Skocz do zawartości
Gość

Pytanie o napięcia Epox 8KHAL w SiSoft Sandra

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do posiadaczy Epoxa 8KHAL. Czy ta płyta ma monitorowanie napięć ujemnych w SiSoft Sandra. Pytam o to bo wcześniej nie zwracałem na to uwagi a podejrzewam iż padł jakiś układ na płycie. Przy -12V mam ~ 1.7 , a przy -5V ~ 0.23V. Napięcia dodatnie oraz pozostałe są OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KGB dzięki za wypowiedź, pomimo naszych wcześniejszych bojów ad Abit vs. Epox. Równy z ciebie gość :wink: . A jeżeli te napięcia są OK to muszę poszukać innej przyczyny problemów z EP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi o pamięci. Sprzęt jest w ogóle nie kręcony 2x256Mb Elixir + AthlonXP Thunderbird 1800+ 0,18 mikrona. Przy demontażu całego kompa celem wyczyszczenia - przechodzi w inne ręce - po złożeniu z powrotem różne cyrki typu: grafa się nie wzbudza, a całość idzie bo słyczać jak HDD rzęzi, a to bios wyje jak karetka i nie bootuje, a to po restarcie wyłącza mi twardziela i też nie wstaje. Na koniec w ogóle się wysypał - czarny ekran. Poszedł do serwisu - wrócił - to samo tylko trochę inaczej. HDD np. przy opcji szukaj *.jpg cośtam wyświetlił i niebieski ekran. I tak za każdym razem. Format C i install WinXP - przy instalu błąd rundll - nieprawidłowa operacja ale windoze zainstalował. Niby wszystko OK, ale nie przechodzi np 3D Marka 2001.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za zainteresowanie - niestety muszę już dziś opuścić forum. Jak będziesz miał czas i chęć, możemy jutro wrócić do rozmowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie win nie chcial sie zainstalowac (tzn. zainstalowal sie ,ale po drodze bledy sypal) jak pamieci mialem zaostro poustawiane (inne niz teraz)

wogole pamiec w biosie lepiej recznie poustawiac niz by SPD ,bo bledy mi wywal win (moze to tylko moje pamieci)

na recznych ustawieniach stabilne jak skala

3Dmarkiem sie nie przejmoj ,ale to raczej na grafe wyglada

moze przy demontazu i czyszczeniu jakis impuls elektrostatyczny przeskoczyl,moze jak polezy to sie naprawi (bywalo i tak kiedys,ale na starszych kompach - nostalgia)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi o pamięci. Sprzęt jest w ogóle nie kręcony 2x256Mb Elixir + AthlonXP Thunderbird 1800+ 0,18 mikrona. Przy demontażu całego kompa celem wyczyszczenia - przechodzi w inne ręce - po złożeniu z powrotem różne cyrki typu: grafa się nie wzbudza, a całość idzie bo słyczać jak HDD rzęzi, a to bios wyje jak karetka i nie bootuje, a to po restarcie wyłącza mi twardziela i też nie wstaje. Na koniec w ogóle się wysypał - czarny ekran. Poszedł do serwisu - wrócił - to samo tylko trochę inaczej. HDD np. przy opcji szukaj *.jpg cośtam wyświetlił i niebieski ekran. I tak za każdym razem. Format C i install WinXP - przy instalu błąd rundll - nieprawidłowa operacja ale windoze zainstalował. Niby wszystko OK, ale nie przechodzi np 3D Marka 2001.

ja miałem podobne cyrki jak miałem delikatniutko ukruszonego proca

tzn u mnie wszytkośmigało ale np czasem jak komp byłzimny to wszytko śmiga dysk hodzi a obrazu nie ma itd sprawdź może go ukruszyłes przy czyszczeniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widziałem to proc nie jest ukruszony, ale jeszcze raz go obejrzę dokładnie. Mam też pytanie czy i gdzie można zmienić przerwania na tym MOBO - system WinXP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widziałem to proc nie jest ukruszony, ale jeszcze raz go obejrzę dokładnie. Mam też pytanie czy i gdzie można zmienić przerwania na tym MOBO - system WinXP.

jezeli chodzi o przerwania dla slotow pci to w biosie powinno byc ,na epoxie nie sprawdzalem,ale na abicie to bylo w biosie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...