Matthaios84 Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 (edytowane) Mam taki problem. W domu mam sieć LAN, wszystko idzie z routera. Niedawno kupiłem sobie laptopa i chciałbym podłączyć go bezprzewodowo do netu, tylko nie bardzo wiem jak. Centralny router WiFi odpada, już kiedyś próbowałem tego używać, ale w domu jest za dużo zbrojenia i innego żelastwa, więc komputery gubiły sygnał. Myślałem, żeby pod swój kabel sieciowy podpiąć drugi router z antenką i jeden kabel pociągnąć do komputera, a laptop by ciągnął internet przez antenę. Czy jeżeli kupię najtańszy router WiFi to będzie mi on dobrze działał w pokoju (w sumie chodzi mi tylko o zasięg w pokoju). Czy może kupić jakieś urządzenie nadawcze do komputera (mam dwie karty sieciowe na płycie głównej). Jakbyście to zorganizowali ? Edytowane 21 Lipca 2009 przez Matthaios84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2009 Tak, będzie działało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2009 Ok, dzięki. A znacie może jakieś inne rozwiązanie ? P5Q-E ma dwie karty sieciowe, w instrukcji pisało, że przydaje się to, żeby np. udostępnić komuś łącze. Idzie np. do tej drugiej karty sieciowej podpiąć coś z antenką co by tworzyło WAN ? @EDIT Znalazłem taki router. Gdzie się do niego podłącza kabel sieciowy (ten który idzie z głównego routera podłączonego do netu) ? Chyba nie do portów wychodzących ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2009 (edytowane) Jeżeli chcesz podpiąć bezprzewodowo komputer do istniejącej już instalacji LAN to wystarczy Access Point. Wtedy każdy klient podłączony pod Access Point (AP) będzie widoczny w sieci LAN. Drugą opcją jest zakup karty bezprzewodowej karty sieciowej i zainstalowanie jej w PC. Minusem tego rozwiązania jest to że bedziesz musiał mieć włączony PC żeby internet na laptopie chodził. ps. Chyba pomyliłeś WAN z WLAN :) Edit: jak kupisz drugi router to musisz połączyć go z pierwszym routerem przy pomocy kabla UTP (sieciowy). Wpinasz go w pierwszym do portu LAN a w drugim do portu WAN i konfigurujesz w opcjach. Edytowane 21 Lipca 2009 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2009 O coś takiego jak punkt dostępowy mi chodziło. Jeżeli dobrze rozumiem to działa to tak, że podłączam przewód RJ-45 (ten co idzie do karty sieciowej) do AP, a AP puszcza dalej sygnał w sieci WiFi, tak ? W ten sposób mogę się przez każde urządzenie z wbudowanym radiem WiFi połączyć z routerem i dalej z internetem ? Ps Rzeczywiście zjadło mi "l" w tytule. Już poprawione. Dzięki za przypomnienie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...