Skocz do zawartości
hersheys50

Vga Na Composite

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczow

Mam takie zapytanie mam laptopa z wyjsciem VGA i chcialbym go podlaczyc do telewizora przez Composite ( taki zolty plus bialy i czerwony od dzwieku) i niemoge nigdzie znalezc takie kabla co moglbym to podlaczyc, Czy wogule jest taki kabel czy trzeba kupic jakies urzadzenie konwertujace albo cos ?

Bylbym bardzo wdzieczny za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzeba converter - dość drogawy

ew można sobie zrobić taki prosty -"okrojony" converter na 1 scalaku (bodaj sumator odświeżania pionowego i poziomego, RGB jest w VGA więc nie trzeba przerabiać .. ) - tylko wtedy trzeba sterować syganłem przez program na komputerze - kiedyś sie w to bawiłem ale ostatecznie za dobry mi ten obraz nie wychodził ...

ps ( http://tacashi.tripod.com/elctrncs/vga2tv/vga2tv.htm - na tym scalaku - teraz to dokładne dokumentacje są - nie to co kiedyś :D )

pozatym - lepiej na EURO (scart) - Composite ma denną jakość ;/ textu nie odczytasz ;)

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki bardzo za odpowiedz, bardzo pomocna instrukcja do samodzielnego zrobienia, dla chcacego nic trudnego no wlasnie... wole juz kupic jednak bo samemu to raczej niedam rady

ps. kiedys podlaczylem komputer do TV przez S Video do Composite i obraz byl calkiem dobry np txt byl odczytywalny. myslisz ze scart jest lepszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi