cotojest Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Hej wszystkim Mam pytanie i prośbę o szczegółowe wyjaśnienie jak małemu dziecku :) Co mam zrobić i kupić aby podzielić Internet z bratem który mieszka obok w pokoju Ja mam internet radiowy na balkonie mam takie coś białe plastikowe i to jest 5 GHz następnie w pokoju switch gdzie jest to podłączone do prądu i mojego kompa kabelkiem Podobno mam sobie kupić router i karte sieciową tylko jaką ? jest tego tyle że nie wiem co kupić aby się do tego nadawało mam na to jakieś 200 -250 zł pomoże ktoś ?? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2009 To białe plastikowe coś na balkonie to antena, która podłączona jest do AP (AccesPointa) a ten z kolei kabelkiem skrętką z komputerem. Różne bywają AP- są np takie z dwoma portami RJ-45 (pod nie właśnie skrętką podłącza się kompa), np TAKI- odpada wtedy konieczność zakupu routera (no chyba że chcesz dzielić neta na więcej niż dwa kompy). Podaj jaki model posiadasz. Jeśli Twój AP ma tylko jedno gniazdko poczytaj o routerach w przyklejonym temacie. Większość nowych (i "nie starych") płyt głównych ma zintegrowaną kartę sieciową- jeśli ten drugi komp nie jest zbyt leciwy zakup sieciówki okaże się zbędny. Pozostaje zakup kabelka, tzw skrętki o wybranej długości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cotojest Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2009 mam coś takiego jak nanostation5 i raczej nie chcemy kablem tego przeciągać po pokojach tylko radiowo się da ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 da się, kupujesz jakikolwiek router wifi, do tego karty wifi na pci/usb (no chyba ze to lapki), podłączasz konfigurujesz i śmiga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cotojest Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 No to jeszcze jedno pytanie ... ponieważ teraz patrzyłem w allegro na dostępne sprzęty. Raczej wszędzie routery są przystosowane do 2,4 GHz ja mam 5 GHz to nic nie szkodzi? I czy rzeczywiście taka karta sieciowa dla drugiego kompa usb wystarczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 5ghz masz od dostawcy. W domu robisz osobną sieć i nie ma to znaczenia. Jeśli to tylko jedna ściana, to każda sprawna karta wifi da sobie z tym radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...