Havoc Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Witam. Sprawa jest taka. Mamy w miejscu pracy 2 źródła internetu. A wygląda to tak: modem ISDN (TPSA) - serwer linuksowy - hub -> AP (internet leci do paru osób w bloku po kablu i na około przez Wi-Fi) Do tego mamy własną sieć sklepową VectraNet - router Linksys - switch A teraz prosta w teorii sprawa. Chce zrezygnować z Vectry dostarczyć sieć z ISDNu/Serwera Linuksowego lub Huba. Wpiąć się mogę w zasadzie tylko w HUBa, tylko jak ustawić Linksysa żeby odebrał z niego net i puścił dalej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Linksys ustaw na auto, jeśli serwer linux nie filtruje po macu to powinno wystarczyć. Port WAN linksysa łączysz do huba za serwerem. Można też przełączyć linksys w tryb AP, wtedy podziałem łącza zajmie się serwer. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 (edytowane) Zapomniałem dodać, serwer filtruje. Do danych Maców przypisany jest IP. Więc logicznie rozumując dodałem MAC Linksysa do serwera. I ustawiłem w konfig. Linksysa to konkretne IP. Bawiłem się bawiłem i raz nawet mi się google otworzyło ale już po odświeżeniu strony trup. To mnie najbardziej zbiło z tropu, bo widocznie robię dobrze ale wciąż coś blokuje :/ Muszę jeśli dobrze myślę ustawić w LS static IP prawda? I teraz pytanie co tam poza IP nadanym w serwerze ustawić. Jaką bramę ustawić? Mam jakieś rozpiski poprzedniego 'admina'. Wychodzi na to że IP serwera to 192.168.100.1 do tego adresy przydziela z puli 100.2->255. Czy w bramie wpisać w takim razie *.100.1? Edytowane 29 Lipca 2009 przez Havoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 (edytowane) Tak, w linksys wpisujesz bramę 192.168.100.1 Pamiętaj o DNS, chyba najlepiej wpisać te od Tepsy. Edytowane 29 Lipca 2009 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 No i się udało ale...padło gadu. Cały net chodzi ale czy coś z tych działań mogło rozwalić transfer z siecią gg? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Up...nikt naprawde nie ma pojęcia? Wygooglowałem wiele podobnych problemów, ale tam działało u ludzi gg itp, ale za to www było martwe. No to fakt, można na dsn'y zrzucić. Ale mi chodzi wszystko poza tym gg...może jakieś przekierowanie portów na routerze? Pomóżcie bo w tej materii noga jestem :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...