Skocz do zawartości
nrl

Wszystko o - ABIT NF7 (S) = Złote rady itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Plyte uzytkuje juz prawie tydzien u Wszystko byloby supe, gdyby nie to, ze czasem komp sie sam wylacza!

Dzieje sie tak tylko podczas dlugotrwalego obciazenia (Doom3)

Aby ponownie wlaczyc kompa, musze najpierw odciac zasilanie ;/

Domyslam sie, ze jest to spowodowane podwyzszona temperatura, ale zaznaczam, ze proc chodzil

przy takiej czestotliwosci i napieciu bardzo stabilnie przez dlugi czas na starej plycie.

Odczyty temperatury na Abicie chyba sa zwalone, bo nie wierze, zeby temperatura siegala 63*C w stressie (na starej plycie max 55*C)

Tymbardziej, ze wyszlifowalem na lustro spod radiatora i zmienilem paste na Arctic Ceramique.

W biosie opcje dotyczace wylaczania kompa przy wysokiej temperaturze/przy awarii wiatraka wylaczone

Chyba, ze funkcja Cpu Disconnect ma cos do rzeczy

reszta ustawien prezentuje sie nastepujaco:

System Bios Cacheable -- Disabled

Video RAM Cacheable -- Disabled

AGP Aperture Size -- 128

FSB Spread Spectrum -- Disabled

AGP Spread Spectrum -- Disabled

CPU Thermal-Throttling -- Disabled

Enhance PCI Performance -- Disabled

AGP Data Transfer Rate -- Auto

AGP Fast Write Capability -- Disabled

APIC -- Disabled

CPU Interface -- Enabled

CPU Over Temp. Protect -- 110*C

Reszta w podpisie (komp super stabilny)

Tylko ten samoczynny power off ;[

Acha, zasilka napiecia super trzyma, najwieksze odstepstwo dla 12V -- 11.78V

Chyba, ze mocne przeklamania w odczycie

Z gory dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na NB mam Zalmana niebieskiego + Ceramique

na chipsecie napiecie 1.6

niepotrzebne rzeczy powylaczane

no nie mow, ze przy FSB200, otwartej budzie musze wszystko chlodzic

a kompendium znam

------

Bios, to oficjalny D24 chyba

Tyle sie naczytalem, ze wole nie ryzykowac z flashowaniem

Troche to dziwne, ze takie problemy.

Osobiscie stara plyte, grafe kilkanascie razy flashowalem i no problems

------

Pomiary zrobilem

IDLE/STRESS

12V--> 11.92/11.83

5V--> 5.03/5.08

Chyba nie jest zle

Odnosnie temperatur, to Abit chyba rzeczywiscie 7*C za duzo pokazuje, bo po instalacji tego fixa mbm pokazuje tempy, jakie mialem na solteku, a nawet nizsze o 2* (zasluga Arctic Ceramique i szlifowania spodu radiatora)

Mimo wszystko upaly straszne i tempy sa jakie sa (Stress@57*C)

W obudowie mam 35*C, mimo ze otwarta i z tylu wentyl 80x80@7V

W takim razie nie wiem, co byscie poradzili odnosnie tego Power Off'a

W sumie mialem tylko 3 razy, ale ja musze miec kompa na tip-top!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie mówie ze wszystko pewnie na sb juz cos masz :) wiec nie wiem wyglada na cos z zasilaniem zapuszczales prime na dluzej jakie masz napiecie na procku ?? pazatym paswyne na taki upaly chyba nie bardzo sobie radzi mówiac ten "fix" masz na mysli ten kalibrator do temperatur ? u mnie najwyzej przeklamuje o 3 stopnie i tylko po pierwszy uruchomieniu reboot i jest ok taka temp w budzie nie wrózy dobrze popracuj na chlodzeniem bo 55* to nie jest rewelacyjne ...

powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze to nie jest to samo ale na ecs i msi komp mi bledami walil juz przy 53* restarty itd to zalezy w duzej mierze od procka przed chwila bylem u goscia antek 1,3 i bardzo sie grzeje no to faceci w serwisie .... ustawili go jako 10x100 bo mnoznika juz sie niadalo zmienic niech zyja polskie niedoumiane serwisy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam małe ekscesy z ta płytką!!!

Pare dni temu wymieniłem kawałek kompa (3 pierwsze podzespoły wymienione niżej) reszta ze starych gratów:)

1. AMD Athlon XP 2600+ (FSB 333 MHz) Barton

2. Kingston 256MB 400MHz DDR Non-ECC CL2.5 DIMM x 2

3. Abit NF7-SL (v2.0)

--------------------------

Gainward FX5900 128MB DDR 128bit

SB Audigy 2

2 x Seagate Baracuda IV 7200rpm 40GB

Zasilacz Enlight 350W 12CM FAN with PFC model:GPS-350BB-104 C

GPU, CPU oraz HDD chodzi WC.

Cały zestaw chodzi stabilnie do monemtu obciążenia procka na 100% ( True Crime, Man Hunt, Far Cry oraz Prime 95 lub każdy inny program dociążający maszyne) W momencie obciążenia płyta sie składa (nie resetuje) i piszczy. Wtedy pomaga tylko wyłączenie zasilania do momentu zgasniecia diodek na płycie.

W moim przypadku występuje dośc ciekawa sytuacja. Mam w domu jeszcze dwa stare coolerki jeden Titan drugi Coolermaster dokładnych modeli teraz nie podam. Z czystej ciekawości zdjąłem z procka blok wodny i założyłem Titan'a ku mojemu zdziwieniu maszyna chodziła stabilnie (10h katowania Prime 95 Torture test). Ale jeszcze bardziej sie zdziwilem gdy zalozylem coolerek Coolermastera komp resetuje sie tak samo ja na WC.

Zaznaczam, że w momencie używania bloku wodnego w gniazdko CPUFAN był wpięty wiatrak Artic Cooling 1500rmp. W biosie opcja "Shutdown when CPUFAN fail" jest wyłączona.

Pamięci wykluczyłem z grona podejżanych. Testowane 10h Mem testem, błędów brak. Sprawdzałem je także w innym kompie.

Temperatury procka

WC - 42 w stresie niewiem bo sie wywala

Titan Cooler 46 w stresie 59.

Osobiście podejrzewam jakis niestyk miedzy płytą a gniazdem procesora.

Titan ma najmocniejszą spręzynke montażowa a co za tym idzie najmocniej dociska procka. Czy to możliwe???

A może pozostaje mi jusz tylko wymiana płyty???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to wina nie dolegania bloku... przez to kawalek jadra sie grzeje bardziej i powoduje anomalie ... idle 42* przy wc to zadna rewelacja co to za wc ?? zwórc takze uwagi na nózki procka czy sa cale i nie powyginane ...

tak wlasnie mi sie wydawalo ze gdzies juz to widzialem :D a przeciez jeszcze nic nie pilem :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura nie jest teraz najwazniejsza tylko stabilność. Zapomnialem dodać, że z założonym blokiem wodnym prime95 odpalam odrazu po starcie windy wiec jest jeszcze chłodno. A komp składa sie po 3 sekundach.

A co do podwojnego topica to chyle czoła. Troszke siem pospieszylem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy rozumiesz czesciowe przegrzanie procka nie powoduje znaczacego wzrostu temp na czujniku tylko te kilka m2 ma wysoka temp i przez to nastepuja anomalie i co z tego ze czujnik pokaze Ci 50* jak gdzie indziej temp siega >60* ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ni w końcu wszystko dobrze. Co sie okazało zalożyłem troszke na odwrót blok wodny:)

Linoge chyle czoła w sumie chodziło dokładne o to co napisałeś:)

Płyta jest zaje..... Stabilna jak skała.

WC - idle 39 w stresie 49.

Zastanawiam sie czy to rzeczywista temperatura. Sporo tu sie mowi, że ta plytka zawyża???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Nie widzialem przedtem tego, watku myslalem ze umarl ale jednak ciagle zyje :). Zalozylem nawet wlasny watek, ale podepne sie pod ten. Oto moj problem z nf7 sl

"Mam taki problem. NIedawno kupilem nowy komputer, taki jak w podpisie. Problem polega na tym ze na FSB powyzej 200mhz (nawet 201) prime 95 nie przechodzi nawet 1ego testu (na fsb 200 hulal 10 i pol godziny i nic). Podnoszenie napiecia nic nie daje. Temp jest w porzadku. Zasilacz chyba tez, chieftec 360w. Moze mi ktos wytlumaczyc co jest przyczyna moich niepowodzen ? Biosu nie update'owalem, wiec moze przez to. Slyszalem ze NF 2 niezabardzo lubi 2x512 :/. Czy to wina 2ch kosci po 512?;/. Mam jeszcze jedno pytanie-czy abit posiada jakis program do wgrywania biosa spod windowsa? z gory dziekuje za odpowiedz."

Jeszcze maly update-wgralme nowego biosu xxx-25:>. I to samo :/. Teraz uderze na bios merlina, moze to cos da

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ma ktoś z was dostęp do kości biosu do nf7-s?

Moja ponoć się spaliła (?!?) - tak powiedział koleś, któremu nie udało sie go zaprogramować poprzez hot flasha i póżniej przez programator.

To dość pilne, bo kompa nie mam już ruski rok :evil:

Ceny oczywiście w granicach rozsądku :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mam jeszcze pytanko. Mam jeszcze luzem dwa zelmany ZM-NB32J i ZM-NB47J ni ozastanawiam sie który założyć na SB. A po drugie niewiem czy użyć kleju termoprzewodzacego zelmana (tego w zestawie) czy lepiej taśmy samoprzylepnej termoprzewodzącej???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ni w końcu wszystko dobrze. Co sie okazało zalożyłem troszke na odwrót blok wodny:)

Linoge chyle czoła w sumie chodziło dokładne o to co napisałeś:)

Płyta jest zaje..... Stabilna jak skała.

WC - idle 39 w stresie 49.

Zastanawiam sie czy to rzeczywista temperatura. Sporo tu sie mowi, że ta plytka zawyża???

jak dla mnie to i tak masz za za duzo co to za wc ? zawyza przy pierwszym starcie ok 3* reset i jest ok ... przynajmnie u mnie tak jest co do zalmana to chyba obojetne który oba sa spoko lepsza tasma mnie problemów z serwisem itd ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze pytanie:

Jak odróżnić padniętą całą płytę od tego, że padł w niej tylko bios?

Dodam, że stało się to w momencie zapamiętywania ustawień biosu (ale jeszcze przed wyświetleniem się napisu by nie wyłączać komputera) - zaliczył zwiecha po aktualizacji biosu jak wyśrubowałem FSB i chciałem wrócić do starych ustawień.

Proszę o szybką odpowieź, bo kompa mam pożyczonego :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie znam takiego sposobu .... chyba tylko wymiana biosu z innego mobo albo jakis poster cos takiego jak w epoxach ...

mam takie pytanie do OC Masterów ta druga temp co to jest temp mobo kolo pamieci czy nb ? zmnieniacie ten wiatraczek na cos wydajniejszego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy trzeba cos w biosie ustawic bo mam problemy z siecia - jest niby karta sieciowa zainstalowac a jednak nie mam netu ...

ja wiem ze polski trudna jazyk ... ale trzeba sie go uczyc jak lan jest on i jest siec to chyba znaczy ze dziala a ze nie ma neta to moze system itd rzeczy nie zalezne od mobo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Torwald

zapewne reinstal wina to najlepszy pomysl i pewnie zadziala bo wyglada na to ze cos sie posypalo ze sterownikami sprawdz moze jeszcze jakims programem ndd stan dysku czy nie ma jakis anomali ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ja mam wyrzucic te sterowniki ? ;]

Poza tym problem polega na tym, ze ekran mi gasnie tuz przed tym jak powinien pojawic sie ekran logowania...

A w trybie awaryjnym wsio jest OK...

Ja juz nic nie wiem...

Jezeli to Xp-ek to sprobuj z plytki instalacyjnej wejsc do konsoli i tam probuj uratowac system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Watek jest juz długi jak noc sylwestrowa. Mam następujace pytanie: czy wiecie o jakichś często wyst ępujacyhc konfliktach innych elementów z NF-7 S rev. 2.0

Chodzi o

a) RAM

B) karty graficzne

c) inne

hmm nie weim czy czesto ale u mnie po wymianie plyty przestal dzialac naped Teac'a x40 (nie byl rozpoznawany przez plyte tylko jakies krzaki w biosie) ale naped jest sprawny bo po dzis dzien dziala na moim drugim kompie... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra Panowie Licze na Waszą Pomoc.......Dołączona grafikaNieukrywam że licze na was i w was wierze.......Dołączona grafika

a wiec sprawa wyglada tak

odkąd mam swojego Abita NF7S rev 2.0 zawsze odkąd pamietam korzystałem z sieciówki którą miałem ze starego kompa

Surecom EP-320X-R 100/10/M PCI Adapter ale tak sie złożyło że postanowiłem złożyć kuzynowi kompa i oddać mu swoją starą sieciówke a ja skoro mam NF7-S i mam wbudowanego LANa to wlaśnie pod niego sobie moje Chello podłacze......sprawa wyglada tak że już 3 dzień sie z tym męcze.....probowalem juz chyba wszystkiego

próbowałem kilkunastu sterowników

od 2.45 do 5.03 , oraz tez samych sterowników do LANu

flashowalem biosy <3dFire, SubZero, Officjalny ABIT oraz od Merlina>

wszystkich ustawień w biosie

nic nie pomaga nadal jestem w du.pie przez duże D, ma ktoś może jakiś pomysł ......bo już szlag mnie trafia.....dodam że mam Windowsa XP Pro PL SP-1 ,

problem w tym ze kiedyś dzialało, sprawdzalem z ciekawosci, pozniej plyta poszla na servis, wrocila, nie chcialo mi sie w nic bawic wiec wsadzilem sieciowke....i korzystalem z niej....net dzialal wiec nie bylo potrzeby nic zmieniac.....ale teraz kiedy musze oddac starą sieciowke.....chce aby ten lan z plyty dzialal.......wiem ze moge kupic nową to nieduzy wydatek.......ale teraz to juz nie daje mi spokoju.......nie bede mogl normalnie myslec jak tego nie zrobie........acha dodam ze nie dziala i juz......czy komp jest krecony czy jest na defaultowych ustawieniach......to nie ma roznicy.......boje sie ze ze jak plyta kiedys poszla na servis to wrocila juz z popsutyn netem

Jakieś pomysly......co zrobic aby to poszlo......POMOOCY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...