Skocz do zawartości
Ennoia

Kilka Wątpliwości Przed Kupnem Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym kupić zestaw korzystając z aktualnych [sierpień] zestawów zamieszczonych w poradniku Miquela. Mam jednak kilka pytań, a że nie są to ani opinie, ani sugestie, więc umieszczam tutaj:

Być może gdzieś pośród 55 stron tematu z sugestiami do poradnika znalazłbym odpowiedź na moje pytanie, ale wyszukiwanie nie dało rezultatu. Podobnie w FAQ nie znalazłem odpowiedzi. Zastanawia mnie różnica pomiędzy przedziałem cenowym 2100 a 2300zł. Różnią się innym niż boxowe chłodzeniem i droższym zasilaczem. Czy jest to aż tak istotne, by robić z tego zestawu inny zestaw cenowy? Czy chłodzenie od producenta procka nie wystarcza? Czy inne chłodzenie daje dużą różnicę w możliwościach zestawu? I ostatnie już pytanie: czy inny [droższy] zasilacz znalazł się tam właśnie ze względu na dołożenie chłodzenia procka, czy też ot tak, żeby wypełnić lukę cenową i dobić do 2300?

Czyli sprowadzając wszystko do oszczędzania: jeżeli mam te pieniądze, to lepiej zainwestować w droższy zestaw z chłodzeniem i droższym zasilaczem, czy też tańszy, lecz bez bajerów? Zastrzegam, że nie zamierzam niczego podkręcać ani kombinować ze sprzętem zbyt wiele ponad coroczny upgrade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli juz myslisz o zestawie z chlodzeniem na CPU, to zapewne chcesz robic OC a co za tym idzie potrzebny jest troche mocniejszy zasilatorek;] lepiej jak jest troche zapasu mocy niz ma byc za malo;] BOX owszem wystarcza, ale nie do maxymalnego OC:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodatkowe chłodzenie pozwala na wyższe oc , wyższe oc powoduje większe zużycie prądu. Ale nie tylko to przemawiało za zmianą zasilacza. OCZ MXS Pro to zasilacz o klasę wyżej niż chieftec , ma odłączane kable dzięki czemu łatwiej zachować porządek w budzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi