BLiT Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Już kilka razy zabierałem się za wymianę części w kompie ale zawsze znalazły się inne wydatki , jednak tym razem udało mi się ukryć kilka stówek przed moją kobietą (tak wiem jestem pantoflarzem :)) i planuję zmiany. Plan wydawniczy wygląda następująco : cpu Athlon 2 X2 245 mobo Asrock a780gxh (lub m3a780gxh) bądź Gigabyte ma770-ud3 rev2 (lub ma770t-ud3p) ram goodram pro 1066 cl5 2x2G lub goodram 1333 cl9 2x2G Procek jest pewny (powinien wystarczyć pod filmy i od czasu do czasu jakaś gra) Mobo , nieważne Asrock czy Gigabyte , dla mnie bardzo porównywalne jakościowo konstrukcje , Asrocka zamontowałem w kompie siostrzeńca i działa , gigabyte też pewnie by działał bez problemu. Główne pytanie to czy zdecydować się na "stare" jednak lepsze jakościowo ddr2 czy też na "przyszłościowe" dd3 (jednak w tym przypadku nie są to jakieś wybitne pamięci). Jeśli wybiorę ddr2 będę miał ograniczone możliwości rozbudowy za rok czy dwa (podstawka am2+ w końcu już odchodzi powoli do lamusa) , jednak gdy wybiorę ddr3 też nie mam gwarancji że będzie wszystko działało w przyszłości (patrz lga775). Reszta zostaje ze starego kompa modecom mc 350 gpu 9600gso hdd samsung sp250 W niedalekiej przyszłości (czyt 1-3 miesiące) zakup dodatkowego dysku (samsung 500/1T f2eg lub wd 640aaks/aals). Pod znakiem zapytania stoi system chłodzenia na cpu. Do jakiej wartości można podkręcić proca żeby się nie przegrzewał i żeby moje uszy były w stanie wytrzymać jęk wiatraczka na boxie. Jeśli mimo wszystko będzie za ciepło lub za głośno mam zamiar kupić coś takiego , opieram się na tym teście i dochodzę do wniosku że jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Najlepiej poszukać testów pamięci, które wybrałeś. HTT na pewno przeszkodą nie będzie - w obu przypadkach. Procek ma zablokowany mnożnik, więc różnica w możliwościach pamiątek może się okazać spora w przypadku kręcenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 ja bym jednak postawil na am3 masz przynajmiej nadzieje ze w przyszlosci wyjdzie cos nowego na ta podstawke a na am2+ juz nie wyjdzie :) a co do chlodzenia to powiem Ci bys kupil uzywanego scythe ninja , kupisz za mniej niz 100 pln a jest wydajniejszy niz to co podales :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Proca można zmienić na x2 240, bo jest tańszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 @andrew777 można , jak tylko będzie w miejscowym sklepiku to się weźmie , bo jakbym dodatkowo miał go zamawiać z neta to się nie opłaci (ceny mam niemal identyczne jak w esc) @Maciem z przesyłką wyjdzie ponad 120zł za ninję , a wydajność tego CM nie jest znowu taka niska , a że mam go za 75zł i na miejscu , współczynnik eco jest jak najbardziej ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 wystaczy ze bys napisal do goscia ze wezmiesz go za 100 pln z wysylka to wiekszosc sie powinna zgodzic :) ja swoja kupilem za 90 z przesylka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Ok finalnie będzie jednak am2+ : athlon 2 x2 240 235zł asrock a780gxh 250zł Jednak pojawił się pewien problem , goodramy pro były ale się zbyły ( i raczej ich już nie będzie) więc zostałem trochę na lodzie i nie wiem co kupić. Sprzedawca zaproponował mi następujące modele do wyboru Kigston HyperX Black 2x2G 1066 cl5 za 225zł lub Corsair 2x2GB 1066 cl5 za 215zł (ewentualnie zwykłe goodramy 800 cl5 2x2G za 175zł) Jakoś nie jestem szczególnie przekonany do żadnej z nich ale mogę się mylić , co radzicie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
White_Lies Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2009 te kingstony mi odradzali, tak wiec sądzę że są do wiesz czego;] moze te http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=16577 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zobacz czy mają G. Skill PK, też się dobrze kręcą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Niestety nie mają g.skilli a te ocz nie są nadzwyczajne , chyba wezmę corsairy ,w końcu są w sierpniowych zestawach , więc powinny być co najmniej dobre. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...