Skocz do zawartości
faro666

Tv Kienskopowy Panasonic Niechce Się Włączyć

Rekomendowane odpowiedzi

Witam dokładnego modelu niestety nie znam (nie chce mi się szukać instrukcji)

Wygląda on tak

http://odsiebie.com/pokaz/4603936---627d.html

taki 100 herzowy badziew kupiony z jakies 3 lata temu

jak telewizor jest wyłączony to świeci się przez cały czas dioda czerwona, jak jest włączony to gaśnie, natomiast teraz miga nieregularnie i nie chce sie telewizor uruchomić. Odłączenie od zasilania nic nie dało. Spotkaliście się z czymś takim?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otworz bude.

Sprawdz 1 kondesator filtrujacy w zasilaczu.

Jesli wybrzuszony to wymiana ( ostatnio w jakims TV( nazwy nie pamietam) wymieniałem tam był 220uF 400V )

Na samym poczatku jeszcze posłuchaj jak TV przy właczeniu wydaje dzwięk ( jak charczy piszczy trzeszczy to jest to kondek ) i raczej wszystkie objawy na to wskazuja ..

Chyba ze dopadła cie choroba kinoli Philipsa ... Zwarcie katody z siatka pierwsza w dziale elektronowym ale to Tv by sie uruchomił ale by obrazu nie było...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otworz bude.

Sprawdz 1 kondesator filtrujacy w zasilaczu.

Jesli wybrzuszony to wymiana ( ostatnio w jakims TV( nazwy nie pamietam) wymieniałem tam był 220uF 400V )

Na samym poczatku jeszcze posłuchaj jak TV przy właczeniu wydaje dzwięk ( jak charczy piszczy trzeszczy to jest to kondek ) i raczej wszystkie objawy na to wskazuja ..

Chyba ze dopadła cie choroba kinoli Philipsa ... Zwarcie katody z siatka pierwsza w dziale elektronowym ale to Tv by sie uruchomił ale by obrazu nie było...

telewizor po odłączeniu zasilania i włączeniu jeszcze raz wydaje odgłos jak startujący odrzutowiec ale tylko przez 3 sekundy, otworze budę i sprawdzę, dzieki jeszcze potem napisze co i jak

EDIT:

Telewizor rozkręcony żadna cewa nie jest nawet w niewielkim stopniu osmolona, napuchnięta niby wszystko wygląda OK, oglądałem caly środek wszystko niby jest OK

EDIT2:

Telewizor oddany do serwisu, serwisanci (niby autoryzowany z certyfikatem serwis panasów) nie wyglądali za bardzo na rozgarniętych (powiedzieli ze to zasilacz), kiedy wspomniałem że posiadam dekoder telewizji cyfrowej ASTER to zaraz wymyślił bajeczkę o tym że podłączając dekoder przez euro może dojść do przeprogramowania procesora telewizora :mur: może nie jestem jakimś geniuszem elektrotechnicznym ale to mi brzmi na bujdę :mur: pożyjemy zobaczymy

Edytowane przez faro666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi