Skocz do zawartości
Matthaios84

Podsieć Wlan W Sieci Lan

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem. W domu mam sieć LAN, wszystko idzie z routera. Niedawno kupiłem sobie laptopa i chciałbym podłączyć go bezprzewodowo do netu, tylko nie bardzo wiem jak. Centralny router WiFi odpada, już kiedyś próbowałem tego używać, ale w domu jest za dużo zbrojenia i innego żelastwa, więc komputery gubiły sygnał.

Myślałem, żeby pod swój kabel sieciowy podpiąć drugi router z antenką i jeden kabel pociągnąć do komputera, a laptop by ciągnął internet przez antenę. Czy jeżeli kupię najtańszy router WiFi to będzie mi on dobrze działał w pokoju (w sumie chodzi mi tylko o zasięg w pokoju).

Czy może kupić jakieś urządzenie nadawcze do komputera (mam dwie karty sieciowe na płycie głównej). Jakbyście to zorganizowali ?

Edytowane przez Matthaios84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzięki. A znacie może jakieś inne rozwiązanie ? P5Q-E ma dwie karty sieciowe, w instrukcji pisało, że przydaje się to, żeby np. udostępnić komuś łącze. Idzie np. do tej drugiej karty sieciowej podpiąć coś z antenką co by tworzyło WAN ?

@EDIT

Znalazłem taki router. Gdzie się do niego podłącza kabel sieciowy (ten który idzie z głównego routera podłączonego do netu) ? Chyba nie do portów wychodzących ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chcesz podpiąć bezprzewodowo komputer do istniejącej już instalacji LAN to wystarczy Access Point.

Wtedy każdy klient podłączony pod Access Point (AP) będzie widoczny w sieci LAN.

Drugą opcją jest zakup karty bezprzewodowej karty sieciowej i zainstalowanie jej w PC. Minusem tego rozwiązania jest to że bedziesz musiał mieć włączony PC żeby internet na laptopie chodził.

ps. Chyba pomyliłeś WAN z WLAN :)

Edit: jak kupisz drugi router to musisz połączyć go z pierwszym routerem przy pomocy kabla UTP (sieciowy). Wpinasz go w pierwszym do portu LAN a w drugim do portu WAN i konfigurujesz w opcjach.

Edytowane przez szpachla2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O coś takiego jak punkt dostępowy mi chodziło. Jeżeli dobrze rozumiem to działa to tak, że podłączam przewód RJ-45 (ten co idzie do karty sieciowej) do AP, a AP puszcza dalej sygnał w sieci WiFi, tak ? W ten sposób mogę się przez każde urządzenie z wbudowanym radiem WiFi połączyć z routerem i dalej z internetem ?

Ps Rzeczywiście zjadło mi "l" w tytule. Już poprawione. Dzięki za przypomnienie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi