Skocz do zawartości
Rotel

Sony Vaio - Problem Z Win Vista

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie. :rolleyes:

Przedstawię mój problem. Siostra dała mi lapka Sony Vaio PCG-7144M abym wyrzucił jej Viste i zainstalował XP. Niby prosta sprawa. Odpaliłem G-Parted zaznaczyłem partycję 230 GB z Vistą i plikami do sformatowania lecz zostawiłem bez ruszania partycje 10GB Recovery - z instalacją Visty.

Po usunięciu partycji z Vistą chcę zainstalować XP. Niestety tuż pod koniec ładowania tych wszystkich plików DLL ect. wyskakuje BlueScreen żebym sprawdził dysk czy nie jest zepsuty. I taka sytuacja powtarza się na oryginalnej płycie XP SP2 jak i na piracie z ServicePack 3. No i kompletnie nie wiem co zrobić. Czy jak wyrzucić tę partycje Recovery to będzie ok? Lecz czy przez usunięcie tej partycji nie stracę gwarancji? (Mój znajomy przez wyrzucenie partycji Recovery na lapku ASUSa stracił gwarancję).

Oczywiście próbowałem z powrotem zainstalować Vistę. Jednakże ona nie startuje. Na początku wyskakiwał błąd jakiegoś pliku Boot***.dll (nie pamiętam niestety całej nazwy), lecz teraz pokazuje się "This is not bootable disc. Please instert bootable flopy and press any key to try again...". I taki napis pojawia się przy opcji gdy chcę zbootować z dysku. W momencie gdy przestawię Boot na CD i włożę płytę, płyta startuje niemal natychmiast ale po jakichś 5 minutach ładowania się wszystkiego wyskakuje BlueScreen i koniec. No i nie mam pojęcia co zrobić. Pierwszy raz się spotykam z czymś takim. :cry:

Prosił bym o jakieś rady, bo siostra sie upomina o lapka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi