Skocz do zawartości
Gość

PIII 800E (fsb:100mhz)

Rekomendowane odpowiedzi

Yo

Czy warto go kupić za 150zł i czy można z niego wyciągnąć fsb:133mhz tak jak miał to do siebie celek 800 a jak nie to na ile takie coś się kręci ???

P.S. Takie pytanko małe czy cashe w PIII ma rozmiar 512kb i działa z pełną prędkością proca???

THX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w P3 800 ma cache L2 256kb w rdzeniu i dziala z ta sama predkoscia co proc (tualantin 1.13GHz 1.26GHz mial 512kb )

jest realna szansa na to ze pojdzie na fsb133 (zalezy od napiecia i chlodzenia)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie warto pchać się w P III, lepiej kupić Athlona. Swojego proca mógłbyś sprzedać za 50zł więc i tak musisz stówkę dorzucić. różnica nie będzie tego warta pomimo shitowatości celeronów.

A płytę sprzedałbyś za 100zł może i wtedy masz 150zł na nowy sprzęt. Czyli za 250zł kupisz już płytę pod athlon/duron i np. athlona 1 GHz. i wtedy będzie różnica. Ponadto będziesz miał możliwość rozbudowania swojego sprzętu (A1700+ za rok dokupisz) , a sama płyta będzie szybsza i nowocześniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi sie wydaje ze sie oplaca.. jesli nie masz kasy na kompletna wymiane na cos nowego ( AMD +DDR) to napewno poczujesz przyplyw mocy PIII w stosunku do celka.. FSB 133 jest do osiagniecia.. Cena 150 pln tez jest spox.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 150zł zamiast nowego procesora i 100żł za jego płytę to wychodzi 250zł. a za to da się kupić A 1000 MHz i płytkę jakąś.

a jak ma się kisić na tym baleronire i nie chce kombinować to niech zmienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

512 cache L2 maja PIII-S z serii tualantin (z tego co wiem ;))

dokladnie :!: - a po przerobce przelotki Slot1/FCPGA (na wzor BX Tualatin MOD) i zapodaniu najnowszego BIOS'u ASUS P3B-F powinien obslugiwac Tualatiny (chyba P3B-F maja uklad zasilania prockow od 1.3V), IMO take wyjscie mogloby byc lepsze niz polecany Athlon 1000 a to z prostej przyczyny - temperaturki i ewentualnych mozliwosc O/C - Athlona 1000 ciezej bedzie podkrecic niz np celka Tualatina 1000 i dodatkowo nie trzeba zmieniac fajniej plytki glownej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie warto pchać się w P III, lepiej kupić Athlona. Swojego proca mógłbyś sprzedać za 50zł więc i tak musisz stówkę dorzucić. różnica nie będzie tego warta pomimo shitowatości celeronów.

A płytę sprzedałbyś za 100zł może i wtedy masz 150zł na nowy sprzęt. Czyli za 250zł kupisz już płytę pod athlon/duron i np. athlona 1 GHz. i wtedy będzie różnica. Ponadto będziesz miał możliwość rozbudowania swojego sprzętu (A1700+ za rok dokupisz) , a sama płyta będzie szybsza i nowocześniejsza.

Za rok A1700+ to będzie pierdziawka :-D. IMHO teraz nie warto wymieniać na tego P3 ... lepiej poczekaj, uzbieraj kasy i wtedy kup coś nowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierdziawka czy nie ale możliwość wymiany na DOWOLNY NOWY procesor amd pozostanie. tego nie zagwarantuje intel.

ale jeśli płyta się nada do taulatina to można się pakować w te puste MHz, wydajność będzie gorsza niż athlona ale będzie się można chwalić ile to on ma MHz na procu. P III 1000 MHz jest gorsze od Athlona 1000 MHz nie mówiąc już o celeronie 1000 MHz. pójdzie na 133 fsb ale lipa panowie, będzie lipa. antek będzie szybszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierdziawka czy nie ale możliwość wymiany na DOWOLNY NOWY procesor amd pozostanie. tego nie zagwarantuje intel.

ale jeśli płyta się nada do taulatina to można się pakować w te puste MHz, wydajność będzie gorsza niż athlona ale będzie się można chwalić ile to on ma MHz na procu. P III 1000 MHz jest gorsze od Athlona 1000 MHz  nie mówiąc już o celeronie 1000 MHz. pójdzie na 133 fsb ale lipa panowie, będzie lipa. antek będzie szybszy.

nie przesadzaj

Tualantiny to nie tak puste MHz jak P4

Athlon bedzie troche szybszy i ma mozliwosc przejscia na nowszy model (czego P3 juz nie ma) ,ale to nie jest temat watku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierdziawka czy nie ale możliwość wymiany na DOWOLNY NOWY procesor amd pozostanie...

czy czasem czytasz co sam napisales wczesniej - najpierw piszesz zeby kupil tanie i uzywane podzespoly (tania plyta pod AMD = zabytek) a nastepnego dnia piszesz ze w ten zabytek bedzie mozna ladowac nowosci czyli np Barton'a i inne cuda - jak dla mnie po prostu ROTFL :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe dobra nie kłućcie się bo ten kolega od którego miałem kupić proca już go opchnoł :cry: :roll: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na twoje szczęście :)

weź taulatina, kolega kupił (dwa lata temu) boxa 1GHz i ustawił fsb na 133 MHz i był zadowolony. nie wiem, czym on mierzył wydajność ale podobno wyszło mu, że procek jest szybszy od P4 1.5 GHz. historyjka mało realna ale koleś był jakiś nie tegez.

ale będziesz zadowolony bardziej niż z tego pentium 3. może któryś kolega z forum udostępni ci dokładny opis lub pomoże przystosować twoją płytę do Taulatinów.

benek : wystarczy jakaś niedroga płyta za 200zł żeby wsadzić DDR-y i procka barton na FSB 166/333. nie mówię o tych na fsb 200/400. przecież koleś nie ma za dużo kasy teraz i nie będzie miał za rok. więc nie kupi bartona na fsb 400. przyznasz chyba, że ja na swoją 2-letnią płytę mogę wsadzić nowszy procesor niż na 2-letnią płytę intela. bez modów, A 2x00+ na fsb 133/266 no problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

weź taulatina, kolega kupił (dwa lata temu) boxa 1GHz i ustawił fsb na 133 MHz i był zadowolony. nie wiem, czym on mierzył wydajność ale podobno wyszło mu, że procek jest szybszy od P4 1.5 GHz. historyjka mało realna ale koleś był  jakiś nie tegez

to akurat moze byc prawda (nie we wszystkich testach,ale zawsze)

benek : wystarczy jakaś niedroga płyta za 200zł żeby wsadzić DDR-y i procka barton na FSB 166/333. nie mówię o tych na fsb 200/400. przecież koleś nie ma za dużo kasy teraz i nie będzie miał za rok. więc nie kupi bartona na fsb 400. przyznasz chyba, że ja na swoją 2-letnią płytę mogę wsadzić nowszy procesor niż na 2-letnią płytę intela. bez modów, A 2x00+ na fsb 133/266 no problem.

prawda ,ja na swoja 3-letnia wsadzilem XP 0.13 i podkrecilem do 2200MHz (ale wkoncu to Abit ,a nie jakis shit)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli 200zł płyta (Ait KT7A lub nawet KD7) + procek 120zł czyli coś około A1000 MHz i za 320 masz szybki sprzęt z możliwością rozbudowy (najlepiej na DDR płyta). a pentiawki się już nie rozbuduje. koleś i tak sprzedał już tego p 3 800 więc sprawa sama się rozwiązała. więc pozostaje :

taulatin na tego asusa - tańsze rozwiązanie ale trzeba moda wykonać.

nowa płyta i athlon około 1GHz - szybsze ale droższe rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli 200zł płyta (Ait KT7A lub nawet KD7) + procek 120zł czyli coś około A1000 MHz i za 320 masz szybki sprzęt z możliwością rozbudowy (najlepiej na DDR płyta). a pentiawki się już nie rozbuduje. koleś i tak sprzedał już tego p 3 800 więc sprawa sama się rozwiązała. więc pozostaje :

taulatin na tego asusa - tańsze rozwiązanie ale trzeba moda wykonać.

nowa płyta i athlon około 1GHz - szybsze ale droższe rozwiązanie.

KD7 to za 200pln raczej nie kupisz ,najwyzej KG7 ,albo KR7 (oczywiscie obie pociagna wszystko - na ddr sa)

ja juz bym proponowal durona 1200 za 160pln nowka (gwarancja) niz uzywanego athlona 1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...