motofan Opublikowano 15 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2004 E,chyba jednak średnia to koło 2400MHz.Kurczę potestuję jeszcze i zobaczę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 15 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2004 Potrzebuje pomocy: W nocy z poniedziałku na wtorek umarła moja NF7-S :cry: z nieznanych mi bliżej powodów. Efekt jest taki, że BIOS krzyczy o błędzie RAMu, regulator napięć dla pamięci oszalał tzn. bez moda :!: podaje VDDR=3.33V VREF=? VTT=0.04V 8O. Na płycie były cztery przepalone ścieżki pomiędzy 1 a 2 slotem pamięci dwie zrobiłem jednak dwóch kolejnych nie dam rady bo 1 slot zasłania kierunek i miejsce do którego prowadzą. Dodam, że zrobiłem moda „na odwrót” tj. chcąc zmniejszyć napięcie :wink: VDDR drugą nóżkę potencjometru zamiast do masy podłączyłem na wyjście MOSFETa VDDRi zmniejszając rezystancję do zera napięcie VDDR było równe 2.87V, a VTT=1.44V jednak mimo to BIOS dalej „psioczy” :cry: Reszta sprzętu z podpisu jest sprawna. Tu mam 2 pytanka: 1 Ma ktoś pomysł jak to naprawić? 2 Jakiej rev. są nowe NF7-S, czy ich potencjał o/c się nie zmienł i na co ewentualnie powinienem zwrócić uwagę? Sorki ale naprawdę nie mam teraz czasu na „szukajkę” Pozdro :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrek71 Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Podobno[sam nie sprawdzałem]nf7-s2[nie nf7-s v2.0] to zupełnie inna konstrukcja,zupełnie nie nadająca się do oc.Niestety twoje pytania są dla mnie zbyt fachowe.Wątek o nf7s2>http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=93984 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrek71 Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 To sprawa odczucia,skoro niemożesz to znaczy że niemożesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Niestety twoje pytania są dla mnie zbyt fachowe.Nie no... daj spokój... :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Owies-> spróbuj zrobić moda vtt=vref (na plecach mobo) tak jak w modzie 3in1... albo jeszcze przełożyć ram do innego slotu (sprawnego) ... spróbuj jedną kość... i ty miałęś 2.1V na vdd 8O PS. Jak poszły ścieżki to raczej lipa z tym... nawet jak napięcia wyglądają ok, to co z tego, jeśli "dane nie płyną" ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David_69 Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Reszta sprzętu z podpisu jest sprawna. Tu mam 2 pytanka: 1 Ma ktoś pomysł jak to naprawić? 2 Jakiej rev. są nowe NF7-S, czy ich potencjał o/c się nie zmienł i na co ewentualnie powinienem zwrócić uwagę? Sorki ale naprawdę nie mam teraz czasu na „szukajkę” Pozdro :!: ja ci moge w cześci odpowiedziec na drugie: z tego co czytałem najlepsze są NF7-S V2 (ale to już wiesz); tylko że z czarnymi wejsciami na pmamięci. A naprawa.... człowieku to zadanie dla gościa z odpowiednim sprzętem. PS co wcale nie oznacza że reszta jest od bani. (z "kolorowymi wejściami na pamięć") Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 spróbuj zrobić moda vtt=vref (na plecach mobo) tak jak w modzie 3in1... To znaczy tylko vtt=vref bez 3.33? miałęś 2.1V na vddChipset bardzo lubił wysokie napiątko :) i potwierdzał to zwiększeniem stabilności. A naprawa.... człowieku to zadanie dla gościa z odpowiednim sprzętemNie masz pojęcia co mam w domu :wink: z "kolorowymi wejściami na pamięć" :arrow: no właśnie, zastanawiam się czy poza kolorkiem zmienili coś jeszcze EDIT: Swoją drogą ciekawe czy to wina przerwanej ścierzki że Regulator (jakiś winbond) daje takie napiątko? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 elo Wiem ze to troche nie na temat ale moze mi ktos podac gdzie moge sciagnac soft do sata na tym mobo takie cos dodaje opcja w panelu sterowania ;] z gory dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 elo Wiem ze to troche nie na temat ale moze mi ktos podac gdzie moge sciagnac soft do sata na tym mobo takie cos dodaje opcja w panelu sterowania ;] z gory dzieki Lenistwo ostatnio sie bardzo rozplenilo. Kurcze gdzie moga byc sterowniki? No odpowiedz sobie? Podpowiem Tobie. Moze na stronie producenta MOBO? http://www2.abit.com.tw/page/en/download/d...T_TYPE=Socket+A http://www.abit-poland.com/prod_mb_show.php?id=100 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 elo Wiem ze to troche nie na temat ale moze mi ktos podac gdzie moge sciagnac soft do sata na tym mobo takie cos dodaje opcja w panelu sterowania ;] z gory dzieki Lenistwo ostatnio sie bardzo rozplenilo. Kurcze gdzie moga byc sterowniki? No odpowiedz sobie? Podpowiem Tobie. Moze na stronie producenta MOBO? http://www2.abit.com.tw/page/en/download/d...T_TYPE=Socket+A http://www.abit-poland.com/prod_mb_show.php?id=100 no wiesz dzieki tylko szkoda ze tam juz szukalem ale troche mi pomogles bo ja glupi odwiedzalem oficjalna strone abita.com.tw i w dziale nf-7s nie ma nowych sterowników sa jakies 1.21 mozesz sobie sprawdzic ;) brawa dla abita za pozadek na ftp'ie .. wlasnie to : http://www.abit-poland.com/prod_mb_show.php?id=100 update ale i tak nie ma tam tego softu o który mi chodzi ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwczan Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 ej sorki nie wiem czy się przypadkiem nie powtarzam, ale zamierzam zmienić na nf7 i nie wiem czy mój sb live 5.1 digital się nie będzie z tą płytką gryźć możecie mi odpowiedzieć na to ? Aha i czy jak zmienie z epoxa na abita , to uda mi się lepiej podkręcić, sprzęt mam w podpisie, proszę o szybką odpowiedź bo chciałbym to zmienić jutro na giełdzie komputerowej, proszę odpowiedixeć ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 ej sorki nie wiem czy się przypadkiem nie powtarzam, ale zamierzam zmienić na nf7 i nie wiem czy mój sb live 5.1 digital się nie będzie z tą płytką gryźć możecie mi odpowiedzieć na to ? Aha i czy jak zmienie z epoxa na abita , to uda mi się lepiej podkręcić, sprzęt mam w podpisie, proszę o szybką odpowiedź bo chciałbym to zmienić jutro na giełdzie komputerowej, proszę odpowiedixeć ...to zalezy na co trafisz moze byc lepiej moze byc gorzej ja na Twoim miejscu raczej bym nie eksperymentowal ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David_69 Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 piwczan ej sorki nie wiem czy się przypadkiem nie powtarzam, ale zamierzam zmienić na nf7 i nie wiem czy mój sb live 5.1 digital się nie będzie z tą płytką gryźć możecie mi odpowiedzieć na to ? Aha i czy jak zmienie z epoxa na abita , to uda mi się lepiej podkręcić, sprzęt mam w podpisie, proszę o szybką odpowiedź bo chciałbym to zmienić jutro na giełdzie komputerowej, proszę odpowiedixeć ... A niby dla czego miał by się gryść? przecież tam nie ma innych wejść PCI ;-), tylko że Abit już jest wyposażony w wyjścia 5.1 bodajże. Z tego co czytałem to dźwięk na Abicie jest wart uwagi, ja mam Abita i jestem bardzo zadowolony. A jeśli chodzi o O/C to żeczywiści zależy dużo na jaki model trafisz. Podobno najlepsze NF7-S v2 są z czarnymi gniazdami na pamięć RAM ale jeszcze nikt tego nie udowodnił. Ja polecam płytkę. :) POZDROWIENIA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 Powinno być lepiej, szczególnie z fsb ;) Sam mam Live5.1 i nie widze problemów, lecz lepiej sprzedać i siedzieć na SS (lepsza jakość i większa wydajność w grach -> więcej klatek z sound on niż SB) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwczan Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 ok , dzięki, czyli zmiana na nf7 jest opłacalna :) Aha a jaki mi bios polecasz na tą płytkę? Tak żeby wyjechać ponad 230fsb :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 No to topic o biosach Merlina... Liczą się (od Merlina) : ->Discovery ->Taipan ->Taipan Beta I Tictac : ->Black manatary ->Mantarays XT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David_69 Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 mogłeś mu raczej linka podać do topicu biosów, bo po nazwach to może nie załapać ;) Ja z resztą też, jestem w początu czytania o tych biosach. http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=54262 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 Panowie,czy jak podkręcacie proca to podnosicie napięcie na mostku? Ja mam defaultowe 1,6V a można podnieść tylko do 1,7V.I czy ktoś miał problemy na tej płycie z pamięciami Kingstona na kościach Elpidy???Bo mnie już szlak trafia.Cały czas blue screeny i z gierek wywala jak dam proca powyżej 11x200.Zasilacz napięcia ma ok.Ram przełożyłem do innego slotu... :cry: A miała to być płyta do kręcenia :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 Płyta jest do podkręcania :twisted: , tylko RAMy nie... I na chipset spoko można 1.7V wrzucić.. spróbuj... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 Chodzi o to że nie podkręcam magistralą tylko mnożnikiem i pamięci nie powinny mieć nic do tego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwczan Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 Ej sorki zmieniłem już na tego abita, i czy możecie mi powiedzieć czy mam wgrać biosa z cpc off czy on >? Mam 512 single kingston, i jeszcze czy wyłączyć czy włączyć ACPI mode w biosie ? Proszę o radę ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celek15 Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 Witam ja z takim pytaniem posiadam Abita NF7 v 2.0 i chcialbym posadzic Semprona 2500 badz 3000 to czy bedzie potrzebna aktualizacja BIOSU czy to tylko bedzie potrzebne zeby rozpoznac procesor. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David_69 Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 Płyta jest do podkręcania :twisted: , tylko RAMy nie... I na chipset spoko można 1.7V wrzucić.. spróbuj... A co wam takiego daje większe napięcie na mostku? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fr3zer Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 Witam ja z takim pytaniem posiadam Abita NF7 v 2.0 i chcialbym posadzic Semprona 2500 badz 3000 to czy bedzie potrzebna aktualizacja BIOSU czy to tylko bedzie potrzebne zeby rozpoznac procesor. Bios D26 rozpoznaje semprona. Tylko po co kupowac 2500+ skoro uzyskasz tyle z 2200+ :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 20 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2004 Płyta jest do podkręcania :twisted: , tylko RAMy nie... I na chipset spoko można 1.7V wrzucić.. spróbuj... A co wam takiego daje większe napięcie na mostku? STABILNOŚĆ :twisted: (FSB~250 lub więcej...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fisher_nh Opublikowano 20 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2004 A ja z takim pytaniem. Wczoraj podłączyłem sobie kompa elegancko ( abit nf7 2.0 , amd 1,7 JIUHB , hynix 256 ram pc 3200 ) i problem polegał na tym ze nie wykrywało cd-roma i dysku twardego naraz tylko albo cd-rom albo po zamianie tasmy dysk. Przekładałem tasmy pare razy i w pewnym momencie daje w biosie auoto detect naciskam enter komp sie wyłącza i dymek leci z płyty głownej w miejscu pomiędzy baterią a wtyczkami co sie wpina z obudowy ( pwr sw ,rst , hdd led itp.) oczywiście panika dramat wyłączyłem zasilanie , juz dalej nie kombinowałem tylko dzisiaj zawiozłem do serwisu okazało sie ze taśma jedna była uszkodzona i komp hula pytałem sie o co chodzi z tym ze cos zaczelo sie jarac , chłop powiedział ze jak hula to nie mam sie czym martwic 8O no dobra spoko pomyslalem, ale dalej mi nie daje spokoju ta myśl i chciałem sie dowiedzieć do czego służą elementy znajdujące sie w miejscu gdzie opisałem powyzej ? i czy w takim wypadku podkręcać procka ( wystarczy jak pojdzie na 2000 MHz ) i teraz jeśli podkręcać to co mam jeszcze zakupić mam na procku arctic cooling copper silent tc rev. 2 w planach jest kupienie jeszcze radiatorka na NB i jak podkręcać dać w biosie przy procesorze user define i ustawić 11x 182 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwczan Opublikowano 20 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2004 ej sorki to odpowie mi ktoś na moje pytanko, czy mam mieć cpc on czy off ? biosa ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crasher Opublikowano 20 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2004 Jak masz ram w singlu to bios z cpc on powinien byc okay, ACPI tez ponoc warto wylaczyc. Chyba niczego nie pomylilem. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 20 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2004 przez 24h nie znalazłeś jeszcze odpowiedzi na swoje pytanie a są one pod nosem: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=92493 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=30376&start=5610 - kilka poprzednich stron http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=542...er=asc&&start=0 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=81124 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=85153 pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...