot PCI-E, tak aby między dźwiękówką a grafą było jak najwięcej miejsca. Moja obecna grafa z chłodzeniem zajmuje 3 sloty, więc w przypadku dźwiękówki PCI-E na P6T był by tylko jeden slot odstępu, a to trochę mało.

Najlepiej jak płyta ma łącznie 7 slotów kart rozszerzeń, w tym ten na samej górze to PCI-E x16, a na samym dole także PCI-E (ale już obojętnie jaki).

Dla 3-way SLI akurat P6T ma układ idealny (choć chłodzenie kart to wtedy raczej masakra), tak więc trzeba dopasować płytę do własnych potrzeb. Dlatego jockero pisałem ci że jesli ci pasuje mATX to możesz brać Rampage. Dla mnie mATX odpada na starcie.

Edytowane przez Harry Lloyd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi