Skocz do zawartości
hrkm

Toshiba Satellite A100-011 - Czarna Matryca

Rekomendowane odpowiedzi

dwa lata temu kupiłem tego laptopa i sprawował się całkiem przyzwoicie. Niestety jakieś 3 miesiące temu matryca po prostu przestała się zapalać (już od odpalenia kompa, czyli biosu też nie widzę). Było to o tyle dziwne, że raz na kilka uruchomień komputera matryca działała normalnie, w pozostałych przypadkach - czarny ekran.

Oddałem go do serwisu i tam podejrzewają, że może być coś z kartą graficzną (bo taśmę wymieniali i nie poskutkowało, sugerują jakieś braki napięcia), jednak dziwne, bo podłączam zewnętrzny monitor i komputer działa normalnie, więc karta wydaje się też sprawna.

Zastanawiałem się, czy może być to spowodowane tym, że bateria mi padła jakiś czas temu (trzyma 15 minut), no ale podłączy komp do prądu nie potrzebuje baterii, więc w sumie czemu miałoby to mieć wpływ ?

dlatego moje pytanie brzmi: jakie są najpopularniejsze powody nie działania matrycy w laptopach i czym się najczęściej objawiają? a najlepiej jeśli ktoś miał podobny problem z lapkiem i jest w stanie mi pomóc.

z góry dzięki (od 3 miesięcy jest ten stan ,bo nie bardzo miałem czas się tym zająć a akurat nie potrzebowałem przenosić kompa)

hrkm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może inwerter siadł (podświetlanie matrycy). Jeśli jesteś w stanie cokolwiek dostrzec przy mocno wytężonym wzroku to tak pewnie jest.

niestety, nic nie widać. gdzieś tam wyczytalem, że niby się może ładunek elektryczny zebrać i przez to jest safe-powercut zasilania do matrycy, ale to by było chyba dziwne trochę ? (zresztą sprawdziłem to, co radzili żeby to naprawić, i nie dało rady niestety)

zmienię serwis i zobaczę co powie druga ekipa, bo jeśli naprawa ma mnie wynieść tyle co nowy lapek, to się troszkę nie opłaca... czas pokaże

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi kiedyś też coś takiego się stało, przy włączaniu było widać tylko takie lekkie zaciemnienie matrycy. Okazało się że winny jest inwerter matrycy, kupiłem na allegro i wymieniłem na własną rękę naprawa mi wyszła 50 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi