Gość Opublikowano 5 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2003 Witam Mam pilną prosbe. Otoz wlasnie cos sie stało. W pewnej chwili moj komp zamarł...tzn...nastapił nagły zwis a raczej restart. Komp przeszedł test BIOSU i tam pokazało o zgrozo ze nie wykryto napedów HDD !!!!. Cały w nerwach mowie sobie pewnie dyski padly...ale oba na raz ?? Wiec odlaczyłem od drugiego kotrolera CD-ROM i nagryware i na to miejsce podlaczyłem dyski i...jak widac działa. Czyli co?? Padła mi płyta (kontroler dysku na niej)?? Jak sprawdzic czy to padł kontroler? jesli to kontroler rzecz jasna. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalS Opublikowano 5 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2003 Na tej płycie tak czasem bywa miałem taka poprzednio przy konfiguracji Combo +CDrom było ok. ale czasami nie strtowała jadna taśma na drugiej miałem dyski twarde. Okazało sie iz to psuła nagrywarka ale tylko czasami. Pomaga wyłaczenie kompa i odczekanie kilka sekund. Jeżeli po stacie nie będzie całej taśmy (napędów i będzie się paliła dioda w napedzie) to powinoo być to. Popróboj poprzepinac dyski i napedy. Z HDD powinno byc tak samo. MichalS ps. Tyko spokój moze nas uratowac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2003 Mam ta plyte prawie 2 lata i nigdy nie bylo takich jaj. Wlasnie znowu miałem to zresetowanie po ktorym dyski były niewidoczne. I to jest tak....tak na ucho...jakby te dyski po prostu nagle zwalnialy obroty i sie wyłaczały...windows (XP) sie zacina i zaraz zwis. Wylaczylem kompa na chwile, wlaczyłem i znowu działa - jasny gwint....:( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Oto co udało mi sie do tej pory dowiedziec. Pytałem o to kilka osób i kazda miala inne zdanie. Jeden twierdzi, ze moze akurat ktos probowal sie do mnie włamac (mam stale lacze). Ale to mało prawdopodobne bo po pierwsze mam firewalla NIS2003 a po drugie działo sie tak rowniez gdy odłaczyłem modem (modem kablowy). Inny mowil, ze moze wirus. To tez odpada bo mam na stałe w tray'u NAV2003, poza tym przeskanowałem system i spod windowsa i z bootowalnej dyskietki. W koncu jedna z osob poradziła, zebym sprawdzil inny zasilacz. Ponoc osoba ta miała podobnie. Zasialacz ni z tego ni z owego tak smiesznie padał, ze mial jakies krotkie spiecia i przez to nie podawał odpowiedniego napiecia w pewnych momentach.....tylko czemu po restarcie wykrywa napedy na drugim kontrolerze a na pierwszym nie? Wiec to chyba tez nie zasilacz :(( P.S. Doszedł jeszcze jeden trop....ponoc winna moze byc bateryjka...ale z drugiej strony co ma piernik...Przeciez gdyby bateryjka była wadliwa/zuzyta to BIOS nie pamietałby ustawien a tu pamieta. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 hmm czasami przez zdenerwowanie zapomina sie o rzeczach oczywisych - moze cos w biosie. najlepiej zrob clear cmos. z tego co wymieniles to moze tylko zasilacz. reszta podejzen raczej bez sensu. mam ta plyte i czeka az skompletuje reszte do drugiego kompa. ma prawie 2 lata czyli gwarancje jeszcze ma. biegnij do servisu bo przed samym uplywem terminu to krzywo patrza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 bateria to raczej to niejest ponewaz niewykrywa ci hdd z braku potrzymywania brzez batere comsu po ruszeniu kompa (zdaza sie wuwczas ze nawet trzba go pare razy wlaczac zeby wreszcie zaskoczyl i oczywiscie masz wtedy coms clear za free ;P) bateria lapie napiecie i dopuki niewylaczysz komputera to bedzie wszystko git !! wiec ja bym stawial na to ze : 1/wtyczka zasilania jest kopnieta i czasem tracisz prad na hdd co powoduje zwiecha (odpada jelsi oba hdeki zamieraja) 2/masz kopniety zasilacz badz listwe (ale to z kolei nietlumaczy tego ze po bocie niewidac hdd) 3/tasma na ktorej sa dyski jest uszkodzona wiec sprawdz te warianty a bedziesz wiedzal co jest nie tak jesli nadal bedzie sie to powtazalo to raczej plyta glowna szwankuje ale przed tym wszystkim oczywicie BIOS NA DEFAULT !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 wiec ja bym stawial na to ze : 1/wtyczka zasilania jest kopnieta i czasem tracisz prad na hdd co powoduje zwiecha (odpada jelsi oba hdeki zamieraja) 2/masz kopniety zasilacz badz listwe (ale to z kolei nietlumaczy tego ze po bocie niewidac hdd) 3/tasma na ktorej sa dyski jest uszkodzona wiec sprawdz te warianty a bedziesz wiedzal co jest nie tak jesli nadal bedzie sie to powtazalo to raczej plyta glowna szwankuje ale przed tym wszystkim oczywicie BIOS NA DEFAULT !! 1. mowisz o wtyczce zasilajacej HDD tak? Coz..na ucho słysze ze oba dyski sie zatrzymują. 2. zasilke juz pozyczyłem nowa (300W HuntKey) i nie moge doczekac sie konca pracy coby poleciec i obadac. Ale gadałem ze znajomym elektronikiem...mowi ze moze byc tak, ze cos w zasialczu (np. kondensator) jest uszkodzony...i jak sie nagrzeje nie daje napiecia...i moze wlasnie napiecia zasilajacego dyski - jak zrobi sie samoczynny reset to dysków nie widzi bo jeszcze ten kondensator jest ciepły i zablokowany. Gdy wylacze na moment calkwicie kompa to element ten dochodzi do siebie i juz działa ok, do czasu kolejnego nagrzania sie. Tylko WHY po resecie widzi napedy na drugim kontrolerze a nie te na pierwszym?? 3. ok - tasma dochodzi do mojej checklisty :) mam ta plyte i czeka az skompletuje reszte do drugiego kompa. ma prawie 2 lata czyli gwarancje jeszcze ma. biegnij do servisu bo przed samym uplywem terminu to krzywo patrza. Fakt - płyta ma gwarancje do wrzesnia 2003. W serwisie to mi ja pewnie ze 2 tygodnie przetrzymają...i jak im wytłumaczyc o co idzie. Juz widze...podlacza swoje graty i bedzie im smigało ze az miło. Najpierw ta zasiłke sprawdze. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 jak sprawdzisz zasilacz i nadal to samo to tylko szukac usterki w tasmie badz tez sruktuze ktoregos z dyskow niestety :? bo jakos bardzo w to watpie zeby kontroler sam w sobie padl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Ok - sprawdze ten zasilacz w pierwszej kolejnosci. Niemniej martwi mnie wlasnie to, ze po tym naglym resecie BIOS wykrywa napedy podpiete do drugiego kontrolera (CD i RW) a dysków na pierwszym nie wykrywa. Zmieniłem tez wczoraj te dyski na drugi kanał...pierwszy byl pusty i tez mialem taki zwis :( No nic - dzieki za opdowiedzi - powalcze po 16:00 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Szlag mnie trafi. Dzisiaj wszystko jest ok :( Nawet nie musiałem zmieniac tej zasiłki. Tylko zauwazyłem, ze przy np. 3DMarku2001SE napiecie 5V wynosi około 4,8V...wskazania z MBM. Pozostałe napiecia to 3.3V-3.4V, 12V-12.19V P.S. Za szybko sie pochwaliłem - przed chwila miałem zwis kompa. Smiesznie są to objawy mowie Wam. Po prostu dyski zwalniają, zatrzymują sie....ale pulpit sie trzyma...nawet mycha działa. Trwa to około 5-10 sekund i zwis, Teraz jade na tym HuntKey. Napiecia podobne za wyjatkiem 5V. Teraz mam 5.03V. To testuje dalej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 dokladnie mialem tak jak mowisz jak +5v bylo za niski z tym ze przewaznie dyski zaraz spowrotem sie uruchmialy po wylaczeni. przwaznie. mialem wtedy tez k7t. zmienilem zasilacz i wszystko ok. ale u mnie przy obciazeniu +5 spadalo nawet do 4.55 :!: momentami, a przewaznie to 4.75 bylo. napisz czy z tym hubntkey'em masz dalej problemy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 No i sprawa sie wyjasniła. Z HuntKey było to samo. No to byłem wczoraj podłamany...ale cos mnie tkneło. Wyjałem oba dyski...połozylem obok kompa zeby posłuchac jak sie zatrzymują....i olsnienie :) Okazało sie ze jeden z tych dysków (FUJITSU 15GB) był przyczyną wszystkich problemów...szok. Jak nastapil zwis nachyliłem sie nad tymi dyskami i słuchałem....no i ten FUJITSU po prostu zwalniał....potem słyszałem jak probuje sie rozkrecic...i tak wkóło. Drugi dysk pracował poprawnie...na tym drugim (Caviar) mam system wiec dlatego pulpit jeszcze jakis czas był ok i nawet mycha działała. Na Fujitsu jednak miałem plik wymiany (stały) no i jak win probowal cos odczytac to d..a bo dysk stał...albo probowal sie rozbujać. Zrobiłem test temu Fujitsu (jakis soft ze strony producenta sciagnałem - dosowy) i wykazało ze jaki blad jest - cos ze SMART....generalnie testu nie przeszedł (FAILED). Dysk juz wisi na Allegro jako uszkodzony a dzisiaj kupuje Caviara WD400JB 8 MB cache 40GB. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...